№56

Податки & бухоблік, липень, 2021/№ 56 Інші номери журналу ›
  • ЄП-самовиправлення: як зараз Від помилок не застрахований ніхто. У тому числі й платники єдиного податку. Яким чином єдиноподатники мають виправляти свої помилки? Які санкції передбачені наразі за заниження єдиного податку? Як вплине на порядок самовиправлення наявність у декларації ЄСВ-додатку? Про це та про багато інших самовиправляючих єдиноподаткових нюансів поговоримо у сьогоднішньому номері!
  • Несумові помилки в ЄП-декларації Помилки в декларації єдиноподатників умовно можна поділити на сумові (що вплинули на суму єдиного податку (ЄП)) і несумові (які на суму єдиного податку не вплинули: описки, неточності в періоді, кодах КВЕД, чисельності тощо). Розпочнемо з несумових помилок. Виправляти їх чи не виправляти? Давайте це з’ясуємо й розберемо можливі наслідки невиправлень.
  • Cумові помилки ФОП на ЄП груп 1 та 2 Хоча заповнити ЄП-декларацію загалом не складно, проте від помилок на спрощенці ніхто не застрахований. Тому зараз поговоримо про те, як виправити сумову помилку в ЄП-декларації підприємцю — єдиноподатнику групи 1 або 2.
  • Виправлення помилок після залишення ЄП Із II кварталу 2021 року перейшли з єдиного податку в прибутківці. Нещодавно виявили помилку в декларації платника єдиного податку за 2020 рік. Чи можна зараз її виправити?
  • ФОП закрився: чи можна виправити ЄП-помилку Виявили помилку в ЄП-декларації після того, як анулювали реєстрацію ФОП. Чи можна тепер її виправити?
  • Доходу не було чи був: помилка за неподання декларації Платник єдиного податку не подавав декларацію за І квартал 2021 року у зв’язку з відсутністю доходів. Зараз з’ясувалося, що допущено помилку й у І кварталі дохід був. Як це виправити?
  • Повернення коштів: коли потрібна УД? Платник ЄП повертає покупцю кошти за товар. Чи потрібно подавати УД з ЄП?
  • Третьогрупники та їх сумові помилки Несумові помилки в ЄП-декларації (див. с. 4), звичайно, важливі. Сумові помилки у ФОП груп 1 і 2 (див. с. 7) ще важливіші. Але найважливішими з погляду можливих наслідків є сумові помилки єдиноподатників групи 3. ФОП груп 1 і 2 сумові помилки створять реальні проблеми, тільки якщо внаслідок таких помилок ці ФОП вийдуть за межі граничного обсягу доходу. А от третьогрупникам від сумових помилок клопоту значно більше. Чому? Давайте розберемося!
  • Декларація третьогрупника після самовиправлення Після того як єдиноподатник виправив свою помилку, він у деяких ситуаціях постає перед необхідністю спрямувати свою подальшу ЄП-звітність у нормальне русло. Давайте поговоримо про те, коли це питання актуальне і як його вирішувати!
  • Механічна помилка з переплатою ФОП групи 3 у декларації за І квартал припустився механічної помилки при заповненні рядка 14 (ЄП до сплати). Замість суми 1224,00 грн сума ЄП до сплати вийшла 1244,00 грн. Усі інші рядки заповнені правильно. Фактично ФОП сплатив помилкову суму, внаслідок чого отримав переплату. Чи можна не виправляти таку помилку і чим загрожує її невиправлення?
  • Уточнити одразу кілька періодів Чи може платник ЄП однією декларацією уточнити помилки одразу кількох періодів?
  • Якщо у Звіті з ЄСВ за себе помилка або він поданий звільненцем Давайте розглянемо декілька запитань наших читачів щодо виправлення даних у Звіті з ЄСВ за себе (форма № Д5), який подавався за минулі роки. Ситуації такі: 1. Єдиноподатником була подана з помилкою звітність з ЄСВ за формою № Д5 за 2020 рік. Як виправитися? 2. Ще одна проблема: єдиноподатник-звільненець помилково подав звіт за формою № Д5, хоча не повинен був цього робити. Чи можна зняти нарахування? 3. А якщо ФОП повинен був, але не подав цієї звітності? Як йому тепер відзвітувати? Розбираємося.
  • Виправляємо ФОП-облік минулий і теперішній Для ФОП-єдиноподатників 2021 рік став роком справжньої облікової революції. Для них скасували книги обліку і запровадили облік у довільній формі — в зошиті, журналі чи таблиці Excel (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 19). Однак облікові помилки у ФОП як траплялися, так і траплятимуться. То що ж із ними робити? Давайте подивимося!
  • Коли помилка… допомагає? Помилки можуть приносити єдиноподатникам не лише неприємності. Їх виправлення іноді може зіграти на руку спрощенцям і прийти на допомогу. Коли це можливо? Розбираємося.
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі