№96

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2018/№ 96 Інші номери журналу ›
  • «Класична» ПН на платника ПДВ Значення податкової накладної (ПН) для платників ПДВ переоцінити важко. Правильно оформлена і своєчасно зареєстрована ПН — одночасно запорука «міцного сну» без штрафів і блокувань для продавця та гарантія податкового кредиту для покупця. Тому саме правильності складання ПН, а точніше, пошуку помилок у них, податківці приділяють особливу увагу. Ну а ми, зі свого боку, підказуємо вам, як цих помилок уникнути. Ось і сьогодні розберемо «по кісточках» порядок заповнення ПН практично для будь-якої оподатковуваної операції. А розпочнемо нашу розповідь зі звичайнісінької ПН — виписаної платником ПДВ на такого ж платника за фактом постачання товарів, оподатковуваних за ставкою 20 %.
  • Міні-шпаргалка для ПН з типами причини
  • Підсумкова ПН Таке «явище», як ПН за щоденними підсумками операцій (просто — підсумкова), існує завдяки п. 201.4 ПКУ. Тут, а також у п. 14 Порядку № 1307 наведено вичерпний перелік випадків, коли платник податків може не «морочитися» складанням «індивідуальних» ПН на кожну операцію, а «відбутися» оформленням підсумкової ПН.
  • Зведена «ритмічна» ПН Зовсім нещодавно ми вже зверталися до теми складання зведених «ритмічних» ПН. Там ми в усіх подробицях розповіли про те, в яких випадках складають зведені «ритмічні» ПН, з якою періодичністю їх потрібно складати і як, власне, це робиться (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 43, с. 4).
  • ПН при постачанні неплатникові ПДВ Неплатники ПДВ правом на ПК не користуються. ПН, виписувані постачальниками на не(!)платників ПДВ, останнім не потрібні, а тому такі ПН покупцям не направляють.
  • ПН на оподатковувану ліквідацію основних засобів Коли виписують ПН? ПН на оподатковувану ліквідацію об’єкта основних засобів виписують у силу вимог п.п. 14.1.191 і п. 189.9 ПКУ.
  • ПН на часткову передоплату Коли складають ПН? Згадуючи порядок заповнення «класичної» ПН, ми звертали увагу: ПН складають на дату виникнення ПДВ-зобов’язань, які в загальному випадку нараховують за правилом «першої події» з п. 187.1 ПКУ. Тому якщо ваша операція не пільгується і не підпадає під спецправила визначення ПЗ, тоді на дату отримання часткової передоплати потрібно нарахувати ПДВ-зобов’язання, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.
  • ПН на часткове постачання без окремої вартості Це особлива податкова накладна. Точніше, власне в її складанні і заповненні особливого мало. Особливість у тому, що таку накладну завжди супроводжує «почт» у вигляді спеціального додатка 1. Нічого складного у заповненні такої податкової накладної і додатка до неї немає. Уся «складність» у тому, що на практиці таке оформлення постачань зустрічається украй рідко. Але якщо є правило — ним користуються. Давайте розбиратися, як саме.
  • ПН на компенсацію понесених витрат У процесі виконання різних господарських договорів постачальник товарів/послуг може нести ряд супутніх витрат, пов’язаних з предметом постачання, які надалі компенсує одержувач послуг.
  • «Орендні» ПН Коли виписують ПН? «Орендну» ПН складають за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Якщо конкретніше, то в «передоплатному» випадку ПН складають на дату отримання грошей на рахунок (до каси) орендодавця. Якщо ж оплата здійснюється тільки за фактом надання «орендних» послуг, тоді дата виникнення ПДВ-зобов’язань і, відповідно, оформлення ПН буде прив’язана до дати оформлення акта приймання-передачі відповідних послуг (див. листи ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4206/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 10.01.2018 р. № 95/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).
  • ПН на послуги від нерезидента Податкові зобов’язання виникають тільки в тому випадку, коли ідеться про послуги від нерезидента з місцем постачання на митній території України. Це — той рідкий випадок, коли складати і реєструвати податкову накладну повинен покупець (п. 208.2 ПКУ).
  • ПН при експортних постачаннях Експортні операції є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. «г» п. 185.1 ПКУ), але оподатковуються вони за нульовою ставкою (п.п. «а» п.п. 195.1.1 ПКУ).
  • ПН на безоплатні постачання Операції з безоплатної передачі товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, є об’єктом оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПКУ). Також з метою оподаткування вважають постачанням послуг їх надання іншій особі на безоплатній основі (п.п. «в» п.п. 14.1.185 ПКУ). А якщо є об’єкт оподаткування, то виникають і податкові зобов’язання. На дату безоплатної передачі за загальним правилом складають звичайнісіньку ПН на обдарованого (п. 201.1 ПКУ, п. 5 Порядку № 1307).
  • «Компенсуюча» ПН «Компенсуючий» п. 198.5 ПКУ проголошує, що платник зобов’язаний нарахувати ПЗ, якщо придбав з ПДВ товари/послуги/необоротні активи для використання в операціях, що: — не є об’єктом ПДВ-оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім випадків, передбачених п.п. 196.1.7 ПКУ); — звільнені від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародних договорів (крім операцій, передбачених пп. 197.1.28 та 197.11 ПКУ); — здійснюються в межах балансу; — не є господарською діяльністю платника.
  • ПН на пільговані постачання ПДВ-пільгованими є постачання, які відбуваються в межах здійснення операцій, зазначених у ст. 197 ПКУ і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. На відміну від операцій, які оподатковуються на нульовою ставкою (п. 195.1 ПКУ), ці операції не є оподатковуваними. Так само як і операції, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ).
  • ПН на мінбазу «Мінбазна» ПН складається у тому випадку, коли мають місце операції з «дешевого» продажу. Цебто коли потрібно донараховувати ПЗ на підставі абзацу другого п. 188.1 ПКУ. У цьому випадку ПЗ постачальника складаються з двох величин: ПЗ, нарахованих на договірну вартість, і ПЗ, розрахованих виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною.
  • Тара в ПН Яка тара потрапить до ПН? Щоб відповісти на це запитання, «пройдемося» видами тари.
  • ПН у туризмі Як визначити величину ПДВ-зобов’язань? Для підприємств, що надають турпослуги, ПКУ встановлює спецправила визначення бази оподаткування ПДВ і, відповідно, величини ПДВ-зобов’язань.
  • ПН на постачання сільгосппродукції Аграрії-ПДВшники, які потрапили в Реєстр одержувачів дотації (далі — Реєстр), повинні складати ПН на постачання власної сільгосппродукції за спеціальними правилами. Які це правила? Давайте розберемось!
  • ПН на міжнародні перевезення Як визначити величину ПДВ-зобов’язань? Відомо, що постачання послуг міжнародних перевезень пасажирів, багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п.п. «е» п. 185.1 ПКУ.
  • Давальницькі операції в ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» (графа 2). Заповнення графи 2 не становитиме великих труднощів, якщо згадати, в чому особливість давальницьких операцій. А вона в тому, що давальницька сировина є власністю замовника і при її передачі на переробку право власності до виконавця не переходить.
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі