№82

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2018/№ 82 Інші номери журналу ›
  • Помилкова ПН. Пристрасті не вщухають Лист ДФСУ від 10.07.2018 р. № 3048/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Формула регліміту та її складові «Це повинен знати кожен»… платник ПДВ. У цій статті йтиметься про формулу СЕА, згідно з якою розраховується дуже важливий показник — сума ПДВ, на яку платник може зареєструвати ПН і РК в ЄРПН (так званий регліміт). Розглянемо детально всі складові цієї формули, щоб наші читачі могли легше орієнтуватися в тому, що їм там ПЗ СЕА нараховує…
  • Електронний кабінет: розкриваємо таємницю показників регліміту Контроль регліміту — справа непроста. Для цього доводиться враховувати величезну кількість складових. Як за всім устежити? Звісно, можна направляти податківцям запити й отримувати витяги з необхідними даними. Але набагато простіше звернутися до Електронного кабінету і подивитися потрібну інформацію відразу в режимі онлайн. Як? Влаштовуйтеся зручніше, зараз розповімо.
  • Ліміт і специфічні ситуації На жаль, формула ліміту й алгоритм СЕА працюють шаблонним шляхом: рівняють усі операції під одну мірку, незважаючи на нестандартність і різноманітність ситуацій. Як наслідок, платники стають заручниками різних обставин, пов’язаних не лише з формулою, але й з роз’ясненнями податківців, що суперечать закону. У результаті правильне відображення тієї чи іншої операції може спровокувати викривлення (зазвичай заниження) ліміту. Розглянемо деякі із цих ситуацій.
  • Подаємо УР: тонкощі СЕА Механізми адміністрування ПДВ у СЕА за поточною декларацією і за уточнюючими розрахунками (УР) частенько призводять до того, що у платників можуть накопичитися зайві кошти на ПДВ-рахунку або особовому рахунку. Як правильно подати УР і не потрапити в пастку ПДВ-адміністрування, правильно використовуючи накопичені зайві кошти? Про це і поговоримо.
  • Рух коштів на ПДВ-рахунку: як відобразити в бухгалтерському обліку Щойно суб’єкт господарювання вступає до лав платників ПДВ, він автоматично стає щасливим володарем ПДВ-рахунку, відкритого в СЕА (п. 5 Порядку № 569). Із цієї миті він повинен контролювати всі операції, які проходять через такий специфічний рахунок, і фіксувати їх у бухобліку. Але як це зробити, якщо коло операцій, які самостійно може здійснити платник ПДВ з використанням ПДВ-рахунку, дуже обмежене? Сьогодні ми про це дізнаємося.
  • Караул! Не вистачає регліміту! У цьому матеріалі коротенько опишемо декілька способів, як платники намагаються вирішити питання з реєстрацією ПН/РК, коли на всю суму постачання не вистачає регліміту (ΣНакл).
  • «Руки на капот!», або Арешт сум регліміту І знову платники ПДВ перебувають у театрі абсурду! Цього разу справа стосується застосування арешту до сум регліміту. Підставою стає ухвала слідчого судді в межах кримінального провадження. Платникові податку доводиться оскаржувати таке рішення. Проте цей процес закінчується добре. Судді стають на бік госпсуб’єкта! Про найяскравіші приклади читайте у цій статті.
  • Реглімітні проблеми: судова практика З попередніх статей цього номера ви дізналися про нюанси визначення регліміту. Проте далеко не завжди він зменшується (чи не збільшується) законно. Звісно, такі фокуси призводять зрештою до судових тяжб між платниками податків і фіскалами. У цьому матеріалі з’ясуємо, на чиєму ж боці українська Феміда.
  • Чи може директор сплатити ПДВ на електронний рахунок Через фінансові проблеми директор підприємства хоче через касу банку сплатити ПДВ на електронний рахунок. Чи може таким чином директор погасити ПЗ з ПДВ, а ми потім за авансовим звітом відшкодуємо йому витрати?
  • Реорганізація: передаємо ліміт правонаступникові Плануємо провести реорганізацію шляхом виділення. Чули, що можна передати ліміт правонаступникові. Що для цього потрібно зробити?
  • Якщо ліміт викривлено через технічні помилки При запізнілій реєстрації ПН у нас повторно зменшився ліміт (у формулі збільшилося ΣНаклВид, але не зменшилося ΣПеревищ). Як бути? Як скасувати ΣПеревищ і як повернути ліміт?
  • Податківці зменшили БВ — коли повернуть ліміт? У ряд. 20.2 декларації ми заявили бюджетне відшкодування (70 тис. грн.)? Після подання декларації на цю суму нам зменшили ліміт. Проте за результатами камералки було узгоджено тільки 60 тис. грн. Коли на зняті (за ППР «В3») 10 тис. грн. нам повернуть ліміт?
  • Рядок 19.1 і «лімітне віконце» У декларації з ПДВ виявився заповненим ряд. 19 (отримано від’ємне значення). Нас цікавлять показники ряд. 19.1 і так званого «лімітного віконця». Коли його заповнюють? На коли брати показник і навіщо він узагалі потрібен? Як ряд. 19.1 заповнюють в УР?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі