№100

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2018/№ 100 Інші номери журналу ›
  • Хвороба несподівано нагрянула... після закінчення зміни Лист ФСС від 10.09.2018 р. № 6-14/Н-1231з-1589
  • Дозвольте відрекомендуватися: підсумований облік Останнім часом інспектори праці при проведенні інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) звертають особливу увагу на ведення підприємствами обліку робочого часу. Причина цього цілком зрозуміла: помилки/неточності в обліку, зазвичай, призводять до помилок у сумах зарплатних виплат. І якщо такі виплати належать до мінімальних гарантій в оплаті праці, а їх сума через неточності в обліку виявилася заниженою, — чекай біди (читай — штрафів). Сьогодні ми з вами поговоримо про особливий вид обліку робочого часу, а саме про підсумований облік. У яких випадках є сенс вводити такий облік на підприємстві? Як його організувати? Відповіді на ці та інші запитання щодо підсумованого обліку ви знайдете в нашому тематичному номері.
  • Календарна норма робочого часу Календарна норма робочого часу — це планова кількість годин, яку повинен відпрацювати працівник за певний проміжок часу відповідно до колективного договору (трудового договору, іншого локального нормативного акта роботодавця). Порядок розрахунку норми робочого часу для працівників, за якими робочий час підсумовується, має свої особливості. Пропонуємо вам розглянути його детально.
  • Графіки виходу на роботу (змінності) Розрахована роботодавцем норма робочого часу має бути реалізована працівниками шляхом виходу на роботу за графіком роботи (змінності). Що потрібно врахувати при складанні такого графіка? Відповісти на це запитання — мета нашої статті.
  • Табель обліку робочого часу Табель обліку робочого часу — це документ, без якого не обійтися при розрахунку суми заробітної плати. А враховуючи, що практично всі складові заробітної плати належать до мінімальних державних гарантій в оплаті праці, до заповнення табеля потрібно підходити з усією серйозністю. Саме тому пропонуємо вам сьогодні поговорити про особливості ведення табеля обліку робочого часу за працівниками з підсумованим обліком робочого часу.
  • Підсумований облік. Основна зарплата Коли мова заходить про працівників, робочий час яких підсумовується, доволі часто виникає запитання: як розрахувати їм основну зарплату, якщо в штатному розписі встановлено оклад (місячну тарифну ставку)? І чи можна взагалі таким працівникам установлювати оклади? Чи, може, тут застосовується виключно погодинна оплата праці? Що ж, давайте розбиратися!
  • Робота у святкові (неробочі), вихідні дні. Особливості оплати Трудове життя умовно ділиться на робочий і неробочий час. У робочий час працівник виконує свої трудові обов’язки. У решту часу він відпочиває (час відпочинку). Але іноді виробнича необхідність змушує працівників виходити на роботу у вихідні, а також у святкові та неробочі дні. Як оплатити такі дні роботи при підсумованому обліку робочого часу, ви дізнаєтеся зі статті.
  • Робота у вечірній та нічний час. Особливості оплати На підприємстві для окремих працівників графіком передбачена робота у вечірній і нічний час. Чи потрібно години такої роботи додатково оплачувати? А якщо потрібно, то в якому розмірі? Запитання цікаві, чи не так? Відповіді на них ви знайдете в цій статті.
  • Оплачуємо надурочні години В ідеалі надурочних годин у працівників не повинно бути. Але ситуації бувають різні, й у працівників може виникнути «перепрацювання». При підсумованому обліку робочого часу надурочними годинами нікого не здивуєш. А ось як оплатити роботу понад норму, зараз дізнаєтеся.
  • Підсумований облік: ЗП і МЗП Приводом для написання цієї статті послугувало таке запитання, що надійшло до нашої редакції. Що слід розуміти під місячною (годинною) нормою праці для цілей виконання вимоги про виплату зарплати не нижче мінімального розміру працівникові з підсумованим обліком робочого часу?
  • Норма робочого часу: якщо хворів, був у відпустці Як розрахувати кількість надурочних годин, якщо працівник у розрахунковому періоді хворів (був у відпустці)?
  • Якщо працівник звільняється в середині облікового періоду На підприємстві працюють сторожі. Для них установлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. Один зі сторожів звільнився 30.11.2018 р., тобто до закінчення облікового періоду. За період з 01.01.2018 р. по 30.11.2018 р. включно він відпрацював 1909 годин. Оклад — 4500 грн. Чи потрібно за таким працівником визначати надурочні години? Якщо так, то яким чином?
  • Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік за календарем п’ятиденного робочого тижня Додаток до листа Мінсоцполітики від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18
  • Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік за календарем шестиденного робочого тижня
  • Щодо особливостей оплати праці при підсумованому обліку робочого часу Лист Мінсоцполітики від 02.07.2018 р. № 1139/0/101-18/28
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі