№58

Податки & бухоблік, липень, 2021/№ 58 Інші номери журналу ›
  • Ремонт, поліпшення, придбання нового об’єкта: як відрізнити? Щоб підприємство добре функціонувало, воно повинно бути забезпечене необхідними основними засобами (ОЗ). Водночас щоб вони давали належний ефект, їх потрібно постійно підтримувати у робочому стані. Для цього необхідно проводити поточний і капітальний ремонти, технічне обслуговування, модернізацію, реконструкцію та інші види поліпшень. Про здійснення цих операцій ми й поговоримо сьогодні. А розпочнемо з того, як підприємству відрізнити, які здійснені ним операції є ремонтом, а які — поліпшенням.
  • Обліковуємо витрати на ремонт основних засобів Щоб здійснити ремонт ОЗ, підприємство несе певні витрати. Про те, на що слід звернути увагу підприємству при здійсненні ремонтів ОЗ, які здійснені для підтримання таких активів у робочому стані, поговоримо далі.
  • Облік поліпшення основних засобів Трапляються випадки, коли підприємство бажає збільшити ефективність використання свого ОЗ. Зокрема, якщо підприємство вирішило розширити своє виробництво, то воно може добувати ще один поверх у власній будівлі або встановити на свій транспортний засіб новий вид причіпного механізму, який би давав змогу використовувати причепи більшої тоннажності, тощо. Такі операції, як ми з’ясували раніше, є поліпшенням ОЗ. А про те, як відобразити здійснення таких операцій в обліку, і йтиметься у цій статті.
  • Ремонт як заміна частини об’єкта основних засобів Буває, у процесі ремонту об’єкта основних засобів (ОЗ) заміняють якусь дуже важливу його частину (компонент). Переважно така значна заміна збільшує економічні вигоди від використання об’єкта ОЗ (наприклад, зростає строк корисного використання). Як операцію заміни компонентів ОЗ відобразити в обліку? Давайте обговоримо цю ситуацію.
  • Ремонт автівки до введення в експлуатацію Підприємство придбало транспортний засіб, який був у експлуатації. До введення автівки в експлуатацію було вирішено провести її поточний ремонт (підфарбувати, змінити фільтри, заправити кондиціонер і замінити тріснуте лобове стекло). Як в обліку відобразити операції на приведення таких операцій? (м. Дніпро)
  • Амортизація під час реконструкції У нашого підприємства у власності адміністративна будівля. Одна частина будівлі (перший поверх) використовується в адміністративних цілях, а на другому поверсі плануємо провести реконструкцію з метою подальшого здавання його в оренду. Уся будівля значиться в нас як єдиний комплекс, а амортизація нараховується не поповерхово, а на всю будівлю загалом. Нам необхідно здійснювати нарахування амортизації в періоді реконструкції другого поверху на всю будівлю чи тільки на частину будівлі, що підлягає реконструкції? Чи амортизацію взагалі не потрібно нараховувати? (м. Харків)
  • Ремонт інвестиційної нерухомості Орендодавець передав в операційну оренду нерухомість, яка обліковується в нього у складі інвестиційної (ІН). Як йому обліковувати ремонти і поліпшення, здійснені протягом строку оренди? Зараз розповімо.
  • Поліпшення і кваліфікаційний актив Узяли кредит у банку на проведення капітальних робіт/поліпшення об’єкта основних засобів (ОЗ). Чи потрібно капіталізувати відсотки за користування кредитом чи це чистої води витрати поточного періоду? Розберемося із цією проблемою.
  • Ремонт орендованого в орендодавця На облікові наслідки проведення ремонту об’єкта основних засобів (ОЗ), що перебуває в операційній оренді, впливає багато факторів. Важливий вид робіт, що проводяться: ремонт чи поліпшення. Якщо це поліпшення — скільки разів їх проводили протягом строку оренди і чи отримує орендар відшкодування. Розглянемо всі ці нюанси з позиції орендодавця.
  • Ремонт орендованого в орендаря Як орендодавець обліковує витрати на ремонт/поліпшення зданого в операційну оренду об’єкта основних засобів (ОЗ), ви вже знаєте (див. с. 16). Тут поговоримо про облікові наслідки в орендаря
  • Забираємо поліпшення з орендованого об’єкта Період карантину для багатьох ознаменувався зміною місця роботи. Постійних відвідувачів офісів стало значно менше. Підлаштовуючись під нові реалії, бізнес переїжджає в нові приміщення, вивозячи із собою усе, що нажито непосильною працею. Якщо об’єкт, що покидається, орендований і в ньому проводилися якісь віддільні поліпшення, то їх теж можна забрати. Ця стаття — про обліково-податкові наслідки вилучення таких поліпшень.
  • Особливості МСФЗ-ремонту ОЗ Поговоримо про особливості відображення в бухгалтерському обліку згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) різних видів ремонтів і операцій із заміни окремого компонента об’єкта основних засобів (ОЗ).
  • Ремонти/поліпшення для ФОП-загальносистемника Як відомо, ФОП на загальній системі оподаткування застосовують свою спеціальну схему обліку доходів/витрат і в них свої особливі правила обліку. Як відображаються в обліку загальносистемника витрати на ремонт/поліпшення власних (орендованих) об’єктів основних засобів? Про це йтиметься в сьогоднішній статті.
  • Облік ремонтів МШП і МНМА У цій статті розповімо про бухгалтерський та податковий облік витрат на ремонт і поліпшення малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП) та малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА).
  • Ремонт товарів Зазвичай ми говоримо про ремонти, маючи на увазі ремонт необоротного активу. Але буває так, що підприємство стикається з необхідністю в ремонті товарів. Така необхідність може виникнути, якщо, наприклад, товар був пошкоджено в процесі зберігання або транспортування. Відповідно певні споживчі характеристики товару було втрачено. Незважаючи на те, що такі ситуації на практиці трапляються набагато рідше, проте вони мають місце бути. Давайте розглянемо порядок відображення таких операцій в обліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі