№25

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2016/№ 25 Інші номери журналу ›
  • МНМА все ж таки не ОЗ для податковоприбуткового обліку Лист ДФСУ від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15
  • ПДВ, мінбаза: повернення «блудних» звичайних цін Зміни, унесені з 1 січня до порядку визначення мінбази з ПДВ, швидше можна назвати позитивними, ніж негативними. Бо прив’язка у виробників товарів/послуг мінбази з ПДВ до звичайних цін, а не до собівартості виглядає, на наш погляд, більш справедливою (особливо, коли мають місце вимушені постачання у збиток). Сьогодні проаналізуємо механізм застосування цієї нової-«мінбазівської» норми, а також обговоримо деякі нюанси, з цим пов’язані. Упевнені, це допоможе вам, дорогі читачі, у питаннях обчислення ПДВ.
  • Код УКТ ЗЕД — важливий реквізит ПН. Як не схибити… Код УКТ ЗЕД — обов’язковий реквізит податкової накладної (ПН) при постачанні імпортних або підакцизних товарів. Призначений він для того, щоб ідентифікувати такий «особливий» товар. Давайте розберемося, коли і в якій ПН він обов’язково має бути зазначений.
  • Строки давності за ПН Ви знаєте, що право на податковий кредит за податковою накладною (ПН) зберігається протягом 365 календарних днів з дати її складання. Вам також добре відомо, що помилки у звітності можна виправити протягом 1095 днів. Як впливають ці строки на загальний строк «придатності» ПН? Чи можна скористатися правом на виправлення помилки і відобразити податковий кредит за ПН після закінчення 365 днів? Відповіді на ці запитання шукайте у статті.
  • Нерухомість у зоні АТО На жаль, чимало підприємств, як і раніше, змушені вирішувати, як їм вчинити з об’єктами нерухомості, що опинилися у так званій зоні АТО. Чи нараховувати амортизацію, чи сплачували «нерухомий» податок за такі об’єкти та плату за землю під ними? Поки що «примусу до братства»*, на жаль, кінця не видно (як і самій АТО), тому давайте розберемося.
  • Реєстрація платником сільгоспЄП: «викрутаси» податківців Що благородніше? Коритись долі І біль від гострих стріл її терпіти, А чи, зітнувшись в герці з морем лиха, Покласти край йому? В. Шекспір. «Гамлет» Цей уривок з монологу Гамлета згадався нам у зв’язку з тим, що окремим сільгосппідприємствам, «дякуючи» контролерам із ДФСУ, доводиться розмірковувати над сакраментальним: «бути чи не бути?». Тобто після подання сільгосппідприємствами декларацій сільгоспЄП доводиться захищати своє право на застосування такого виду оподаткування. Розглянемо найпоширеніші причини, через які податківці безпідставно не реєструють їх платниками цього податку.
  • ПДВ, не підтверджений ПН: коли і як правильно списати? Приводом для цієї публікації стало запитання нашої постійної читачки. Її підприємство придбало в іншого платника ПДВ партію товарів, а постачальник у 15-денний строк так і не спромігся виписати та зареєструвати податкову накладну (ПН). Коли і куди списувати цю суму ПДВ, якщо ПН так і не буде зареєстрована?
  • «Зведено-підсумкова» ПН: одна на всіх — один раз на місяць Чимало бухгалтерів, які працюють у роздрібній торгівлі, задаються питанням: чи можна на всі роздрібні постачання, здійснені неплатникам ПДВ, виписувати одну загальну «зведено-підсумкову» податкову накладну (ПН) наприкінці місяця? Адже така можливість дозволить значно скоротити їх трудовитрати. І бюджет при цьому не постраждає. А покупцям і поготів все одно, коли така ПН буде складена. Давайте розберемося, наскільки близькі такі міркування до істини.
  • Придбання та продаж необоротного активу: ПДВ-наслідки для підприємця Запитання, які ми обговоримо сьогодні, у підприємців завжди викликали підвищений інтерес. Чи може ФОП — платник ПДВ віднести до податкового кредиту (ПК) суму податку, сплаченого ним при придбанні необоротного активу? Чи повинен він нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) у разі реалізації такого активу? Давайте подивимося, чи змінилися відповіді на них за останній час.
  • Відрахування за дні відпустки при звільненні Працівниця звільняється з основного місця роботи 16 березня 2016 року. При проведенні остаточного розрахунку було виявлено, що вона надмірно використала 10 календарних днів щорічної основної відпустки. У цій відпустці вона перебувала з 14 грудня 2015 року по 8 січня 2016 року. Сума відпускних за невідпрацьовані дні відпустки становить 1700,00 грн. Як такі суми відобразити у звіті з ЄСВ?
  • Орендно-земельно-єдиноподаткові метаморфози: весна? Чи всерйоз і надовго?*
  • Календар бухгалтера на квітень 2016 року
  • Оплата через фінансову компанію: чи потрібний продавцю РРО? Інтернет-магазин здійснює доставку товару покупцям через «Нову пошту». З 04.12.2015 р. її клієнти можуть здійснювати грошові перекази за товар через платіжну систему FORPOST (платіжна організація ТОВ «Пост Фінанс»). Підкажіть, будь ласка, чи повинен інтернет-магазин, отримуючи на свій поточний рахунок оплату від покупців через цю платіжну систему, проводити її через РРО?
  • «Перехідне» пальне: чи буде паливний акциз Наше підприємство продало талони на бензин у лютому 2016 року. За умовами договору право власності на пальне перейшло при продажу талонів. Самі ж талони отоварюються («проливаються» через АЗС) у березні. З роздрібним акцизом більш-менш зрозуміло. А ось чи треба сплачувати з цього пального паливний акциз і чи потрібно виписувати акцизну накладну (АН) при «проливі» через АЗС?
  • Виплата дивідендів фізособі: шукаємо, кому вигідніше Підприємство — платник єдиного податку планує виплатити (у грошовій формі) дивіденди власнику — фізичній особі. При цьому з 01.04.2016 р. таке підприємство переходить на загальну систему оподаткування. Підкажіть, коли краще нарахувати дивіденди: до 01.04.2016 р. чи після зазначеної дати?
  • Що робити, якщо робити нічого не хочеться: самомотивація Ранок... «Ех, не хочеться вставати, їхати на роботу, братися за купу справ. І з якого боку до неї підійти?», — так починає день дехто зі знайомих. «Ура! Новий день настав, зараз проїдуся жвавим містом і візьмуся до своєї улюбленої роботи — у мене стільки ідей», — так говорять інші. Думаєте, між ними прірва? У них кардинально різні життєві ситуації? Навряд... Скоріше, справа в точці зору, у тому, як вони дивляться на світ, як обходяться зі своїми бажаннями. Хочете не лише хотіти, але й робити із задоволенням? Тоді принципи самомотивації для вас!
  • Нова КОРО/РК-звітність — починаючи з травня! ДФСУ на своєму сайті (див. за посиланням http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki—novini-/241801.html) повідомляє суб’єктів господарювання, що застосовують при проведенні розрахункових операцій книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункові книжки (РК): звітність про використання КОРО (РК) за оновленою формою № ЗВР-1, затвердженою наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13, слід подавати починаючи з травня 2016 року за квітень і подальші періоди.
  • ТТН за довільною формою, але з обов’язковими реквізитами Мінінфраструктури наказом від 27.01.2016 р. № 26 внесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363. Зміни стосуються оформлення товарно-транспортної накладної (далі — ТТН).
  • Податківці остаточно розпрощалися зі «станом 9» ДФСУ наказом від 14.03.2016 р. № 217 нарешті скасувала Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 17.05.2010 р. № 336. Скасування цього документа пов’язано з втратою його актуальності.
  • Нові норми споживання природного газу населенням Кабмін постановою від 23.03.2016 р. № 203 затвердив нові норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників.
  • Документи, на підставі яких визначаються ставки екоподатку ДФСУ у листі від 16.03.2016 р. № 9027/7/99-99-15-04-02-17 повідомила про документи, на підставі яких визначаються ставки екоподатку за викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.
  • Ще раз про надподаток на нерухомість Міжрегіональне ГУ ДФС у листі від 04.03.2016 р. № 4758/10/28-10-06-11 наполягає, що дія п.п. «ґ» п.п. 266.7.1 Податкового кодексу України щодо збільшення на 25 тис. грн. ставки податку на нерухомість поширюється також на юридичних осіб, які мають у власності об’єкти житлової нерухомості, загальна площа кожного з яких перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку).
  • Як підтверджують форс-мажорні обставини Торгово-промислова палата України в листі від 24.02.2016 р. № 1473/05.0-5 зауважила: відповідно до п. 6.2 Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 р. № 44(5), форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб за кожним окремим договором, податковим та/або іншим зобов’язанням/обов’язком.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі