№37

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2016/№ 37 Інші номери журналу ›
  • «Лівопальний» і «роздрібний» акциз — гумове коло платників Лист ДФСУ від 24.03.2016 р. № 6497/6/99-99-19-03-03-15
  • Мінзарплата і прожитмінімум: з 1 травня в новому «кольорі» Начебто зовсім нещодавно ми з вами говорили про те, в яких розмірах мінзарплату і прожитковий мінімум наші законодавці затвердили на 2016 рік. І ось уже на порозі перше підвищення цих соцстандартів у поточному році. На що воно вплине? Зараз поглянемо!
  • Розрахунок декретних у прикладах «Теорія без практики мертва, практика без теорії — сліпа» О. В. Суворов Щоб до кінця розібратися зі складними законодавчими схемами, потрібно зануритися у практичний вир з головою і відчути кожну дрібницю. Теорію надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, а також обчислення допомоги ви вивчили в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 35 — 36, с. 6. Тепер справа за практикою. Найпоширеніші ситуації з розрахунку декретних пройдемо з вами разом крок за кроком. Адже людина пізнається у дрібницях, а теорія — у прикладах!
  • Що за ЗВіР цей новий ЗВР? Неважко здогадатися, що мова в сьогоднішній статті піде про новий звіт про використання касових апаратів за формою № ЗВР-1. Утім, на сьогодні він уже прямого стосунку до РРО не має — ми називаємо його так за звичкою. Давайте поглянемо, наскільки взагалі страшний цей ЗВіР-ЗВР. На кого він полює і кого може піймати у свої чіпкі лапи?
  • Гарантійні витрати: «рецепти» обліку Нещодавно ви в усіх подробицях ознайомилися з нюансами бухобліку внутрішнього виробничого браку*. І напевно розумієте, що брак може бути виявлено не тільки у процесі виробництва, а й набагато пізніше — після продажу готової продукції покупцю. Тому сьогодні давайте поговоримо про те, як виробнику (продавцю) обліковувати так звані гарантійні витрати, тобто витрати, понесені у зв’язку з ремонтом тих товарів, дефекти в яких виявлено вже після їх продажу.
  • ВСУ про «самоштраф» щодо сільгоспПДВ: платіть! Баталії між аграріями та контролерами щодо питання нарахування та сплати штрафів, пов’язаних зі спецрежимними податковими зобов’язаннями з ПДВ, — не рідкість. Виходячи на старт судового захисту, сільгосппідприємства як позивачі чітко усвідомлюють, що сили їм треба розраховувати наче на марафон. Перемога в короткому спринтерському забігу до місцевого адмінсуду зазвичай оскаржується протилежною стороною. Нерідко судові тяжби йдуть роками, а остаточне рішення приймається на самій вершині судової влади.
  • «Доля» індексації переведених працівників Працівника, який був прийнятий за строковим трудовим договором на посаду майстра ділянки, на період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років іншого працівника, з березня 2016 року перевели (за його заявою) на вакантну посаду майстра тієї самої ділянки з колишнім окладом. До переведення працівнику з вересня 2015 року виплачували фіксовану суму індексації щомісячно (460 грн.) і поточну індексацію (за лютий 2016 року) за цією посадою (19,29 грн., базовий місяць — вересень 2015 року). Чи втрачає працівник після такого переведення право на отримання фіксованої суми індексації (460 грн.), якщо назва посади та розмір окладу не змінилися? Як обчислити суму індексації зарплати такому працівнику з березня 2016 року (після переведення)?
  • Страховий стаж за 12 місяців: нюанси розрахунку Працівниця надала лікарняний лист з тимчасової непрацездатності, відкритий 19.04.2016 р. Стаж роботи на цьому підприємстві — 12 років. З 1 липня 2015 року за домовленістю сторін переведена на неповний робочий день (2 години на день при 8-годинному робочому дні). Як розрахувати страховий стаж за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку?
  • Прострочили платіж за УР? Бережіться адмінштрафу Після подання декларації за березень 2016 року і сплати за нею податкових зобов’язань ми виявили в ній помилку. Її виправлення потягнуло за собою донарахування податкових зобов’язань з ПДВ і суми штрафу. Складений уточнюючий розрахунок (УР) ми надіслали до податкової 30.03.2016 р. А ось зобов’язання за ним удалося сплатити тільки наступного дня. Чи загрожує адмінштраф за несвоєчасну сплату за УР?
  • Пенсійний збір з продажу нерухомості Підприємство продає об’єкт нерухомості фізичній особі. Чи потрібно при продажу сплачувати 1 % пенсійного збору?
  • Підписувач ПН не зазначив свій код: ПК бути! У податковій накладній (ПН) внизу, де ставляться підписи, з’явився новий реквізит «ІПН особи, що підписує ПН». Що буде, якщо ми отримаємо ПН, у якій замість цього реквізиту — незаповнене поле? Чи позбавить це нас податкового кредиту?
  • Чим запам’ятався квітень
  • Тарифи ростуть, а субсидії упорядковуються Кабмін постановою від 27.04.2016 р. № 319 «перекроїв» Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг…, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.
  • Як збиратимуть відпрацьовані мастила Кабмін постановою від 25.11.2015 р. № 1198 уніс зміни до порядку поводження з відпрацьованими мастилами (оливами).
  • Закон про захист прав інвесторів набрав чинності З 1 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 07.04.2015 р. № 289-VIII (про його прийняття ми повідомляли свого часу у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 40, с. 3). Ним, зокрема, визначено, що посадові особи відповідають за збитки, завдані ними господарському товариству.
  • Фермерство може бути також і в статусі ФОП З 1 травня 2016 року Законом України від 31.03.2016 р. № 1067-VIII внесено зміни до Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств (ФГ).
  • Запрацював новий Закон про держслужбу З 1 травня 2016 року набрав чинності новий Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі