№7

Податки & бухоблік, січень, 2021/№ 7 Інші номери журналу ›
  • ОЗ замортизовані: що далі? Трапляється, що деякі об’єкти основних засобів (ОЗ) повністю замортизовані (мають нульову залишкову вартість). Чи треба їх списувати з балансу або можна продовжувати експлуатувати? Чи подовжувати строк їх корисного використання? Чи обов’язково проводити дооцінку нульових об’єктів ОЗ? Поговоримо про такі об’єкти ОЗ детальніше.
  • ПСП на дітей у 2021 році: остання із могікан Мінімальна заробітна плата в Україні стабільно зростає. Але у зв’язку з цим зростає й коло платників ПДФО, що втрачають можливість скористатися податковою соціальною пільгою (ПСП). Адже її застосування прив’язане до іншого показника — прожиткового мінімуму, що має значно менший розмір та безнадійно відстає від мінімальної зарплати. Разом з тим, є категорія платників ПДФО, яка має більше шансів на отримання ПСП у 2021 році. Це працівники, що мають дітей. Поговоримо детальніше про те, як вони зможуть скористатися ПСП у поточному році, та про базові правила її застосування.
  • Трудова квота: виконуємо та інформуємо Не всі громадяни з різних причин достатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Держава дбає про особливо уразливі категорії таких осіб та встановлює для них додаткові гарантії у працевлаштуванні. Так, на роботодавців покладається обов’язок з виконання так званої трудової квоти на працевлаштування певних осіб та раз на рік звітування про це. Зараз саме час проаналізувати виконання трудової квоти за 2020 рік та подбати про складання «квотного» звіту. Почнемо!
  • Пальний акциз: нова акцизна накладна та інше У цій публікації обговоримо основні зміни, внесені до форм акцизних накладних (АН), розрахунків коригування (РК) до них та інших документів стосовно пального (й спиртового) акцизу. Багато змін і в оновленому Порядку їх заповнення. Напевно такі зміни дуже «порадують» платників згаданих видів акцизу. Сподіваємося, ми допоможемо вам з меншими втратами освоїти ці нововведення.
  • ФОП на ЄП здає в оренду нерухомість Намагаючись утриматися на плаву, ФОП стараються заробити зараз на усьому, у тому числі й здаючи вільну нерухомість, що стоїть без діла. Для ФОП на загальній системі, як і для звичайних фізосіб, жодних орендних обмежень законодавство не встановлює. Але ставки податку кусаються: з доходу доведеться сплатити 18 % ПДФО і 1,5 % військового збору. Набагато вигідніше бути орендодавцями ФОП на ЄП. А через збільшення лімітів за площами в полку таких орендодавців чекаємо на поповнення. Тому є сенс нагадати всі нюанси ЄП-оренди.
  • Скаржилися до ДПСУ? Не зволікайте з позовом! До самого кінця 2020 рік приносив нам сюрпризи й зміни (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2). Але причиною тому не лише законодавці. Верховний Суд теж встиг «порадувати», змінивши свою позицію з приводу оскарження в суді податкових повідомлень-рішень (ППР). Припустимо, ви подали скаргу на ППР головним фіскалам і рішення щодо неї вас не задовольнило. Виникає запитання: який строк для звернення до суду в цьому випадку? Відповідь — у нашій статті.
  • Індексуємо зарплату за лютий 2021 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці.
  • Доходи за 2011 — 2020 роки виплачено в січні 2021 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у грудні 2020 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 104, с. 22.
  • Мінімальні ціни підвищено Постанова КМУ від 13.01.2021 р. № 17
  • Річна декларація, якщо міняли групу ЄП Добрий день, шановна редакціє! Підкажіть, будь ласка, як ФОП, що працює на ЄП, заповнити декларацію за 2020 рік, якщо протягом цього року відбувся перехід з однієї групи ЄП до іншої?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі