№31

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2017/№ 31 Інші номери журналу ›
  • «Штрафна» різниця: нефіскальні уточнення від фіскалів Лист ДФСУ від 03.03.2017 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15
  • Платник ліквідує ОЗ: нові підступи податківців? Лист ДФСУ від 02.03.2017 р. № 4338/6/99-99-15-03-02-15
  • «Трудові» штрафи очима Держпраці Стаття 265 КЗпП. Про неї практично не писали і мало хто її читав до 01.01.2015 р. Але після цієї дати ця норма стала мегапопулярною! Чому? Усе просто. З 01.01.2015 р. вона запрацювала в новій редакції і в ній з’явилися положення, що встановлюють фінансову відповідальність роботодавця за порушення трудового законодавства.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати: від нарахування до штрафу Лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282
  • Продаєте складну побутову техніку? Без РРО — ані руш! Одним із нововведень цьогорічної податкової реформи стало те, що з 1 січня застосовувати РРО мають усі продавці технічно складних побутових товарів (ТСПТ) за переліком, затвердженим КМУ*. Та оскільки ця норма вигулькнула з-під пера законодавців якраз напередодні зазначеної дати, Кабмін, звісно, не мав можливості заздалегідь підготувати відповідний перелік. Тож її запровадження дещо відтермінували. І ось наразі такий документ вже є. Коли він запрацює? На кого розповсюджується? Що в ньому? Як його мають виконувати суб’єкти господарювання?
  • Декларація з податку на прибуток за I квартал: задачка на кмітливість Про новації 2017 року платники податку на прибуток уже чули*. І от після закінчення I кварталу виникло запитання: як втілити їх у декларації? Адже подавати її доведеться, судячи з усього, ще за старою формою (затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897), яка до новацій наразі не пристосована**. Поглянемо, як у ній це поєднати.
  • У двері стукає Держпраці: які документи готувати для перевірки? Ви, звичайно, уже чули, що з 1 січня 2017 року суттєво зросла фінансова відповідальність роботодавців за порушення норм трудового законодавства. Наприклад, відсутність тільки одного графіка відпусток загрожує вам штрафом у 3200 грн. (див. «Трудові» штрафи очима Держпраці). Перевіряють дотримання цих норм органи Держпраці. І перше, з чого розпочинається перевірка, незалежно від того, планова вона чи позапланова, — з роботи з документами підприємства. Давайте прямо зараз, дорогі друзі, з’ясуємо, які ж саме документи зазвичай цікавлять «трудовиків».
  • Нюанси обліку запасів: Мінфін рекомендує Мудрий не той, хто знає багато, а той, хто знає потрібне. Керуючись цим досвідом, ми продовжуємо тему бухобліку в роз’ясненнях Мінфіну*. Сьогодні прийшов час пригадати про облік запасів.
  • Відпускні виплачені не до початку відпустки, а після: яка відповідальність? Працівник іде у щорічну основну відпустку, але роботодавець виплатив йому відпускні не за три дні до відпустки, а після її закінчення. Яка відповідальність передбачена за це для роботодавця і чи можна її уникнути?
  • Переведення на іншу постійну нижчеоплачувану роботу Працівника з 1 березня 2017 року перевели на постійну нижчеоплачувану роботу. Оклад за новою посадою — 2032 грн., за попередньою — 2624 грн. Режим його роботи не змінився: звичайний графік роботи — 5 днів на тиждень по 8 годин. У січні та лютому 2017 року працівник відпрацював усі дні за графіком роботи. Індексація не нараховувалася, доплат, надбавок та премій він не мав. Як правильно нарахувати зарплату після переведення: за середнім заробітком чи новим окладом? Як в результаті таких розрахунків визначити суму зарплати для порівняння з мінімальною зарплатою?
  • І знову про округлення в ПН Зі слів читачів, у кінці березня в ЄРПН перестали реєструватися ПН і РК, в яких при перемножуванні ціни на кількість погрішність у підсумковій сумі становила більше 1 грн. Судячи з усього, виною тому стало програмне забезпечення фіскалів, яке вони знов «удосконалили» такою перевірочною функцією. Платники ПДВ спочатку були здивовані, а потім, розібравшись з причиною, стали кожен по-своєму долати цю штучну перешкоду податківців. Про способи боротьби з цією фіскальною «дріб’язковістю» сьогодні й поговоримо.
  • Як фіскали єдинників групи 2 «розводять» на… ставки Конкретна ситуація. Ви вже знаєте, що рішенням Харківської міськради з 1 березня 2017 року для платників єдиного податку групи 2 встановлено місячну ставку податку в розмірі 10 % від мінімальної зарплати*. Але раптом до тих платників, які здійснюють декілька видів діяльності, стали приставати податківці з вимогою сплачувати ЄП за максимальною ставкою — 20 % від МЗП на місяць. Подивимось, наскільки законна така місцева ініціатива фіскалів.
  • Як органи місцевого самоврядування оприлюднюють свої рішення Підприємство має нерухомість і земельні ділянки в декількох регіонах України. Для нарахування податку на майно за цими об’єктами доводиться звертатися до рішень органів місцевого самоврядування. Часто на місцях їх оприлюднюють тільки на інформаційній дошці. Наскільки це правомірно? Чи можна вважати такі рішення чинними?
  • Індексуємо зарплату за травень 2017 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2003 — 2017 рр. виплачені у квітні 2017 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у березні 2017 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 23, с. 30. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2017 роках, якщо вони виплачуються у квітні 2017 року.
  • Строки давності та «трудові» штрафи Чи існують строки давності для притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю на підставі ст. 265 КЗпП?
  • Як заповнити повідомлення про працевлаштування внутрішнього сумісника На підприємстві за основним місцем роботи працює працівник (на повну ставку). Найближчим часом плануємо залучити його до роботи на умовах внутрішнього сумісництва (на півставки). Чи необхідно подавати до органу фіскальної служби Повідомлення про прийняття на роботу працівника — внутрішнього сумісника? Якщо так, то при заповненні цього Повідомлення до якої категорії осіб слід віднести внутрішнього сумісника: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою чи «2» — наймані працівники без трудової книжки?
  • Коли і як відбувається перевищення порога індексації У листопаді 2016 року на підприємстві працівникам підвищили оклади. Сума зарплатного підвищення перевищила суму індексації, що складалася в листопаді, тож цього місяця індексація не нараховувалася. З грудня 2016 року почали розраховувати приріст індексу споживчих цін (ІСЦ) наростаючим підсумком. Чи настає у квітні 2017 року право на індексацію зарплати працівників, якщо приріст ІСЦ за грудень-2016 — лютий-2017 становив 1,03029999?
  • Індекс інфляції за березень — 101,8 %
  • НБУ про перенесення робочих днів Нацбанк на своєму сайті (bank.gov.ua) повідомив про регламент роботи системи електронних платежів (СЕП) НБУ у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2017 році.
  • Змінено правила користування електроенергією НКРЕКП постановою від 06.04.2017 р. № 492 унесла зміни до Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.96 р. № 28.
  • Ще раз про коефіцієнт 0,5 до ставок «нерухомого» податку ГУ ДФС у Вінницькій обл. листом від 14.03.2017 р. № 595/10/02-32-12-02 роз’яснює, що до ставок податку на нерухомість, встановлених рішеннями органів місцевого самоврядування у 2016 році на 2017 рік, застосовується коефіцієнт 0,5.
  • Нюанси подання декларацій платниками ЄП групи 4 Фахівці ДФСУ у Базі знань (категорія 108.04) розповіли про відповідальність суб’єктів господарювання, які для набуття або підтвердження статусу платника ЄП групи 4 подали до контролюючих органів або загальну, або звітну(і) податкову(і) декларацію(ї).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі