№81

Податки & бухоблік, жовтень, 2020/№ 81 Інші номери журналу ›
  • Норми витрат бувають різними У межах своєї діяльності переважна більшість підприємств стикаються з нормами витрат матеріалів. Потрібні вони передусім самому господарюючому суб’єктові, щоб забезпечити виробничий процес матеріальними ресурсами, ефективно їх витрачати і максимально уникати необґрунтованих втрат. Важливі норми й у ПДВшних цілях. Про роль норм у податковому та бухгалтерському обліку наша бесіда.
  • Норми природних втрат: які вони При здійсненні будь-якої операції з товарно-матеріальними цінностями (перевезення, зберігання, переробка тощо) у суб’єкта господарювання часто виникають втрати цих матеріалів. Призвести до цих втрат можуть різні причини — утруска, усушка, випаровування, розливання, розкрадання тощо. Здебільшого такі втрати пов’язані саме з об’єктивними (природними) факторами, хоча може бути й по-іншому. Що це за природні втрати та де взяти їх розмір, поговоримо далі.
  • Обліковуємо природний убуток Із втратами товарно-матеріальних цінностей стикаються практично всі підприємства. Деякі втрати мають природну природу і не залежать від людського фактора. Для обліково-податкових наслідків важливий етап, на якому виявлено природний убуток, і наявність установлених норм. Дивіться!
  • Відходи і брак: понад/у межах норм Правила обліку браку залежать від причин його виникнення і від того, чи можна забраковані вироби перетворити на придатні. Відходи теж бувають зворотні і незворотні. І для відходів, і для браку встановлюють норми, що, власне, і визначає особливості їх обліку. Про це й поговоримо.
  • Сім разів відміряй: наднормативна витрата матеріалів з вини працівника До редакції надійшло таке запитання. Робітник, зайнятий пошиттям виробів, здійснив істотну перевитрату матеріалу зі своєї вини. З ним договір про повну матеріальну відповідальність не укладався. Які заходи до нього можна застосувати для стягнення вартості матеріалів? Що в такій ситуації потрібно врахувати? Розбираємося.
  • Норми ПММ: про головне Чи не на кожному підприємстві є хоча б один автомобіль. Але сам по собі автомобіль — це нерухома залізяка, нафарширована різного роду механізмами. І ця залізяка перетворюється на засіб пересування, тільки якщо її заправити пальним. Тільки в цьому випадку запрацює двигун і транспорт поїде. Є, звичайно, електромобілі, але їх поки що меншість. Тож у більшості випадків легковий, вантажний чи будь-який інший моторизований «драндулет» вимагає пального. Це пальне треба обліковувати, враховуючи спеціальні норми. Поговоримо про це!
  • Норми витрати пального для особливої техніки Суб’єкти господарювання у своїй діяльності використовують не тільки легкові та вантажні автомобілі, а й особливу техніку, при експлуатації якої спалюється різне пальне. Мова йде про сільгосптехніку (трактори, комбайни тощо), про малу техніку для господарських потреб (бензопили, косарки тощо), будівельну техніку (крани, навантажувачі тощо). Щоб без проблем списувати пальне на роботу такої техніки, її власникам слід мати для неї норми витрат пального. Де взяти такі норми, з’ясуємо далі.
  • Списання шин та акумуляторів Шини та акумулятори на автомобіль — це витратні компоненти, які неминуче зношуються в процесі експлуатації автомобіля. Зазвичай вони повинні списуватися лише після того, як вироблять певний ресурс. Але не завжди складається так, як хочеться... А що коли підприємство вирішує списати автомобільні витратники до закінчення встановленого строку? Які облікові наслідки на нього чекають?
  • Норми втрат зерна З того моменту, як зерно від комбайна доставили на тік, і до моменту його передачі покупцеві може минути не один місць. За цей період обсяг зерна, що знаходиться на місці зберігання, може дещо зменшитися. Причин такого зменшення багато: зерно можуть доробити (очистити, просушити тощо), воно може усохнути, сплющитись чи ним поласує якийсь звір тощо. Тому завжди аграрій задумується, що із цього зменшення є природними втратами, що наднормативними та як це вплине на його облік. Про все це поговоримо далі.
  • Норми витрат сировини та матеріалів для підприємця Що потрібно знати фізичній особі — підприємцю (ФОП) про норми витрат сировини та матеріалів? Чи так уже вони потрібні підприємцю? Тож у якому випадку без них, дійсно, не обійтися та які можуть бути, у принципі, наслідки в разі здійснення наднормативних витрат? Про це наша стаття.
  • Норми втрат нафтопродуктів Постанова КМУ від 05.08.2020 р. № 686
  • Норми списання для електромобіля Підкажіть: як при використанні електромобіля списувати електроенергію і чи потрібно встановлювати норми такого списання?
  • Вередливий замовник. І до чого тут перевищення норм? Підприємство за договором підряду виконало роботи для замовника. Замовник виконану роботу прийняв, однак прибрав з остаточного кошторису витрат певні матеріали і відмовився за них платити. Досягнуто домовленість про зменшення ціни договору на вартість таких матеріалів. Чи вважаються такі витрати наднормативними?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі