№80

Податки & бухоблік, жовтень, 2021/№ 80 Інші номери журналу ›
  • Нові правила для ОСББ: лічильники, тарифи і не тільки Діяльність ОСББ завжди викликала багато питань і живий інтерес. І не дивно, адже стосується це практично всіх нас. Тому цей номер ми вирішили присвятити саме ОСББ. А почнемо із Закону № 1060, який набув чинності з 1 травня 2021 року. Він вносить різні зміни до житлово-комунальної нормативки. Здебільшого нововведення стосуються установки загальнобудинкових лічильників, урегулювання питань із техобслуговування внутрішньобудинкових систем (у тому числі систем газопостачання), а також діяльності управителів. Подробиці читайте в цій статті.
  • Статус неприбутковості для ОСББ Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) — це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна*. При цьому ОСББ — це виключно неприбуткова організація, що накладає свій відбиток на статус і особливості функціонування цього об’єднання. У цій статті розглянемо особливості обліку в ОСББ через призму неприбутковості.
  • Майно ОСББ Як ви вже добре знаєте, мета створення ОСББ — це сприяння в управлінні, належному утриманні і використанні багатоквартирного будинку. Для виконання поставлених цілей товариство має право придбавати різне майно. Крім того, має свою специфіку облік самого багатоквартирного будинку. Кому належить право власності на цей будинок і як він відображається в обліку ОСББ, а також як обліковувати інше майно організації? Ось про це й піде мова в цій статті.
  • ОСББ і форма № 20-ОПП Чи треба подавати ОСББ форму № 20-ОПП? Якщо так, то що в такому разі там відображати?
  • Наслідки втрати неприбуткового статусу Безумовно, кожна неприбуткова організація боїться втратити свій неприбутковий статус. У якому випадку з’являється ризик розпрощатися з неприбутковістю та які наслідки чекають такого «щасливця»?
  • Внески та платежі співвласників Одним з основних і вагомих джерел надходжень ОСББ є внески і платежі співвласників багатоквартирного будинку. Які бувають види таких внесків і платежів? Як внески відображаються в обліку та звітності, що з ПДВ-обліком, чи потрібен РРО? Відповіді на ці запитання ви знайдете в цій статті.
  • З «коли» співвласнику платити в ОСББ? ОСББ створено в серпні. Фактично у будинку люди проживають лише в декількох квартирах. З якого моменту співвласники зобов’язані перераховувати квартплату об’єднанню: із дня реєстрації ОСББ чи з дня, зазначеного в протоколі загальних зборів засновників?
  • Чи можна оскаржити розмір внесків? Один із наших читачів поділився такою ситуацією. У ОСББ є прибиральниця. Протягом двох місяців вона відсутня. Мешканці вимагають переглянути внески за ці два місяці, оскільки прибирання туди включено. Але в протоколі ж прописаний тариф. Чи можна його зменшити? Питання непросте. Але ми з радістю допоможемо в ньому розібратися.
  • «А Баба Яга проти…» створення ОСББ Власники деяких квартир та нежитлових приміщень (фізособи та юрособи) не хочуть створювати ОСББ та платити внески і платежі. Що робити?
  • Комунальні платежі через ОСББ Досить популярна ситуація: ОСББ від свого імені укладає договори з постачальниками комунальних послуг і здійснює їх оплату. У свою чергу, вартість цих послуг компенсують мешканці (згідно з показаннями квартирних лічильників). Чи має така схема роботи право на життя? Як правильно відображати такі операції у бухобліку? Що з ПДВ-обліком таких операцій та чи треба застосовувати РРО? Ось ці питання ми й розглянемо в нашій статті.
  • Доходи ОСББ: що можна/не можна? У цій статті з’ясуємо, які види діяльності ОСББ має право здійснювати і як їх відображати в податковому і бухгалтерському обліку. І хоча, за великим рахунком, ОСББ зобов’язане керуватися загальними принципами бухобліку, статус неприбутковості, безумовно, накладає свій відбиток. А розпочнемо статтю з того, що є основним джерелом надходжень в ОСББ.
  • Торговельний об’єкт на суміжній території На суміжній території з ОСББ відкрився продуктовий магазин, приміщення під яким не належить ОСББ. Проте й ОСББ, і покупці магазину користуються спільною прибудинковою територією. При цьому магазин ніякого прибирання цієї території не здійснює: прибирають тільки двірники — працівники ОСББ. На суміжній території встановлені сміттєві баки, які належать ОСББ. Вивезення сміття здійснює ОСББ. З появою по сусідству магазину витрати на вивезення сміття збільшилися. Крім того, у будинку знаходиться в обслуговуванні ОСББ індивідуальний тепловий пункт (ІТП*), який обігріває також і магазин. У зв’язку з цим виникає запитання: чи може магазин компенсувати витрати ОСББ на опалювання? І як правильно оформити взаємовідносини між ОСББ та магазином, щоб останній також брав участь у витратах на утримання прибудинкової території?
  • ОСББ прибирає чужу територію: можна? Забезпечити комфорт співвласників у багатоквартирному будинку — основне завдання ОСББ. І тут усі засоби добрі. Але чи допустимі вони? Наприклад, чи може ОСББ платно прибирати чужу територію? Усе не так однозначно, як здається на перший погляд…
  • Закриваємо борги взаємозаліком: можна/не можна В ОСББ виникло запитання. Голова правління ОСББ хоче укласти із співвласником-боржником договір на виконання ремонтних робіт і здійснити взаємозалік заборгованостей. Як відображати в обліку такі операції? Потрібно утримувати ПДФО, ВЗ і нараховувати ЄСВ?
  • Відшкодування витрат співвласника Була аварійна ситуація — треба було терміново прочистити загальну каналізацію усього будинку. Оскільки з головою ОСББ зв’язатися не вдалося, один із мешканців викликав організацію (юрособу) для виконання робіт. Відповідно роботи мешканець оплатив особистими коштами. Рахунок і акт виконаних робіт надав голові ОСББ. Чи може ОСББ відшкодувати понесені витрати мешканця? Як таку виплату оформити?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі