№6

Податки & бухоблік, січень, 2022/№ 6 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток: правила складання та подання Новорічні свята закінчилися, отже, бухгалтерам саме час зайнятися річною податковою звітністю. Сьогодні ми ознайомимо вас із правилами складання декларації з податку на прибуток. При цьому, звичайно ж, врахуємо зміни до Податкового кодексу, які набрали чинності протягом 2021 року, а також коригування, внесені до форми декларації з податку на прибуток. Зі спецвипуску ви дізнаєтеся про строки та порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації, так і додатків до неї. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Людмила Солошенко та Наталія Чернишова.
  • Заповнюємо декларацію: нюанси Тепер поговоримо про складання декларації: розберемо структуру, а також детально розглянемо заповнення її полів і рядків. Щоправда, врахуйте, що затвердженого порядку заповнення декларації з податку на прибуток немає. Тому орієнтуватимемося на норми ПКУ, виноски-підказки в самій формі декларації та роз’яснення контролюючих органів. При цьому звертаємо увагу: ми розглядатимемо форму декларації з урахуванням змін, внесених до неї наказом № 317 (детальніше див. у підрозділі 1.1). Згадаємо і про корективи, що з’явилися у ній завдяки наказу № 601. Декларація з податку на прибуток складається з: — вступної частини; — основної частини (рядки 01 — 37); — заключної частини; — додатків.
  • Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок Тепер поговоримо про заповнення додатків до декларації. У них розшифровують (розраховують) значення деяких рядків. Розпочнемо з додатка АВ.
  • Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку Додаток ЗП призначений для розшифровування показника рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток. Тут визначають загальну суму, на яку можна зменшити податок на прибуток, нарахований за звітний період.
  • Додаток ПН — податок на репатріацію У цьому розділі поговоримо про додаток ПН. Зверніть увагу: останні зміни до нього були внесені наказом № 317, який набрав чинності 17.08.2021. І за 2021 рік платникам потрібно відзвітувати за формою, що враховує ці зміни (див. лист ДПСУ від 27.09.2021 № 21953/7/99-00-21-02-01-07). Цей додаток розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН декларації. У ньому наводять інформацію про податок на репатріацію. Про те, хто і за яких обставин сплачує цей податок і подає додаток ПН до податковоприбуткової декларації, поговоримо далі.
  • Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення Додаток ТЦ за 2021 рік подається, тільки якщо: — підприємство здійснювало контрольовані операції, а отже, підпадало під дію «трансфертної» ст. 39 ПКУ і — умови контрольованої операції не відповідали принципу «витягнутої руки» (див. п.п. 39.2.1 ПКУ), у зв’язку з чим підприємство проводить самостійні коригування згідно з п.п. 39.5.4 ПКУ.
  • Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього Якщо ви допустили помилку в декларації з податку на прибуток і виявили її після закінчення граничного строку подання такої декларації, ПКУ надає можливість виправитися в загальному випадку протягом 1095 календарних днів (пп. 50.1 і 102.1)*. При цьому відлік строку починається з дня, що настає за: — граничним днем для подання декларації — якщо декларація з помилкою була подана вчасно; — днем фактичного подання декларації — якщо вона була подана пізніше граничного строку (з порушенням). Самовиправитися можна одним із двох способів: — у складі поточної декларації через додаток ВП або — шляхом подання уточнюючої декларації (далі — УД) до помилкової декларації. Розглянемо обидва варіанти.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 1) Додаток РІ призначений для розшифрування і визначення загальної величини різниць, на які збільшують/зменшують бухгалтерський фінрезультат. Зверніть увагу: платники-річники разом із декларацією за 2021 рік вперше подають додаток РІ в редакції, затвердженій наказом № 649 (з урахуванням змін, унесених наказом № 317). Цей додаток досить об’ємний. Але не лякайтеся! Заповнювати всі його рядки вам не доведеться. Коли які рядки заповнюють і в якому порядку, поговоримо далі.
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці (ч. 2)
  • Додаток ПЗ — неоподатковуваний прибуток Якщо ваше підприємство здійснює види діяльності, звільнені від оподаткування ст. 142 і підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, то цей розділ для вас. Адже саме звільненці зобов’язані подавати до податковоприбуткової декларації додаток ПЗ, у якому вони звітують про результати пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання цей додаток не заповнюють і до органів ДПСУ не подають.
  • Додаток АМ — амортизація Цей додаток повинні заповнювати тільки високодохідники і малодохідники-добровольці*, які ведуть окремий податковий облік ОЗ і НМА та визначають «амортизаційні» різниці, установлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ.
  • Додаток ЦП — цінні папери Додаток ЦП заповнюють високодохідники і малодохідники-добровольці, які здійснюють операції із цінними паперами і розраховують ціннопаперові податковоприбуткові різниці за п. 141.2 ПКУ. У ньому визначають окремий податковий фінрезультат від операцій з продажу та іншого відчуження цінних паперів за звітний період і розшифровують показники рядків 4.1.3 ЦП і 4.1.4 ЦП додатка РІ.
  • Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг Вимогу до суб’єктів господарювання вести облік сум податків і зборів, які не сплачені до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, установлено п. 30.6 ПКУ. У свою чергу, п.п. 16.1.6 ПКУ зобов’язує подавати контролерам звітність про суми отриманих пільг. Для розкриття інформації щодо пільг з податку на прибуток якраз і призначений додаток ПП.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі