№31

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Трудові гарантії мобілізованим та добровольцям тероборони З початку війни чимало працівників були мобілізовані або добровільно долучилися до лав територіальної оборони. І роботодавці зі свого боку повинні докласти максимум зусиль для збереження усіх гарантій, передбачених для них законодавством. Наша стаття допоможе вам у цьому.
  • Якщо немає грошей на зарплату У воєнний час багато підприємств зазнають фінансових труднощів. Зменшується кількість замовлень, немає реалізації продукції. Відповідно не вистачає грошей на виплату заробітної плати персоналу. Як законно знизити фінансове навантаження, пов’язане з оплатою праці працівникам, поговоримо у цій статті.
  • Розрахунок середньої зарплати. Знову зміни Порядок № 100*, який регулює питання обчислення середньої зарплати для оплати періоду оплачуваної відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), військової служби працівника, відрядження, донорських днів, розрахунку суми вихідної допомоги тощо, знову змінено. Часу для вивчення змін, по традиції не передбачили. Вони набрали чинності з 29.04.2022 (з дня опублікування). Тож розбираємося з тим, що маємо.
  • Війна не все спише, або Проєкт чергових змін до ПКУ Воєнний час — це постійна зміна обстановки. Тож на те, що правила оподаткування у воєнний час постійно змінюються, жалітися не доводиться. Законопроєкт № 7311 вже встиг наробити чимало галасу. Після низки лібералізацій законодавець, вочевидь, вирішив, що дозволив занадто багато і вирішив закрутити гайки. Однак зазначаємо: є підстави вважати, що цей законопроєкт стане законом не скоро. Тож просто розберемося з цією ініціативою депутатів! І будемо слідкувати, що з нею буде далі.
  • Перехід з прибутку на ЄП 2 %: як відзвітувати? Чимало підприємств — платників податку на прибуток перейшло з загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % з середини квітня чи травня 2022 року. Як декларувати податок на прибуток та звітувати з ЄП таким перебіжчикам? Про алгоритм дій у подібній ситуації наша подальша розмова.
  • Повернення зі спецЄП на загальну: як декларувати прибуток? Деякі підприємства, що перейшли на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 %, вже прийняли рішення відновити свій прибутковий статус. Давайте з’ясуємо, як звітувати таким платникам.
  • Податковий кредит за первинкою: місяць у місяць? Чи можна відобразити податковий кредит (ПК) на основі первинки не у місяці її складання, а у наступному, за аналогією з податковою накладною (ПН)?
  • Торгівля тютюном і алкоголем в умовах воєнного часу Цей матеріал присвячуємо питанням торгівлі тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС), а також -алкогольними напоями. Нагадаємо, що спочатку Законом № 2118* депутати відмінили усі види перевірок на час воєнного стану, але потім швидко схаменулися. І Законом № 2120** було реанімовано право фіскалів на проведення будь-яких (!) фактичних перевірок. А дуже багато таких перевірок «присвячені» виконанню вимог саме «профільного» Закону № 481***. То ж, шановні читачі, ви повинні бути у всеозброєнні.
  • Торгівля та зберігання пального під час війни Як ви вже знаєте, фіскалам до закінчення воєнного стану дозволено проводити усі види фактичних перевірок. У тому числі перевірок виконання на практиці норм Закону № 481* і, зокрема, щодо операцій з пальним. У цьому матеріалі у світі реалій сьогодення ми розглянемо нюанси операцій з торгівлі та зберігання пального, щоб вам було легше орієнтуватись і продовжувати працювати у таких складних умовах.
  • Рахунки контрагента заблоковано через зв’язки з РФ: як стягнути оплату? В січні надали послуги підприємству (резиденту України). Але у зв’язку з тим, що кінцевим бенефіціарним власником цього підприємства є громадянин Російської Федерації, банк заблокував зараз всі його видаткові операції. І ми не можемо отримати тепер оплату за свої послуги від цього підприємства. Які наші дії? Чи можна стягнути ці кошти через суд?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі