№74

Податки & бухоблік, вересень, 2021/№ 74 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Правові аспекти оперативної оренди Не завжди підприємства, яким потрібні нові засоби виробництва, приймають рішення про їх придбання. Іноді вони йдуть іншим шляхом — беруть потрібне майно в оперативну оренду або фінансовий лізинг. Про нюанси здійснення таких операцій орендодавцем/лізингодавцем та орендарем/лізингоодержувачем поговоримо в цьому спецвипуску. Тут ми розглянемо як правове регулювання орендних і лізингових операцій, так і нюанси їх бухгалтерського та податкового обліку, у тому числі порушимо питання операційної оренди в орендодавця-єдиноподатника та взяття в оренду майна у фізосіб-непідприємців. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная та податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Облік оперативної оренди (ч. 1) Коли основні правові питання вивчено, час поговорити про нюанси обліку орендних операцій. У цьому розділі зупинимося на податковому і бухгалтерському обліку як в орендодавця*, так і в орендаря, а також на особливостях оподаткування орендних доходів у випадках, коли орендодавець — фізична особа.
  • Облік оперативної оренди (ч. 2)
  • Операційна оренда в єдиноподатника Орендувати рухоме або нерухоме майно може будь-який єдиноподатник без будь-яких застережень. А ось з наданням майна в оренду у платників єдиного податку не все так просто. Річ у тому, що такий вид діяльності їм або зовсім недоступний, або має для них низку обмежень. Межі між «можна» і «не можна» в питаннях оренди для єдиноподатників груп 1 — 3 ми проведемо в цьому розділі спецвипуску.
  • Правові основи фінансового лізингу Оренда буває не лише оперативною, а й фінансовою. У законодавстві фінансову оренду називають також фінансовим лізингом, а іноді й просто лізингом. Чим цей вид відносин відрізняється від оперативної оренди та які нюанси треба врахувати при укладенні договору фінансового лізингу, ви зможете дізнатися далі.
  • Бухоблік фінансового лізингу 5.1. Загальні положення У бухобліку операції фінансового лізингу (оренди) відображають за правилами НП(С)БО 14. Згідно з п. 4 цього документа фінансова оренда — це оренда, що передбачає передачу орендареві усіх ризиків і вигід, пов’язаних із правом користування і володіння активом.
  • Податковий облік фінансового лізингу Розібравшись із правилами бухобліку фінлізингу, саме час поговорити про тонкощі податкового обліку таких операцій. Причому, як ви зможете переконатися далі, податковоприбутковий облік фінансової оренди дуже часто нічим не відрізняється від обліку бухгалтерського, але, звісно ж, є і свої особливості. Далі про все по порядку.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі