№17

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2017/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Безоплатна передача: схоже, податківці знову хочуть два ПЗ з ПДВ Лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15
  • Відступлення права вимоги у боржника: ПК — є, БВ — нема Лист ДФСУ від 15.11.2016 р. № 24597/6/99-99-15-03-02-15
  • Невиробничі основні засоби: від «А» до «Я» Предмет нашої сьогоднішньої розмови — невиробничі основні засоби. До таких, перш за все, належать об’єкти соціально-культурного призначення. Ну а податківці поголовно люблять зараховувати до них всю побутову техніку (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 10). Розглянемо облік невиробничих об’єктів детальніше. Тим паче, що 2017-й вніс відчутні корективи із цього приводу.
  • Гроші — сьогодні, стільці витрати — завтра: обліковуємо витрати майбутніх періодів Що це таке — витрати майбутніх періодів? У яких випадках витрати підприємства визнають витратами не звітного, а майбутніх періодів? Як такі витрати відображають у бухгалтерському обліку і чи впливають вони на облік податковий? Ось ті запитання, на які ми разом з вами відповімо.
  • Нерезидент списав борг, або «Заграница нам поможет!» Мабуть, нерезиденти нас дуже жаліють або ж просто махнули на нас рукою… Такого висновку доходимо тому, що останнім часом на гарячій лінії почастішали запитання про те, як відображати в податковому та бухгалтерському обліку операції з прощення нерезидентами боргів за раніше поставлені до України товари. І навіть — за перераховані сюди передоплати. Утім, можливо, просто йшлося про випадки постачання (оплати) «самому собі»?.. Але, так чи інакше, у зв’язку з популярністю подібних запитань серед читачів приділимо їм сьогодні увагу. Кому цікаво, приєднуйтеся!
  • «Імпортний» ПДВ і «негосп»-дарунки від нерезидента Сьогодні на прохання читачів поговоримо про податковий облік «ввізного» ПДВ, сплаченого при розмитненні імпортних товарів, поставлених нерезидентом до України безоплатно. Мова піде про товари та операції, на які не поширюються жодні ПДВшні пільги.
  • Відключили електрику: оплачуємо простій Уряд прийняв рішення про вживання надзвичайних заходів в енергетиці. Отже, відключення електроенергії може стати реальністю. Що робити роботодавцю, якщо на підприємстві «вирубають світло» у робочий час? Чи потрібно складати якісь документи в цьому випадку? Чи оплачувати працівникам години такої нероботи? Правда, цікаві запитання? Розбираємося!
  • Коли фінанси співають романси, або Декілька слів про споживчий кредит Наші співгромадяни ніколи не відрізнялися довірою до різноманітних фінустанов, кредитів тощо. Досить сильно нас історія покарала за таку простодушність. Народні обранці для порятунку банківської системи в нинішні нелегкі часи намагаються повернути інтерес до споживчого кредитування. Давайте розберемося, які зміни чекають на нас, простих смертних, у 2017 році на цьому терені.
  • Допит: що потрібно знати і як поводитися? Які асоціації виникають у вас при слові «допит»? Багато хто одразу згадує кінофільми про правоохоронців, які застосовують різні прийоми, щоб «розговорити» людей з будь-яким статусом. І багато в чому «картинка» показує, що слідчому абсолютно неважливо — свідок перед ним чи «махровий» правопорушник, який може розмовляти з дізнавачем на рівних. Але фільм — фільмом, а реальність — реальністю. Тим, хто потрапив у таку ситуацію, стали б у нагоді загальні знання про свої права та тактику поведінки під час допиту. Дамо вам декілька практичних рекомендацій із цього приводу.
  • ПДВшний бухоблік За потоком ПДВ-новинок не встигаєш. Це і нові строки реєстрації ПН у ЄРПН, і нові правила роботи СЕА. Отже, пригадаємо Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ (Інструкцію № 141*) і підлаштуємо її норми під сьогоднішні ПКУ-реалії.
  • Календар бухгалтера на березень 2017 року
  • Зайва податкова накладна: як виправляти в ПДВ-декларації? У серпні 2016 року помилково виписали податкову накладну (події не було) і включили до декларації з ПДВ. У лютому 2017 року склали та зареєстрували зменшуючий розрахунок коригування. Можна відобразити цей РК у лютому чи треба подавати уточнюючий розрахунок до серпня?
  • Підприємство реорганізовується/перейменовується: вносимо запис до трудової книжки Наше підприємство реорганізується шляхом приєднання до іншого підприємства. Як у цьому випадку внести запис до розділу «Відомості про роботу» трудових книжок працівників?
  • Вносимо запис до трудової книжки про стажування студента/учня На підприємстві проходить стажування студент вишу. Чи потрібно вносити запис про це до його трудової книжки?
  • Ознаки брехні Розуміти, коли тебе обманюють, — одне з найбільших сподівань усіх людей. Ось тільки зробити це не так вже й просто. Пол Екман, дослідник брехні, який був реальним прототипом доктора Лайтмена, героя серіалу «Обдури мене» (Lie to me), описав низку ознак, на які варто звернути увагу, щоб передбачити брехню. Водночас і ми, і Екман просимо вас бути обережними! Хоча ці ознаки і отримані науковим шляхом, вони не гарантують виявлення обману, швидше, підвищують ймовірність цього.
  • Індексація: включати до мінзарплати чи ні?
  • Мінфін про вимоги до бухпервинки Мінфін у листі від 16.02.2017 р. № 31-11410-06-5/4339 нагадав, що Законом України від 03.11.2016 р. № 1724-VIII (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 99, с. 4) пом’якшено вимоги до первинного документа та скорочено перелік його обов’язкових реквізитів.
  • Оновлено Держреєстр РРО ДФСУ наказом від 17.02.2017 р. № 102 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (РРО).
  • Сільгоспдотація виплачуватиметься «автоматом» Уряд постановою від 08.02.2017 р. № 83 затвердив Порядок розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році.
  • Валютні обмеження пом’якшено Правління Нацбанку постановою від 22.02.2017 р. № 13 пом’якшило тимчасові валютні обмеження.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі