№91

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2019/№ 91 Інші номери журналу ›
  • Визнання доходу за МСФЗ 15: ключові моменти Підприємства, що складають фінансову звітність за міжнародними стандартами, визнають дохід за правилами, встановленими МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами». Цей стандарт передбачає єдину комплексну модель, що підлягає застосуванню до договорів з покупцями, та єдині критерії для визнання доходу. Розглянемо основні його поняття, правила і принципи.
  • Ідентифікація договору з клієнтом Переходимо до моделі визнання доходу від договорів із клієнтами. Перший крок — ідентифікація договору. З нього й почнемо.
  • Виявлення зобов’язань щодо виконання Другий крок дуже важливий. Адже саме від нього буде залежати правильність визначення суми доходу. Приділимо йому пильну увагу.
  • Визначення ціни операції Наступний, третій, крок на шляху до визнання доходу передбачає необхідність визначення ціни операції. Які чинники впливають на неї? Що таке змінна компенсація та істотний компонент фінансування? Розберемося з цим детальніше.
  • Розподіл ціни операції Визначившись із кількістю зобов’язань за договором та ціною операції, переходимо до наступного кроку 4 — розподілу ціни операції на зобов’язання щодо виконання.
  • Визнання доходу (виручки) Це заключний 5-й крок моделі визнання доходу. До нього переходять, коли пройшли всі попередні етапи. Коли саме (в який момент) потрібно визнавати дохід, що виникає внаслідок договору з клієнтом? Придивимося до правил МСФЗ 15 пильніше.
  • Договірний актив та договірне зобов’язання Ще один важливий момент, на який треба звернути увагу: у МФСЗ 15 з’явилися нові визначення, яких раніше не було, — це договірний актив та договірне зобов’язання. Про них і поговоримо докладніше.
  • Обліковуємо гарантії за МСФЗ 15 Доволі часто підприємства надають покупцям гарантії у зв’язку з продажем деяких категорій товарів або послуг. Розглянемо, як пропонує їх обліковувати МСФЗ 15.
  • Знижки до і після продажу Надання знижок клієнтам — найпоширеніший інструмент реалізації товарів (послуг). Розглянемо відображення різного роду знижок через призму МСФЗ 15.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі