№81

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2016/№ 81 Інші номери журналу ›
  • Із спрощеної на загальну: прибуткова декларація одна, а фінзвітності дві Лист ДФСУ від 31.08.2016 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-15
  • Повна демобілізація: зустрічаємо працівників зі служби Нехай зброя поступиться місцем тозі, військові лаври — цивільним заслугам. (Цицерон) На плечі наших захисників лягло чимало турбот. Їх долі не позаздриш: у кращому разі — фізичні та душевні травми, у гіршому… Але є чудова новина: 28 вересня набрав чинності Указ № 411 про звільнення в запас військовослужбовців, призваних на військову службу з останньою хвилею мобілізації. Глава держави пообіцяв повернути сім'ям усіх солдатів до кінця жовтня цього року, крім тих, хто виявить бажання залишитися служити за контрактом. А ми тим часом готуємося до зустрічі демобілізованих «солдатів підприємства».
  • Списання оргтехніки Комп’ютери, принтери та інша оргтехніка сьогодні є на кожному підприємстві. Рано чи пізно її доводиться списувати, внаслідок чого виникає чимало облікових запитань. У цій статті відповімо на деякі з них. У тому числі й на наболіле: що робити з дорогоцінними металами, які ймовірно є у значній частині електронних пристроїв?
  • Супутня продукція: облік та оподаткування Як правило, згадуючи про готову продукцію, ми маємо на увазі основну продукцію, виробництво якої, власне, і є метою створення та роботи підприємства. Але під час технологічного процесу виробництва нерідко на додачу до основної продукції отримують і так звану супутню продукцію. Звичайно ж, її частка в загальному обсязі виробництва не така вже велика, проте це в жодному разі не відміняє необхідності її обліку. Тож як відрізнити супутню продукцію від основної та відобразити її в обліку та оподаткуванні? Давайте розбиратися!
  • Альтернативне джерело енергії, або Який же він, цей «зелений» тариф? Підвищення тарифів на електроенергію підігріло інтерес до використання альтернативних джерел її отримання. Кожен хотів би стати повністю не залежним від електропостачальних організацій. У свою чергу держава йде назустріч бажаючим отримати таку незалежність. Для цього в Україні з 2009 року розпочата державна програма з екзотичною назвою «зелений» тариф. Незважаючи на відносну дорожнечу і тривалий строк окупності інвестицій, сьогодні «зеленим» тарифом все більше цікавиться бізнес і, відповідно, більше запитань виникає в бухгалтерів. Давайте розбиратися разом: що таке «зелений» тариф і як ним скористатися? Почнемо з основних понять.
  • Нерухомість купили — ПДФО/ВЗ не сплатили: виправляємо недолік Ринок нерухомості в нашій країні радує зниженням цін. Тому в підприємств є можливість вигідно розширити список своїх необоротних активів, у тому числі і за рахунок комерційних об’єктів, придбаних у фізосіб. Щоправда, при виплаті продавцю доходу за такою операцією доведеться сплатити до бюджету ПДФО і ВЗ. Ви цього не зробили, тому що продавець вас випередив? Не поспішайте радіти. Зекономити тут не вийде — ваші обов’язки з вас ніхто не знімав. Тож, друзі, приготуйтеся виправляти недолік. Детальний порядок дій представляємо в цій статті.
  • Помилка в додатку ПН: як правильно уточнитися? Один з наших читачів поцікавився, як правильно виправити помилку із завищення податку на доходи нерезидента (роялті), якщо в додатку ПН до декларації з податку на прибуток за перше півріччя 2016 року зазначили суму податку з доходу нарахованого, а не виплаченого? Відповідаємо.
  • УР до перевірки: звіримо дати Один наш читач, якого податківці завчасно повідомили про заплановану перевірку, наважився зволікати з поданням уточнюючого розрахунку (УР) до останнього дня перед її початком. І, як на зло, виявилось, що квитанція № 2 про прийняття цього УР датована наступним днем, тобто вже першим днем перевірки. Як наслідок, контролери «не визнали» такий УР і не провели його за особовим рахунком. Давайте обговоримо аргументи, щоб переконати їх у зворотному.
  • Нерезидент придбав нерухоме майно: що робити далі? Чи може нерезидент — власник нерухомого майна в Україні обслуговувати його сам, у тому числі і платити «земельно-нерухомі» податки? Чи він зобов’язаний неодмінно зареєструвати в Україні своє представництво? Які ще варіанти ведення справ можливі? Як і кому слід ставати на облік у податковій? Запитання такого характеру — часті гості нашої «Гарячої лінії». Відповіді на них — у цій статті.
  • Якщо не вистачає ліміту реєстрації Ліміт — «это очень странный предмет. Если он есть, то его сразу нет»*. Сьогодні кожному ПДВ-платнику ясно як божий день: зареєструвати ПН вийде тільки при достатньому ліміті реєстрації. А що коли такого ліміту не вистачає? Чи все настільки безнадійно у такому випадку? Запропонуємо шляхи виходу з цієї життєвої та доволі розповсюдженої ситуації за мотивами запитань «гарячої лінії».
  • Як виправити «несумову» помилку у додатку Д1 до декларації з ПДВ? У розрахунку коригування (РК), отриманому від постачальника, відкориговані показники податкової накладної (ПН), датованої 14.06.2016 р. Розшифровуючи цей РК у додатку Д1 до ПДВ-декларації, ми помилилися в періоді, до якого належить ПН, що коригується: замість «06.2016» показали «07.2016». При цьому в самій декларації вийшло від’ємне значення (ВЗ). Як виправити цю помилку? І чи потрібно тепер в уточнюючому розрахунку заповнювати ряд. 19.1?
  • Податок з доходів нерезидента за послуги реклами: відображаємо в бухобліку Як правильно відобразити в бухобліку 20 % податку на репатріацію, сплаченого згідно з п.п. 141.4.6 ПКУ?
  • АТО-активи обліковують на балансі Мінфін у листі від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732 зауважує, що об’єкти, які перебувають на території проведення антитерористичної операції (АТО), продовжують обліковувати у складі активів підприємства.
  • Заправка ПММ для власних потреб: чи є акциз? ДФСУ у листі від 12.09.2016 р. № 19714/6/99-99-12-03-03-15 зауважила, що заправка підприємством власного й орендованого транспорту (на власні потреби) не через паливороздавальні колонки, а безпосредньо зі складу пального підприємства не підпадає під визначення терміна «реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами».
  • Є договір на вивезення відходів? Екоподаток не сплачуєте! ГУ ДФС у Запорізькій області на своєму сайті (http://zp.sfs.gov.ua) нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів, в тому числі небезпечних (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо), до їх передачі на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку за умови наявності у них договору на видалення та утилізацію відходів із суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо).
  • «Інші податки» у чеках РРО ДФСУ у листі від 23.08.2016 р. № 18249/6/99-99-14-05-01-15 зауважила, що у разі наявності технічної можливості касові чеки РРО можуть відображати окремим рядком ставку та суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з надання послуг стільникового рухомого зв’язку та інші види пенсійного збору, а також туристичного збору.
  • Змінено вимоги до позначень небезпечних вантажів Уряд постановою від 14.09.2016 р. № 641 привів у відповідність до європейських норм вимоги щодо перевезення небезпечних вантажів. Відповідні зміни внесено в п. 30.3 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі