№54

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2018/№ 54 Інші номери журналу ›
  • Процедурні порушення при податковій перевірці = скасування ППР? Постанова Верховного Суду*, яку ми зараз буде- мо з вами розглядати, підтверджує сталу в судовій практиці позицію: податкове повідомлення-рі- шення (ППР) не може бути наслідком перевірки, проведеної з порушеннями. Проте, як і в будь-якій справі, тут важливі деталі.
  • Правопорушення є, а результат перевірки незаконний Звісно, складно собі уявити, що навіть за виявленими в результаті перевірки порушен- нями можна уникнути штрафів. Особливо якщо податкові органи самі порушують установлені «правила гри». Проте, судячи з усього, такий розвиток подій цілком можливий. У цьому ми пропонуємо пе- реконатися, ознайомившись з черговим цікавим рішенням Верховного Суду*.
  • Надав банку платіжку? Отже, сплатив єдиний податок! Суть спору Фізична особа — підприємець (платник єди- ного податку) звернулася до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, яким їй нараховано штрафні санкції за затримку у сплаті єдиного податку. Підприємець не по- годився із тим, що він порушив строки сплати єдиного податку і наполягав, що подав відповід- не платіжне доручення до банку у визначений законом строк. Суди першої та апеляційної інстанцій позов за- довольнили. Фіскали не погодилися із зазначеним рішенням і подають касаційну скаргу до Верховного Суду.
  • Податківці незаконно розірвали «електронний» договір: а чи є вихід? Достатньо часто вартові податків і зборів давлять на платника податків, використовуючи обхідні шляхи. Наприклад, «блокують» договір про визнання електронних документів (далі — Договір) (причому частенько незаконно), а далі розбирайтеся, як хочете. Платникам податків нічого не залишається, як іти до суду. І Феміда приходить на допомогу* ☺.
  • ПДВ-рахунок не поповнився з вини казначейства? ЄРПН-штрафів немає! Суть спору Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, яким йому нараховано штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної в ЄРПН. Пози- вач наполягає, що не зміг вчасно зареєструвати податкову накладну з вини казначейства, яке не перерахувало кошти (поповнення ПДВ-рахунку) на його електронний рахунок. Суди першої та апеляційної інстанцій позов за- довольнили. Фіскали не погодилися із зазначеним рішенням і подають касаційну скаргу до Верховного Суду*.
  • Мінбазу рахуємо за окремо взятою операцією Суть спору Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, яким йому донараховано ПДВ та нараховано штрафні санкції за заниження суми податкових зобов’язань з цього податку. Підприємство не погодилося із тим, що ним порушено правило «мінбази» при продажу товарів. Суд першої інстанції позов задовольнив. Суд апеляційної інстанції частково змінив рішення суду першої інстанції, однак по суті залишив рішення щодо оскаржуваного податкового повідомлен- ня-рішення в силі. Фіскали не погодилися із зазна- ченими рішеннями і подають касаційну скаргу до Верховного Суду*.
  • Чи бути «договірному» штрафу за прострочення реєстрації ПН Схоже, Верховний Суд ставить остаточну крапку в дискусії про те, чи можна включати в договір штрафні санкції за «трабли» з податковими накладними (ПН)*.
  • Немає квитанції — ПН зареєстрована Здавалося б, положення п. 201.10 ПКУ беззаперечні. Зокрема, якщо протягом операційного дня не направлена квитанція про прийняття, або неприйняття, або про зупинку реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунку коригування (РК), така ПН вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Але достатньо часто цю безапеляційність доводиться, на жаль, доводити в суді. Так, ситуація у справі, яку ми зараз з вами обговорюватимемо*, виникла ще до початку роботи системи блокування. Проте на суть це не впливає. Висновки, яких дійшов Верховний Суд, стануть підмогою в доведенні своєї правоти і зараз.
  • Чи оподатковувати «промислову» нерухомість ФОП: Феміда на роздоріжжі Тільки-но у ПКУ з’явилася норма щодо виключення з об’єкта оподаткування «нерухомим» податком будівель промисловості, одразу ж виникло запитання, чи має оподатковуватися нерухомість, що належить ФОП, який займається промисловим виробництвом? Відповідь на нього фіскалів можна було передбачити заздалегідь. А що суди? Змушені констатувати: служителі Феміди, на жаль, не розгледіли у зазначеній нормі пільги для фізосіб-підприємців, укотре обмеживши спроможність останніх конкурувати на рівних з підприємствами-юрособами*.
  • Земельний податок за прибудинкову територію під житловими багатоповерхівками «Мы строили, строили и наконец построили». Пам’ятаєте цю полум’яну промову мультяшного героя на мітингу, присвяченому завершенню будівництва іграшкового житлового будинку? На жаль, ми не знаємо, як у них розвивалися події далі, коли будинок уже був побудований і зданий в експлуатацію. Сподіваємося, персонажі мультфільму жили в тому будинку весело й безтурботно. У реальному ж житті після закінчення будівництва турботи і проблеми для багатьох тільки починаються. Вирішити одну з таких проблем — «земельноподаткову» — узявся сам Верховний Суд*. І ось що в нього вийшло.
  • Строковий трудовий договір і вагітність Договір, що обмежує трудові відносини з працівником певним строком або часом виконання роботи, називають строковим. Для припинення такого договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потрібні заява або будь-яке волевиявлення працівника. Згоду на припинення строкового трудового договору після закінчення обумовленого строку підтверджує проставлений у ньому підпис працівника. Разом з тим припинення строкового трудового договору з вагітними жінками має свої особливості. Їх звільнення допускають тільки з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Але чи є невиконання роботодавцем обов'язку щодо працевлаштування підставою для поновлення працівниці на колишньому робочому місці? Відповідь на озвучене запитання — у постанові ВС*.
  • ФОПи мають право на ПК за придбаннями, які реєструють як «цивільні» Суть спору Фізична особа — підприємець (на загальній системі оподаткування) звернулася до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, яким їй нараховано штрафні санкції за завищення суми бюджетного відшкодування. Позивач не погодився із тим, що йому заборонили уключати до податко- вого кредиту суми ПДВ при придбанні транспортних засобів. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Фіскали не погодилися із зазначеним рішенням і подають касаційну скаргу до Верховного Суду*.
  • «Ненормативні» Норми № 43: ВС «за» самонормування ПММ-витрат Суть спору Підприємець звернувся до суду з позовом про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення, яким йому донараховані ПДФО і ЄСВ, а також штрафні санкції за недоплату із цих платежів. Суть помилки підприємця податківці бачать у завищенні підприємницьких витрат на вартість ПММ, використаних понад Норми № 43. Окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов підприємця, а апеляційний суд залишив це рішення без змін. Не погоджуючись із висновками попередніх судових інстанцій, податківці звернулися до ВАСУ з касаційною скаргою. Звідти матеріали скарги передано до ВС*.
  • «Больові точки» ЗЕД: залік, дати отримання товару і надходження валюти Мабуть, Верховний Суд вирішив розворушити старі, сталі позиції. Так, наприклад, відбувається з можливістю проведення заліку зустрічних однорідних вимог за ЗЕД-контрактами. «А що ж з пенею за неповернення грошових коштів до України і валютним контролем»? — запитаєте ви. Вища судова інстанція в постанові, про яку ми зараз поговоримо*, знімає з госпсуб’єкта всю відповідальність. До того ж слуги Феміди пояснюють, що таке «дата отримання товару» і «дата надходження валюти на рахунок резидента».
  • Скільки коштує касаційна скарга у Верховному Суді? В адміністративному процесі останнім часом назріла глобальна проблема. Державні органи (серед них і податківці) часто недоплачують або не сплачують зовсім судовий збір, особливо в касаційній інстанції. Для того, щоб госпсуб’єктам не допускати таких помилок, пропонуємо «попорпатися» в одній з таких ухвал*.
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері Перелік:
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі