№87

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2017/№ 87 Інші номери журналу ›
  • Замінюємо шини і акумулятори «Шумахери! Тачки свої перевзуйте!» (з рекламного відеоролика) Ще одне літо позаду, і осінь 2017 року вже досягнула свого екватора. Щойно автомобілісти відзначили своє професійне свято, як знову треба братися за справи. Наразі саме час готувати своїх залізних коней до зими. Насамперед, міняти «літню» гуму на автомобілях на «зимову». А може, заодно доведеться замінити ще й акумулятор, якщо той відпрацював свій строк… Як облікувати такі операції, розглянемо у цій статті.
  • Плата за простій транспорту: облікові грані Про юридичні подробиці природи плати за простій транспорту читайте на с. 25 цього номера. Тут розглянемо, як правильно суми, нараховані (виставлені) перевізником за простій транспорту, обліковувати замовникові. Адже плата за послуги і неустойка — різні облікові категорії, які і в податковому обліку оподатковуються по-різному. Давайте розбиратися.
  • Надаємо працівникові-чорнобильцю додаткову відпустку З дня аварії на Чорнобильській АЕС пройшов 31 рік. Учені говорять, що в Чорнобильській зоні вже почала відновлюватися екосистема. І чим далі — тим активніше йтиме цей процес. Дуже б хотілося, щоб таким же дивовижним чином відновилося здоров’я людей, постраждалих унаслідок чорнобильської трагедії… Але давайте повернемося до теми нашої статті — до додаткової оплачуваної «чорнобильської» відпустки. Чому варто про неї поговорити? Тому що наближається час «Х», до якого роботодавцям треба подати відомості щодо «чорнобильських» відпусток до органів соцзахисту. Але про все по черзі.
  • Повертаємо позику через КПК: можна, але обережно До нас звернувся читач із запитаннями щодо такої ситуації. Приватне підприємство (ПП) отримало від директора (він же і засновник) поворотну фінансову допомогу в сумі 400 тис. грн. Повернули ці кошти директорові, перерахувавши їх на корпоративну картку (КПК), з якої директор зняв цю суму собі «в кишеню». У читача виникли запитання про коректність і можливі наслідки такої госпоперації. Якщо це порушення, то чи можна його якось виправити? Погодьтеся, ця ситуація виглядає дуже нетипово. І при цьому містить у собі дещо не дуже приємні аспекти. Давайте подивимося, у чому тут справа.
  • Помилилися в призначенні платежу? Виправляємо не гаючись… Платіжне доручення старе як світ. Але іноді і в нього закрадаються банальні технічні помилки або прикрі неточності. Для ПДВшника — отримувача грошей огріхи, допущені в реквізиті платіжки «Призначення платежу», можуть коштувати дорого. Адже, якщо, скажімо, платник грошових коштів помилився в тій же даті договору/рахунку-фактури або його номері, не виключаємо, що податківці намагатимуться донарахувати ПДВ-зобов’язання їх отримувачеві. Штрафонебезпечними наслідками можуть загрожувати і помилки в платіжних дорученнях на перерахування податків/зборів… Бувають й інші випадки, коли необхідно змінити мету перерахування грошей. Наприклад, аванс за одним договором зарахувати в оплату боргу за іншим. Як же відредагувати призначення платежу у вже виконаній банком платіжці? Про це піде мова у статті.
  • Простій транспорту: штраф чи послуга? Затримавши транспорт перевізника понад обумовлені строки (під завантаженням-розвантаженням, через документальні негаразди тощо), замовник може отримати до сплати не лише рахунок на послуги перевезення, а й рахунок за простій транспорту. Яка правова природа таких нарахувань? Питання важливе, оскільки саме визначення природи простою транспорту впливатиме на облік цих сум.
  • Календар бухгалтера на листопад 2017 року
  • Ритуальні послуги за рахунок підприємства Помер працівник підприємства. Відповідно до наказу керівника вартість ритуальних послуг була оплачена за рахунок коштів підприємства. При цьому ніхто з родичів померлого працівника із заявою про надання допомоги на поховання не звертався. Чи виникає в такій ситуації об’єкт обкладення ПДФО і ВЗ?
  • Переводимо годинники: не втрачаємо час! На підприємстві створили службу охорони. Оплата праці — почасова. Працівники виходять на роботу згідно з графіком. Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — квартал). Один з охоронців працював у ніч з 28 на 29 жовтня 2017 року (початок роботи 28 жовтня о 9:00, закінчення — 29 жовтня о 9:00), коли стрілки годинника перевели на годину назад. Чи треба вказувати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи треба її оплачувати?
  • Мінфін вирішив, як надавати УПК Мінфін наказом від 27.09.2017 р. № 811 затвердив Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій (УПК).
  • Затверджено порядок ведення демографічного реєстру Уряд постановою від 18.10.2017 р. № 784 затвердив Порядок ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб’єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації.
  • Дізнайтеся онлайн, чи вас перевірятимуть Державна регуляторна служба на своєму сайті (http://www.drs.gov.ua) повідомила про запуск пілотного модуля планування заходів державного нагляду (контролю) ІАС ДНК.
  • Медреформа: що на нас очікує ВРУ надала старт медичній реформі, ухваливши законопроект від 10.04.2017 р. № 6327, що декларує докорінні зміни у системі охорони здоров’я. У першому читанні парламентарі також проголосували за законопроект від 21.06.2017 р. № 6604, що забезпечує фінансування реалізації медичної реформи з державного бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі