№90

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2018/№ 90 Інші номери журналу ›
  • Його служба «и опасна, и трудна», або Правовий статус директора Не замислюючись, надайте відповідь на одне запитання. Хто найголовніший на підприємстві? Головного бухгалтера не беремо до уваги. Не сумніваємося, що більшості першим спаде на думку директор. Наш тематичний номер ми вирішили присвятити проблемним питанням цієї почесної посади: від призначення до звільнення. У цій статті розберемося із загальними моментами правового статусу директора.
  • «Здрастуйте! Цар. Дуже приємно, цар*», або Приймаємо на роботу директора Правильно працевлаштувати працівника — це ціле мистецтво! А коли мова заходить про таку особливу ситуацію, як прийняття на роботу особи — кандидата на посаду директора, питань не уникнути. Що ж, давайте негайно вирішимо «приймально-директорські» питання разом! А ось про те, що робити, якщо директор — єдиний працівник на підприємстві, про його відповідальність та багато-багато іншого, ми з вами поговоримо в наступних статтях. Тож сідайте зручніше. Буде цікаво.
  • Звільняємо директора Директор підприємства — фігура багатогранна. З одного боку, він представляє виконавчий орган господарського товариства/підприємства або очолює його. З іншого, — є найманим працівником, а отже, на нього повною мірою поширюється трудове законодавство, у тому числі й у частині, що регулює припинення трудових відносин. Що ж слід врахувати при звільненні директора? Відповідь на це запитання ви знайдете в нашій статті.
  • І швець, і жнець, і... або Директор — єдиний працівник підприємства Дуже часто в смутні часи кризи підприємству доводиться «виживати», звівши свою діяльність до мінімуму або зовсім припинивши її на деякий час. Або інший випадок: підприємство щойно створене, ще не встигло «розгорнутися», а тому обсяг його діяльності поки що невеликий. Ситуації різні, але всі їх об’єднує одне: в кожній з них утримувати великий штат співробітників не доцільно, і єдиним працівником залишається директор. Чи можна так працювати і що потрібно знати керівникові, розповімо в нашій статті.
  • Чи може засновник управляти підприємством без директора? У попередній статті ми розповіли вам про особливості ведення обліку і складання звітності в тому випадку, коли єдиним працівником на підприємстві є його директор. Але чи може підприємство існувати взагалі без працівників, у тому числі без директора? Чи має право засновник (власник) розпустити весь штат підприємства й управляти ним самостійно, причому абсолютно безоплатно? Відповіді на ці непрості запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Трудові відносини з директором: враховуємо особливості Директор хоча й стоїть на вершині кар’єрних сходів, по суті, такий же звичайний працівник, як і всі інші. Такий же, та не зовсім. Враховуючи особливості і характер його роботи, в оплаті праці та трудових відносинах із ним є нюанси. Про них зараз і поговоримо.
  • Матеріальна відповідальність директора Безумовно, директорська посада пов’язана з важким тягарем відповідальності. Іноді саме директорові доводиться відшкодовувати заподіяну підприємству шкоду. Що це за випадки? В якому порядку й обсязі відповідає директор перед підприємством? Відповіді на ці та інші запитання знайдете в нашій статті.
  • Чи може у підприємця бути директор? Реєструючись приватним підприємцем (ПП), ви «підписуєтеся» на те, щоб працювати на самого себе, а не на «дядька». Ви власними силами створюєте свою справу, керуєте нею і пожинаєте плоди своєї діяльності. І все б добре, але рано чи пізно вантаж підприємницьких турбот стає непід'ємним і хочеться перекласти частину своїх управлінських функцій на найманого працівника. Виникає запитання: чи може ПП найняти директора за трудовим договором? Давайте розберемося разом.
  • Зарплата директора залежить від прибутку: хіба так можна? Наші читачі завжди є генераторами цікавих ідей. Наприклад, передплатник запитує: чи можна поставити зарплату директора юридичної особи в залежність від наявності/відсутності прибутку в підприємства? Що ж, давайте розбиратися разом.
  • Директор — у відпустку/відрядження! Хто за нього? Приводом для написання цієї статті стала ось така ситуація, описана нашим читачем. Директор йде у відпустку або відбуває у відрядження. Чи потрібно ці питання йому узгоджувати із засновниками? Чи може директор передати свої повноваження іншій особі на період відпустки/відрядження? Чи може директор підписувати документи віддалено, перебуваючи у відпустці/відрядженні?
  • Визначаємо назву посади керманича У Класифікаторі професій є професійні найменування робіт «Директор (начальник, інший керівник) підприємства» (код КП 1210.1), «Директор (керівник) малого будівельного підприємства» (код КП 1313), «Директор по економіці» (код КП 1231), «Директор комерційний» (код КП 1233). За якими критеріями підприємство відноситься до малих? Чи може в штатному розписі посада «Директор підприємства» зазначатися як «Директор»? Чи можна переставляти слова в найменуванні посади, наприклад «Комерційний директор»?
  • Генеральний директор і директор: шукаємо відмінності На підприємстві працюють три працівники (директор підприємства, головний бухгалтер, секретар). Чи можна директора перевести на посаду генерального директора?
  • Директорові довіреність на вчинення правочину не потрібна Чи потрібна директорові довіреність на підписання договорів від імені підприємства?
  • Сам собі орендодавець, або Оренда авто в директора Підприємство має намір орендувати автомобіль у свого директора. Що потрібно врахувати при укладенні договору оренди? Чи має директор право підписувати такий договір і з боку орендодавця, і з боку орендаря?
  • Директор і ФОП одночасно: чи можливо? Директор нашого ТОВ зареєстрований ще і ФОП. Чи законно це? Чи є якісь обмеження в діяльності директора як ФОП?
  • Новий директор за «старого» не відповідає? На нашому підприємстві змінився директор. Через деякий час до нас прийшла перевірка і були виявлені порушення. Чи можуть застосувати адміністративні штрафи за КпАП до нового директора за проступки «старого»?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі