№32

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2018/№ 32 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Організація роботи з готівкою Чи варто говорити, що безготівкові розрахунки стрімко «окупують» ледве не всі сфери людського життя? І не дивно. Адже це дуже зручний і швидкий спосіб отримати грошові кошти або розстатися з ними. Дедалі більшого значення безготівковим розрахункам надають і суб’єкти господарювання. Але вимушені констатувати: зовсім розпрощатися з готівковими розрахунками вони не поспішають. Готівкові грошові кошти все ще «у справі» в багатьох підприємств і підприємців. А тому питання правильного поводження з готівкою актуальні й сьогодні. Особливо вони загострилися з початку цього року у зв’язку з набранням чинності новим нормативним актом, що регулює цю сферу. Зі спецвипуску ви дізнаєтеся про основні правила здійснення касових операцій, що діють нині. Зокрема, ми розповімо, як організувати роботу з готівкою, окреслимо обов’язки касира, нагадаємо, як правильно задокументувати касові операції, а також поговоримо про ліміт каси та обмеження сум готівкових розрахунків. Не обійдемо своєю увагою й особливості роботи з касою, передбачені для відокремлених підрозділів юросіб і для підприємців. А ще ви знайдете тут усе про відповідальність у сфері готівкового обігу та багато іншої корисної інформації, пов’язаної з касовими операціями. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова, Максим Нестеренко і Наталя Альошкіна.Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова, Максим Нестеренко і Наталя Альошкіна.
  • Касир на підприємстві Біля «касового керма» підприємства, зазвичай, стоїть касир. Саме на його долю припадає обов’язок отримувати і видавати з каси на ті чи інші цілі готівкові грошові кошти. Але життя його «не мед». Адже на ньому лежить низка дуже важливих обов’язків, та ще і важким вантажем тяжіє індивідуальна матеріальна відповідальність. Про це, а також про осіб, які можуть виконувати обов’язки касира в разі його відсутності, розповість цей розділ спецвипуску.
  • Загальні питання здійснення касових операцій Ну ось, розглянувши організаційні заходи, нарешті, можемо впритул наблизитися безпосередньо до здійснення касових операцій. У цьому розділі зупинимося на загальних моментах. Зокрема, визначимо джерела надходження готівки до каси підприємства, розберемо загальні правила оприбутковування готівки, зазначимо напрями витрачання готівки з каси, а також розповімо про порядок і строки здавання її до банку. Отже, приступимо!
  • Документальне оформлення касових операцій Звичайно, операції з готівкою не можуть не «відзначитися» в документах. Кожна видача і кожне отримання готівкових грошових коштів мають бути документально підтверджені. Такими підтверджуючими документами в разі здійснення готівкових розрахунків через касу підприємства можуть бути ПКО і ВКО, а також відомість на виплату готівки. Негайно приступимо до розгляду правил і порядку оформлення таких документів. Крім того, в цьому розділі ми розберемо нюанси заповнення «касових» облікових регістрів, а також розповімо про виправлення помилок у касовій документації.
  • Ліміт каси Підприємства, що мають справу з готівкою, за деяким винятком, повинні встановлювати ліміт каси. При цьому з 05.01.2018 р. вимоги до здійснення такого заходу змінилися. Про те, що таке ліміт каси, а також про правила його встановлення, які діють на сьогодні, розповімо в цьому розділі спецвипуску. Тут же ви дізнаєтеся про тих, хто може обійтися без ліміту.
  • Обмеження суми готівкових розрахунків Ось уже не один рік НБУ намагається всіляко обмежити обсяги готівкових розрахунків. Найбільш рішучі кроки в цьому напрямі були зроблені з 2013 року, коли з’явилася знаменита постанова № 210, яка обмежувала розрахунки в готівковій формі конкретними сумами. Відтоді питання «готівкових» обмежень стало невід’ємною частиною кожної розмови про правила готівкового обігу. Не стане винятком і сьогоднішній спецвипуск.
  • Видача готівки під звіт Досить часто суб’єкти господарювання у своїй діяльності використовують готівкові кошти для їх видачі підзвітним особам на господарські потреби або відрядження. Враховуючи серйозні розміри штрафів за порушення касової дисципліни, дуже важливо знати, в яких випадках і на який строк можна видавати готівку під звіт, як за неї звітувати, яким чином оформляти такі операції та як їх відображати в обліку. Ось про це далі й поговоримо.
  • Касові операції у відокремленому підрозділі У цьому розділі зібрано всю важливу інформацію про правила здійснення касових операцій у відокремлених підрозділах. Тут ми з вами з’ясуємо, що таке каса відокремленого підрозділу і як у ній оприбутковують готівку, а також чи потрібно відокремленим підрозділам вести окремі касові книги і встановлювати ліміти каси. Крім того, ви дізнаєтеся про строки і порядок здавання відокремленими підрозділами підприємства готівкової виручки.
  • Касові операції в підприємців Підприємці, так само як і юридичні особи, мають право здійснювати розрахунки в готівковій формі. Але яких правил ФОП як суб’єкти господарювання при цьому повинні дотримуватися? Що таке каса підприємця? Якими документами ФОП оформляють касові операції? Як здійснюють оприбуткування готівки? Відповімо на ці та інші важливі для підприємців запитання.
  • Контроль за дотриманням касової дисципліни У попередніх розділах ми детально описали правила поводження з готівкою. Тепер переходимо до питань контролю за дотриманням цих правил. Про те, хто і яким чином здійснює цей контроль, а також як оформляються його результати, ми з вами й поговоримо в цьому розділі.
  • Відповідальність у сфері готівкового обігу На завершення сьогоднішнього спецвипуску вже традиційно поговоримо про відповідальність, яка загрожує за недотримання правил поводження з готівкою. Санкції, передбачені за порушення цих правил, поділяються на адміністративні (встановлені КУпАП) і фінансові (встановлені Указом № 436).
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі