№77

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2016/№ 77 Інші номери журналу ›
  • Компенсація транспортного податку — теж з ПДВ Лист ДФСУ від 04.08.2016 р. № 16931/6/99-99-15-03-02-15
  • Новий реєстр «неприбутківців» — податківці актуалізують Лист ДФСУ від 25.08.2016 р. № 28602/7/99-99-15-02-01-17
  • Форма № 20-ОПП: про декомунізацію і не тільки Вже неодноразово ми розмірковували, з якою метою платники мають подавати повідомлення про об’єкти оподаткування, яку інформацію і за яких умов слід відображати у цьому повідомленні. Особливо загострилося це питання у зв’язку із хвилею декомунізації, яка прокотилася нашою країною. Але у цій статті ми не обмежимося «відлунням» декомунізації, а узагальнимо і осучаснимо наші знання про те, як заповнювати і подавати ф. № 20-ОПП.
  • Готівкові обмеження: що можна і що не можна? Уявіть, як би виглядала розмова між підприємством/фізособою і НБУ у світлі обмежень у готівкових розрахунках. На нашу думку, так: — А можна?.. — Ні! — А от якщо?.. — Ні! — А раптом?.. — Теж ні! Розглянемо ближче чинні готівково-обмежувальні норми. Раптом хтось із читачів отримає відповідь: таки так, можна!
  • Поема про «лівопальний» акциз Уже накопичено більш ніж піврічний досвід «експлуатації» нормативів, що регулюють питання справляння нового виду акцизного податку — з реалізації пального. І цей факт, а головне — прохання читачів, спонукали нас узагальнити інформацію на цю тему. Пропонуємо сьогодні всім, хто має справу з «лівопальним» акцизом, міні-довідник з цього new-податку.
  • Відпустка без збереження зарплати Відпустка «за свій рахунок» — універсальний спосіб для працівника вирішити особисті проблеми або урвати час для відпочинку (нехай і безоплатного), коли оплачувані відпустки уже використані. При вирішенні питання щодо оформлення відпустки без збереження зарплати першу скрипку грає бажання працівника, тобто ініціатива скористатися цією відпусткою має йти саме від нього. І жодної самодіяльності від роботодавця! Як оформити відпустку без збереження зарплати і про які підводні течії слід пам’ятати — читайте у статті.
  • Завищено «старі» збитки: виправляти чи не варто? У підприємства виникло таке запитання. Нещодавно виявили, що завищено зовсім «давні» збитки 2012 року (в податковоприбутковому обліку тягнуться досі). Якщо їх «хвіст» зараз зменшити, вийде, що за 2013 — 2015 роки збитки зменшуються, а починаючи з 2016-го взагалі виходимо на прибуток. Чи потрібно нам зараз урахувати виявлену помилку, адже вік у таких збитків старший за 3 роки?
  • Уайт-спірит: торгували — веселились У перших же публікаціях про новорічні нововведення щодо справляння акцизного податку ми закликали вас уважно проаналізувати перелік товарів, охоплених новим містким терміном «пальне». Адже так тепер називається багато чого, на пальне зовсім не схожого… І навіть прямо згадували уайт-спірит. А запитання читачів — особливо ті, що стосуються реалізації уайт-спіриту в розфасованому вигляді — не припиняються.
  • Не вигадка, а билиця: трудові відносини з вихідного дня Вихідні дні теж зараховуються до строку життя. (Еміль Кроткий) Навіщо комусь оформлятися на роботу у вихідний, святковий чи неробочий день? Можливо, це виробнича необхідність, а можливо — намір отримати додатковий місяць у розрахунок відпускних (якщо йдеться про перший календарний день місяця). Чи якщо якийсь цінний для підприємства кадр хоче, щоб його прийняли на роботу саме у вихідний для нього день... Ну як тут відмовиш?! Причин може бути багато. Давайте ж з’ясуємо, чи можна оформити трудові відносини з працівником з вихідного дня.
  • Індексуємо зарплату за жовтень 2016 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено у вересні 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у серпні 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 40. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються у вересні 2016 року.
  • Звіт з ЄСВ: працівниця звільнилася у відпустці до 3 років Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, звільняється за власним бажанням. При проведенні остаточного розрахунку їй нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи потрібно на таку працівницю в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 формувати два рядки: один — із закінченням відпустки для догляду за дитиною днем звільнення, другий — з датою та підставою припинення трудових відносин? Як відобразити суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки в таблиці 6 Звіту за формою № Д4? Чи потрібно щодо такої працівниці проставляти у графі 10 таблиці 6 код «10», а у графі 15 — кількість календарних днів у трудових відносинах, якщо вона була звільнена у відпустці для догляду за дитиною (не стаючи до роботи)?
  • Перевезення для нерезидента та умовний код в ПН Наше підприємство надає нерезиденту послуги з перевезення. Який ІПН зазначати в податковій накладній (ПН): 10000000000 чи 50000000000? І який тип причини?
  • Собівартість та оплата перших 5 днів лікарняного Чи можна включити оплату перших 5 днів лікарняного до собівартості продукції?
  • Осінні переживання: що їм відповісти Осінь — непростий час для психіки людини. Недаремно саме в цей період поповнюються психіатричні та психоневрологічні заклади. «Вмирання» природи стає символом скінченності людини, плинності її життя. Завершення циклу, в’янення, відхід, прощання, розставання, підбиття підсумків — ось слова, які промовляє осінь. Природно, що саме в цей період будь-хто з нас відчуває негативні переживання. Дамо їм імена: печаль, апатія, роздратування, тривога. Давайте розглянемо кожне з цих переживань і подумаємо, що їм відповісти, як обійтися з ними, для чого вони нам дані.
  • Облікова ставка — 15 % річних
  • Валютне регулювання: чергові кроки НБУ Правління НБУ постановою від 14.09.2016 р. № 386 продовжило обмеження щодо строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів в 120 календарних днів. Також залишився на рівні 65 % розмір обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб.
  • Помились в «ознаці» у ф. № 1ДФ? ВАСУ каже: не переймайтесь ВАСУ в постанові від 08.06.2016 р. № К/9991/81772/12 доходить висновку, що відображення в розрахунках за ф. № 1ДФ нарахованого (виплаченого) доходу з помилковою ознакою не можна кваліфікувати як подання звітності з недостовірними відомостями. Якщо в розрахунках ф. № 1ДФ відображалися правильні суми за правильні періоди, то помилка в «ознаці» не впливає на зміст розрахунку.
  • Декларування валютних цінностей «спрощенцями» ДФСУ у листі від 22.08.2016 р. № 18151/6/99-99-12-02-03-15 роз’яснює, у які терміни суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування, мають подавати «валютну» декларацію.
  • Змінено порядок призначення населенню субсидій Кабмін постановою від 08.09.2016 р. № 635 вніс зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг…, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі