№15

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2019/№ 15 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Правове регулювання оплати праці Оплата праці — це тема, що ніколи не втрачає своєї актуальності. Адже підприємства у своїй господарській діяльності не можуть обійтися без залучення найманих працівників. Доволі часто найману працю використовують і фізособи-підприємці. У такій ситуації надзвичайно важливо правильно нарахувати і виплатити заробітну плату працівникам з дотриманням усіх законодавчо встановлених гарантій в оплаті праці. Саме про це наш сьогоднішній номер. Тут ми нагадаємо, які документи регулюють питання оплати праці, розповімо про «оплатні» мінгарантії працюючим і з’ясуємо, з чого складається фонд оплати праці. Поговоримо також про те, які режими роботи можуть бути на підприємстві та як установлюються норми робочого часу в різних випадках. Крім того, ви дізнаєтеся про документування роботи працівників. Звісно, зупинимося й на тому, як розрахувати основну та окремі складові додаткової заробітної плати, а також на порядку виплати зарплати та інших важливих «оплатних» питаннях. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерт з питань оплати праці Лілія Ушакова і податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Мінімальні гарантії в оплаті праці Абзацом четвертим ч. 2 ст. 265 КЗпП передбачені доволі серйозні штрафи за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Наскільки серйозні? Розмір фінсанкцій дорівнює десятикратному розміру МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення (у 2019 році — 41730 грн.), за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення. Не солодко доведеться й посадовим особам роботодавця-порушника. Їм «світить» адмінштраф за ст. 41 КУпАП від 30 до 100 нмдг* (від 510 до 1700 грн.). А якщо порушення вчинене повторно протягом року після накладення адмінстягнення або щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, адмінштраф становитиме від 100 до 300 нмдг (від 1700 до 5100 грн.).
  • Системи та форми оплати праці Законодавство надає роботодавцю право вибору системи оплати праці, яка застосовуватиметься на підприємстві. Звісно, вподобана система має бути одночасно і зручною для роботодавця (розрахунок зарплати ляже на його плечі), і зрозумілою для працівника (якщо працівник не розумітиме, як формується його заробіток, домогтися від нього успіхів у роботі буде складно). Зверніть увагу: не обов’язково встановлювати єдину систему оплати праці для всього підприємства. Тут краще тримати орієнтир на сфери діяльності працівників, характер трудових операцій і технологічних процесів.
  • Фонд оплати праці та його структура Говорячи про оплату праці, важливо знати, які виплати включаються до фонду основної, додаткової заробітної плати та до складу інших заохочувальних і компенсаційних виплат, а також які виплати до фонду оплати праці не потрапляють. Про це читайте далі.
  • «Розцінкові» документи Стаття 97 КЗпП зазначає: форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами самостійно в колективному договорі. При цьому повинні дотримуватися норми і гарантії, передбачені законодавством, генеральною і галузевими (регіональними) угодами.
  • Календар робочого часу Установлення режиму роботи — одне з першочергових завдань кожного роботодавця. Який режим роботи обрати? Кому і як установити неповний або скорочений робочий час? Коли можливий ненормований режим роботи? Якими є норми робочого часу? Як правильно скласти графік виходу на роботу і графік змінності? Шукаємо відповіді на ці (й не лише) запитання.
  • Документуємо труд працівників Головним документом, на підставі якого працівникам з почасовою оплатою праці* нараховують заробітну плату, є табель обліку використання робочого часу. Для нарахування ж заробітку відрядникам** використовують такі документи, як рапорт про виробіток, наряд на відрядну роботу тощо. Що являють собою і як заповнюються ці та інші документи для нарахування заробітної плати, розглянемо в цьому розділі спецвипуску.
  • Основна зарплата Фонд основної заробітної плати формують нараховані суми винагород за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці за тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками працівників. Порядок визначення суми основної зарплати залежить від системи і форми оплати праці, що використовуються на підприємстві. Безумовно, найпоширенішою на сьогодні є тарифна система оплати праці. Її формами є почасова і відрядна оплата праці. Про те, як правильно обчислити суму зарплати почасовикам і відрядникам, ми з вами зараз поговоримо.
  • Додаткова зарплата Що таке додаткова заробітна плата і які основні виплати до неї включаються, ви вже знаєте. Ми про це говорили в розділі 4 на с. 20. Тепер же окремі із цих виплат розглянемо детальніше.
  • Доплата до мінімальної заробітної плати Згідно зі ст. 96 КЗпП і ст. 6 Закону про оплату праці мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) установлюється в розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2019 році — 1921,00 грн.). Водночас розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати*. Так свідчить ст. 3 Закону про оплату праці. Але якщо тарифні ставки (оклади) «стартують» від прожитмінімуму, як же вони тоді «наздоженуть» мінзарплату? Допоможе їм у цьому «трудова» доплата до рівня МЗП. Про неї ми з вами зараз і поговоримо.
  • Виплата заробітної плати Цей розділ спецвипуску присвячений найцікавішому — виплаті зарплати. Адже не даремно помітили, що серед веселих, сумних, любовних, романтичних і не дуже SMSок виділяються ті, які ми чекаємо з особливим трепетом... Це SMSки про те, що зарплата зарахована на картку! Що ж, почнемо нашу розмову. І спершу знайдемо відповідь на запитання: в якій формі можна виплачувати зарплату?
  • Перелік використаних документів
  • Щодо відповідальності за ненарахування індексації та її нарахування у меншому розмірі Лист Державної служби України з питань праці від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18 (витяг)
  • Щодо строків виплати заробітної плати Лист Міністерства соціальної політики України від 23.07.2018 р. № 1305/0/101-18/28 (витяг)
  • Щодо компенсації за працю у вільний від роботи день Лист Міністерства соціальної політики України від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284 (витяг)
  • Щодо відповідальності за невиплату доплат за роботу в нічний та вечірній час Лист Державної служби України з питань праці від 09.11.2018 р. № 8914/1/4.1-ДП-18 (витяг)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі