№33

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 33 Інші номери журналу ›
  • Мобілізовані та добровольці тероборони: оплатні питання Про трудові гарантії мобілізованим та добровольцям тероборони ми розповідали в однойменній статті в «Податки & бухоблік», 2022, № 31. Продовжуємо підняту тему та розбираємо усі нюанси розрахунку середнього заробітку таким працівникам. Не залишимо осторонь й питання його виплати та оподаткування.
  • Декларація з спецЄП: перший погляд Мінфін нарешті таки затвердив форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України (наказ від 26.04.2022 № 124). Про те, що це за декларація і як її заповнити за квітень поговоримо далі.
  • ПДВ за первинкою: відображаємо в бухобліку Через воєнний стан (ВС) податкові накладні (ПН) / розрахунки коректування (РК) не реєструються. Тому платники ПДВ можуть відображати податкові зобов’язання (ПЗ) / податковий кредит (ПК) на підставі первинки. Про те, як показати воєнний ПДВ за первинкою в бухобліку, зараз поговоримо.
  • Декларація з ПДВ під час воєнного стану: здавати чи не здавати? У зв’язку з воєнним станом платники ПДВ опинилися в непростих умовах. Припинення реєстрації податкових накладних (ПН)*, неможливість повноцінного відображення податкового кредиту (ПК) і необхідність його післявоєнної звірки-коригування, а також фінансові складнощі, які виникають дедалі частіше й частіше, стали приводом задуматися: як бути з ПДВ-звітністю? Поспішати з її поданням чи, може, все-таки поки почекати? І чи буде тоді якась відповідальність? Розглянемо варіанти.
  • Податковий кредит сформовано на підставі первинки: чи подавати додаток Д7? Маємо такий факт, що з початку дії воєнного стану зареєструвати податкову накладну (ПН)/розрахунок коригування (РК) в ЄПРН неможливо. А покупцям надано право формувати податковий кредит на підставі первинних бухгалтерських документів. При цьому податківці рекомендують податковий кредит, відображений без зареєстрованих ПН/РК, фіксувати ще й у додатку Д7 до декларації з ПДВ. Що й до чого з цим додатком (чи обов’язково його заповнювати, як заповнювати тощо). Давайте розберемося.
  • Правила діловодства: вивчаємо зміни З 27.04.2022 набрали чинності зміни до Правил організації діловодства. Оскільки ці Правила застосовуються всіма підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розглянемо, які нововведення з’явилися.
  • Лікарняні: зустрічаємо нововведення Сьогодні ми підготували для вас огляд нововведень та змін, які відбулися на лікарняному фронті. Що сталося? По-перше, з’явилася можливість сформувати та роздрукувати витяг з електронного реєстру листків непрацездатності, тобто е-лікарняний не у вигляді скріншоту екрана, а як окремий документ. По-друге, з 03.05.2022 набрав чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 № 675. Зміни, що вносяться цим наказом є вкрай необхідні й полегшують взаємодію лікаря та пацієнта у воєнний час.
  • Директор не виходить на зв’язок: що робити? Зникнення людини сьогодні — це, на превеликий жаль, не дивина. Статися таке може, звісно, і з керівником тієї чи іншої юрособи. Причини не виходу на зв’язок можуть бути різними: відключення електроенергії і неможливість зарядити телефон, окупація території, полон, мобілізація або, на жаль, загибель. «Але ж потрібно щось робити з юридичною особою!» — скажете ви. І будете праві. Бо потрібно підписувати звітність та інші документи. Якось функціонувати, загалом. І навіть якщо підприємство призупинило свою діяльність, зникнення директора — це проблема. Тож у цій статті дамо кілька порад щодо того, що можна зробити у цій ситуації.
  • Виплата ФОПам зі сходу та півдня України: що з утриманням ПДФО та ВЗ Наразі мільйони наших людей переїхали із зони активних бойових дій у більш спокійніші регіони України. Багато серед них і ФОП. І от виявляється, що юрособи/ФОП подекуди побоюються з ними мати відносини. Мовляв, хто знає, може податківці будуть наполягати, що з виплат на користь цих ФОП слід було утримувати ПДФО та ВЗ. Розбираємося!
  • Сезонно-виносне: з воєнними поправками Цього року робота літніх майданчиків поставлена під неабияку загрозу. Комусь зовсім не до цього (із числа як потенційних відвідувачів, так і власників такого бізнесу), а в багатьох клієнтів нема настрою для їх відвідування. Втім, перемога, що неодмінно буде за нашою країною, здатна перевернути все «з ніг на голову» (хоча точніше навпаки, поставити все на свої місця). Пропонуємо згадати загальні правила функціонування літніх майданчиків і з’ясувати, які «поправки» у стан справ унесли воєнні реалії.
  • Мобілізували в період призупиненні дії трудового договору: хто платить? Лист Мінекономіки від10.05.2022 № 4711-06/23239-07
  • Рестарт реєстрації ПН/РК, звітування та сплати податків У ВРУ зареєстрували законопроєкт № 7360, яким пропонується внести чергові зміни до ПКУ. Перед вами дайджест запланованих новацій. Детально проаналізуємо вже закон, звичайно, коли його буде прийнято.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі