№18

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2017/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Виплачуємо дивіденди учасникам ТОВ та акціонерам: юридичний бік питання А чи отримало ваше підприємство прибуток цього року? Або, може, щось залишилося в «засіках»? Якщо відповідь ствердна — варто задуматися над тим, куди, власне, це добро подіти. Перше, що часто спадає на думку учасникам (акціонерам) у такій ситуації, — це розподіл прибутку між собою і виплата дивідендів. Про юридично-дивідендні нюанси розповімо в цій статті.
  • Дивідендний аванс з податку на прибуток: усе, що про нього потрібно знати У сьогоднішні непрості часи отримання прибутку для власників підприємства — уже щастя. Але ще більша радість — якщо підприємство має можливість спрямувати хоча б частину цього прибутку на виплату дивідендів. І ось, у той час, як власники вже потирають руки в передчутті доходу, бухгалтер повинен правильно оформити цю операцію і провести її в податковому та бухгалтерському обліку. Допоможемо вам впоратися з цим завданням і спершу розповімо, як нарахувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Ну а дещо пізніше розглянемо правила оподаткування дивідендів, що виплачуються фізособам.
  • Нарахування та виплата дивідендів у бухгалтерських проводках Із попередніх матеріалів цього номера ви могли дізнатися практично все можливе стосовно «дивідендної» теми. Трохи раніше ми розповіли про юридичні нюанси прийняття рішення про виплату дивідендів, повідали про правила розрахунку та сплати дивідендного авансового внеску з податку на прибуток. Що ж залишилося? Залишилося зовсім небагато: з’ясувати, як нарахування дивідендів і сплату дивідендного авансу показати в бухгалтерському обліку.
  • Отримуємо дивіденди й обліковуємо їх отримання У попередніх статтях сьогоднішнього номера ми говорили про виплату дивідендів. Але не можна забувати також і про облік в отримувачів дивідендів. У цій статті приділимо увагу саме їм!
  • Ділимо пиріг: нараховуємо та виплачуємо дивіденди фізособам Для засновників (власників) підприємства отримання дивідендів — подія радісна. Щоб не затьмарити її, бухгалтер повинен правильно розрахувати суму дивідендів, оподаткувати їх і відобразити у звітності. Як усе зробити так, щоб комар носа не підточив? Розбираємося!
  • Реінвестиція дивідендів та її облік Особливим випадком обліку дивідендів є ситуація, коли дивіденди, виплачені засновнику (або учаснику), останнім реінвестуються, тобто спрямовуються на збільшення статутного капіталу підприємства. Давайте подивимося, як це обліковується!
  • Дивіденди нерезиденту та їх особливості У цій статті поглянемо на особливий випадок виплати дивідендів. А саме: коли дивіденди виплачуються нерезиденту. Що чекає на облік резидента у цьому випадку? Про це говоримо просто зараз!
  • Держдивіденди: поділись прибутком ти своїм... з держбюджетом Розглядаючи «дивідендну» тему, потрібно пам’ятати, що виплата дивідендів — не тільки право звичайних підприємств, які мають приватних власників, а й обов’язок державних унітарних підприємств, а також госптовариств, у статутному капіталі яких є частка держави. Останні в добровільно-примусовому порядку сплачують до бюджету так звані «держдивіденди». Про те, як розрахувати їх суму та перерахувати її до бюджету, розповімо прямо зараз.
  • Чи враховують дивіденди при визначенні трансфертного критерію? Чи враховують суми дивідендів при визначенні трансфертного критерію для цілей застосування ст. 39 ПКУ?
  • А у спадщину... дивіденди Цього року помер один із засновників ТОВ. Його неповнолітній син після вступу у спадщину (це станеться через місяць) увійде до складу засновників. Чи потрібно в такій ситуації нараховувати дивіденди на частку померлого учасника? Якщо так, то чи утримувати з таких дивідендів ПДФО і ВЗ? Як відобразити їх у формі № 1ДФ? Чи зобов’язаний буде спадкоємець задекларувати дивіденди, що дісталися у спадщину, за підсумками року?
  • Дивіденди «інтуристу»: коли сплачувати податок на репатріацію? Підприємство в лютому 2017 року нарахувало дивіденди на користь засновниканерезидента. Чи потрібно сплачувати податок на репатріацію, якщо дивіденди нараховано, але не виплачено?
  • Дивіденди з каси: пам’ятайте про «готівкові» обмеження Підприємство планує виплатити дивіденди засновнику — фізичній особі готівковими коштами з каси підприємства. Як правильно оформити таку виплату і які «готівкові» обмеження існують при виплаті дивідендів?
  • Статус спрощенця не рятує від сплати дивідендного авансу Підприємство — платник єдиного податку має намір нарахувати своїм засновникам — юридичним особам дивіденди за підсумками роботи за 2016 рік. Чи повинні ми сплачувати дивідендний аванс з прибутку? Як показати у звітності суму нарахованих і виплачених дивідендів і сплаченого дивідендного авансу?
  • Реінвестиція дивідендів нерезидентів: прибуткове та ПДФО-оподаткування Лист ДФСУ від 06.10.2016 р. № 21690/6/99-99-15-02-02-15 (витяг)
  • Фінрезультат отримувача дивідендів зменшується незалежно від сплати авансу Лист Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 10.05.2016 р. № 04-27/10-465
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Чим запам’ятався лютий
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі