№72

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2017/№ 72 Інші номери журналу ›
  • Податкові зобов’язання з ПДВ: що це таке і коли виникають? Принцип стягнення податку на додану вартість з першого погляду достатньо простий: із суми податкових зобов’язань (ПЗ) віднімаємо суму податкового кредиту (ПК) і отримуємо суму податку, що підлягає сплаті до бюджету. Проте, незважаючи на гадану простоту, цей податок — один з найзаплутаніших і найскладніших. Саме з його обліком пов’язана найбільша кількість спірних моментів. Тому для глибшого розуміння обліку ПДВ окремо розглядаємо складові його розрахунку. Детально про податковий кредит ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 60, а у фокус цього тематичного номера потрапили ПЗ. Тут ми детально розповімо про правила визначення бази оподаткування, про особливості нарахування ПЗ, момент їх виникнення і т. д. А спершу згадаємо загальні поняття: що таке ПЗ, об’єкт обкладення, постачання товарів/послуг і коли, у принципі, виникають ПЗ?
  • Податкові зобов’язання і податкова накладна: зв’язок Податкову накладну часто називають «царицею ПДВ-обліку». Враховуючи центральну роль цього документа в ПДВ-обліку, такий епітет можна вважати цілком слушним. Із часу запровадження податкових накладних (а це було ще в далекі 90-ті) цей документ настільки тісно переплівся з ПДВ-зобов’язаннями, що значна частина бухгалтерської спільноти вважає їх просто невіддільними, такими, що не можуть існувати одне без одного. Чи так це насправді? Давайте розбиратися!
  • Лови момент! Розбираємося з датою виникнення податкових зобов’язань Мало тільки правильно розрахувати суму податкових зобов’язань (ПЗ) — величезне значення має момент їх нарахування. Давайте разом згадаємо загальні правила визначення дати нарахування ПЗ, а також розглянемо окремі ситуації, коли дата ПЗ визначається за особливими правилами.
  • Визначаємо базу ПДВ для різних випадків Однією з важливих складових будь-якого податку є база його нарахування. Для нарахування ПДВ практично завжди при визначенні бази обкладення орієнтуємося на договірну (контрактну) вартість. Ця стаття присвячена тому, що є договірною вартістю, яку базу оподаткування застосовуємо в загальному випадку, а яку — при здійсненні окремих операцій.
  • База — віртуальна, а ПДВ — реальний, або Все про мінбазу з п. 188.1 ПКУ Правила визначення бази оподаткування кожен платник ПДВ повинен знати як «Отче наш». Особливо це стосується «нестандартних» продажів, коли «відбутися» нарахуванням податку просто виходячи з договірної вартості не вдасться. Звичайно ж, ідеться про так звані дешеві продажі і визначення ПДВ-зобов’язань виходячи з мінімальної бази. Тому зараз давайте разом з вами розберемося, в яких випадках потрібно орієнтуватися на мінбазу, а коли про неї можна «забути», а також з’ясуємо, як визначити її в різних випадках.
  • Бухгалтерський облік ПДВ-зобов’язань За всім багатоманіттям власне «податкових» аспектів не можна забувати також, що податкові зобов’язання потрібно ще й відображати в бухгалтерському обліку. Нашу статтю присвятимо саме цьому!
  • Операції за участю третіх осіб Останнім часом на нашу адресу часто надходять запитання про оподаткування специфічних операцій, коли платить за товар не покупець, а деяка третя особа, або навпаки платіж перераховується не постачальнику, а комусь іншому. Не гадатимемо, чим це викликано, а констатуємо факт — з’являється необхідність розібратися в цих питаннях, передусім у частині ПДВ.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі