№61

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2018/№ 61 Інші номери журналу ›
  • Декларуємо валюту по-новому Лист НБУ від 12.07.2018 р. № 40-0006/38073
  • Коригування відпускної «середньої»: незважаючи на «особу» та колдоговір Листи Мінсоцполітики від 17.05.2018 р. № 838/0/101-18 та від 10.05.2018 р. № 766/0/101-18 Лист Держпраці від 17.05.2018 р. № 3933/4.1/4.1-ДП-18
  • «Cолдат підприємства» та мінзарплата Лист Мінсоцполітики від 18.06.2018 р. № 1056/0/101-18
  • Малоцінка буває різна, або МШП і МНМА Навряд чи знайдеться підприємство, в діяльності якого не використовуються малоцінні активи. Різні інструменти, господарський інвентар, спецодяг і спецвзуття, канцелярське приладдя, недорогі меблі та техніка… Словом, усе те, без чого частенько просто не обійтися. Не дивно, що абревіатури МШП і МНМА знайомі кожному бухгалтерові. Чим відрізняються ці активи? І як організувати їх облік? Про це ми зараз і поговоримо.
  • Норми витрат матеріалів: з ними чи без них? У процесі виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг підприємства мають справу з нормами витрат матеріалів*. Потрібні вони насамперед самому господарюючому суб’єкту для визначення потреби в сировині та контролю над своїми витратами. Не обійтися без них і в ПДВшних цілях. Що таке «норми витрат»? Яка їхня роль у податковому та бухгалтерському обліку? Розберемося з проблемою докладніше.
  • Акциз та наднормативні втрати пального Через скасування норм природного убутку для нафтопродуктів платники акцизного податку з реалізації пального (так званого ЛП-акцизу) зіткнулися з проблемою повторної сплати акцизного податку з обсягів списання «природно» втраченого пального. Сьогодні розглянемо питання списання такого пального та відображення його в акцизній звітності.
  • Заробітчанин переказує кошти з-за кордону: коли і як їх оподатковувати? Нікому не треба пояснювати, хто такий заробітчанин. Навіть за офіційною статистикою, їх мільйони. А статистика, як відомо, знає усе!.. Не вкладаючи в цей термін нічого принизливого, а навпаки — шанобливо ставлячись до тих інвалютних мільярдів, що їх вливають наші працьовиті співгромадяни в економіку України, поговоримо сьогодні про оподаткування таких надходжень. А заразом і про те, що необхідно знати тим фізособам, які отримують грошові перекази від заробітчан.
  • Кредитовий підзвіт: боротьба триває! Фіскали цього року активно почали оподатковувати ПДФО і ВЗ суми компенсації, що виплачуються працівникам за авансовими звітами (так званий кредитовий підзвіт). Першою ластівкою, що принесла неприємні вісті, став лист ДФСУ від 23.02.2018 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 5, № 33, с. 27).
  • Втеча ФОП-єдинника від РРО («через» загальну систему) Обсяги реалізації ФОП-єдинника, що торгує через термінал, але без РРО, у цьому кварталі вже перевищили граничний 1 млн грн. У зв’язку з цим з наступного (4-го) кварталу для нього стає обов’язковим застосування РРО. А що коли з 1 жовтня перейти на загальну систему, а з 2019 року знову повернутися на ЄП? Чи потрібно буде йому у такому разі з початку наступного року, перебуваючи на ЄП, застосовувати РРО? Давайте розбиратися разом.
  • Календар бухгалтера на серпень 2018 року
  • Оприбуткували товар за 1 грн.: наслідки У 1 кварталі 2018 року оприбуткували товар за 1 грн. за одиницю (оскільки документи від постачальника на момент оприбуткування були відсутні і його точна вартість була невідома). До кінця кварталу цей товар був реалізований. А документи від постачальника надійшли лише у травні, коли період був уже закритий і звіти здані. Як бути?
  • Чи утримувати аліменти з лікарняних? За рішенням суду із заробітної плати працівника щомісячно стягуються аліменти на утримання дитини. У липні такий працівник хворів. Чи потрібно утримувати аліменти з лікарняних? Якщо так, то чи можна їх перерахувати безпосередньо зі «спе црахунка», на який надійде допомога від ФСС? Чи є якісь окремі строки для відрахування аліментів, що утримуються із сум лікарняних?
  • Мінфін актуалізував «бухдокументальне» Положення Мінфін наказом від 20.06.2018 р. № 565 уніс зміни до головного підзаконного акта, який регулює порядок складання первинних документів та відображення їх у бухобліку підприємств, — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.
  • Електронна заява-розрахунок для отримання лікарняних Постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 12 затверджено новий Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду.
  • Рекламу на електроопорах заборонено Верховна Рада заборонила розміщувати рекламу та/або рекламні засоби на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення.
  • Новий порядок визначення курсу гривні НБУ постановою Правління від 19.07.2018 р. № 80 затвердив нову методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Тепер передбачено двоступеневу систему відсікання угод, параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів більшості угод відповідного дня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі