№92

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2018/№ 92 Інші номери журналу ›
  • Відступлення права вимоги на ЄП. Місцеві податківці ліберальніші Лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 09.10.2018 р. № 4341/ІПК/08-01-12-04-11
  • Переведення товарного боргу і ПДВ: податківці продовжують фіскалити Лист ДФСУ від 09.10.2018 р. № 4355/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • «Третім будеш?», або Юридичні нюанси операцій з третіми особами Зазвичай, в уявленні пересічних громадян договір або будь-який інший правочин — це відносини між двома сторонами. Проте в юриспруденції не завжди третій — зайвий. У цьому тематичному номері ми розглянемо питання, що стосуються юридичної та облікової сторін операцій, у яких з’являється саме такий третій. А почнемо ми з правових основ.
  • Переведення боргу: облікові подробиці Буває, обставини складаються так, що необхідно замінити боржника в зобов’язанні. Право таке в суб’єктів господарювання є, і воно законодавчо закріплене. Ось тільки коли справа доходить до його реалізації, підприємства стикаються з безліччю невідомих. Щоб легше орієнтуватися в цьому недосконалому податковому полі, давайте опишемо можливі податкові наслідки такої операції.
  • Відступлення права вимоги: облікові особливості У сьогоднішньому номері не можна обійти стороною відступлення права вимоги боргу (інакше кажучи, операцію із заміни кредитора). З появою нових роз’яснень податківців в обліку таких операцій з’являється більше запитань, ніж відповідей. Але підприємства продовжують використовувати такі операції. Розповімо про податкові наслідки відступлення з урахуванням останніх рекомендацій фіскалів.
  • Порука: обліковуємо за правилами Стабільність, упевненість у завтрашньому дні. Як часто нам їх не вистачає сьогодні. Причому не вистачає всім: і простим громадянам, і підприємцям. Але останнім пощастило: існує доволі поширений спосіб вселити в кредитора впевненість, що зобов’язання його боржника будуть виконані, навіть якщо в останнього виникнуть фінансові проблеми. Цей спосіб — укладення договору поруки. Про правові тонкощі таких договірних відносин, а також особливості податкового та бухгалтерського обліку операцій у межах договору поруки розповімо в нашій статті.
  • Операції з третіми особами і ПДВ Про те, які ПДВ-наслідки виникають при здійсненні операцій з переведення боргу і відступлення прав вимоги ви вже знаєте зі с. 8, 12. Тут же поговоримо про ПДВ-труднощі, які можуть виникнути в продавця і покупця у разі укладення тристороннього договору. Маємо на увазі ситуації, коли згідно з договором обов’язок виконати будь-яку дію (здійснити/отримати оплату або здійснити відвантаження/прийняти товар) покладено на третю особу.
  • Відступлення права вимоги та К° в обліку єдиноподатника У попередніх статтях ми детально розповіли про тонкощі проведення й обліку операцій за договорами з третіми особами: відступлення права вимоги, переведення боргу і поруки. При цьому все це стосувалося підприємств на загальній системі оподаткування. Але ми не забули і про наших єдиноподатників. Тому зараз давайте з’ясуємо: чи може єдиноподатник брати участь у таких правочинах? Що потрібно враховувати і що загрожує спрощенцям, які зважилися на укладення таких договорів?
  • ЗЕД-договори із заміною кредитора (боржника): можна, але не завжди Сьогодні діяльність багатьох підприємств виходить далеко за межі нашої країни. Тому в них виникає запитання: чи мають право суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності здійснювати операції з третіми особами (переводити борг, поступатися правами вимоги, укладати договори поруки) в ЗЕД? Давайте розберемося.
  • Зарахування «на трьох»: чи можливо? Підкажіть, чи можливе зарахування між трьома підприємствами? Як це оформити?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі