№80

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 80 Інші номери журналу ›
  • Види ІТ-компаній і їх характеристики Що таке IT-компанії? Пересічний громадянин зазвичай скаже, що це компанії, які займаються комп’ютерами. Принаймні щось із ними пов’язано. Але насправді це не зовсім так. ІТ-компанії — це загальна назва, яка стосується підприємств, що тісно пов’язані з інформаційними технологіями. Але як і в будь-якій сфері, у сфері ІТ різні компанії займаються різними видами діяльності. Від того, чим саме вони займаються, залежить організація їх обліку. Тому далі коротко поговоримо про те, які види ІТ-компаній існують в Україні.
  • Собівартість в ІТ-сфері Щоб виробити ІТ-продукт чи надати ІТ-послугу, підприємство має правильно сформувати собівартість створення такого продукту чи надання послуги. Від правильного формування собівартості багато в чому залежатиме цінова політика підприємства, формування бюджетів, рентабельність, а отже, і конкурентоздатність самої ІТ-компанії. Тому далі поговоримо про те, як в обліку слід формувати ІТ-собівартість.
  • Облік витрат на створення безперспективного ІТ-продукту Продуктова ІТ-компанія займалася створенням свого власного програмного забезпечення. Але згодом виявилося, що створення саме такого ІТ-продукту є безперспективним, тобто реалізувати його чи права на нього не вдасться. Як бути із витратами, понесеними на розробку такого ІТ-продукту?
  • Поліпшення ІТ-продукту Продуктова ІТ-компанія створила власний ІТ-продукт, а саме програмне забезпечення для складання і подання звітності тільки промисловими виробничими підприємствами. Такий актив в обліку воно визнало НМА. Згодом підприємство вирішило модернізувати програму й під складання та подання звітності також і агропідприємствами. Для цього було внесено зміни у створене програмне забезпечення. Куди відносити витрати на доопрацювання НМА?
  • Оновлення ІТ-продукту ІТ-компанія створила програмне забезпечення, яке було визнано НМА. Щоб програмне забезпечення могло виконувати мету його створення, потрібно періодично проводити його оновлення (законодавчі зміни, новітні графічні тенденції, виправлення виявлених некритичних помилок тощо). Куди відносити витрати на такі оновлення НМА?
  • Дохід при поетапному наданні послуг Доволі часто ІТ-компанії надають свої послуги протягом визначеного періоду, який може бути більшим за місяць, квартал, навіть рік. Яким чином у такому випадку розподіляти дохід між бухобліковими періодами? Про це розкажемо у наступній статті!
  • Документування ІТ-послуг Тепер поговоримо про документальне оформлення ІТ-послуг. Які документи складають у разі їх надання? Які особливості слід врахувати при операціях з нерезидентами? Розбираємося.
  • ФОП-айтішник обирає єдиний податок — наслідки Сфера IT ще до війни була однією з найбільш перспективних. А в умовах війни вона серед тих небагатьох галузей бізнесу, які суттєво не скоротили обсяги своєї діяльності. Зазвичай айтішники реєструються ФОП, а для роботи їм потрібен тільки комп’ютер та Інтернет. Припустимо, що ФОП-айтішник вирішив обрати єдиний податок. Яку групу та види діяльності йому обрати? Давайте поговоримо про це!
  • Консультування і розробка ПЗ у єдиноподатника: Реєстр і декларація ФОП — платник ЄП (група 3) протягом періоду надавав послуги з консультування та розробки програмного забезпечення. У ЄП-реєстрі зазначено обидва види діяльності, а в декларації зазначили лише консультування. Чи потрібно якось виправляти цю помилку і як це зробити?
  • ІТ-пільга з ПДВ Для операцій з постачання програмної продукції діє ІТ-пільга. Тимчасово до 1 січня 2023 року такі операції звільняються від ПДВ*. На які операції поширюється пільговий режим оподаткування, а які залишаються «за бортом» ІТ-пільги? Чи завжди можуть застосувати ІТ-пільгу розробники? Як операції з програмною продукцією відобразяться в декларації з ПДВ? З’ясовуємо.
  • Постачання програмної продукції та ІТ-послуг нерезиденту Співпрацюємо з нерезидентами: постачаємо програмне забезпечення (ПЗ), а також послуги з розробки та тестування ПЗ і консультування у сфері ІТ. Чи поширюється ІТ-пільга з ПДВ (з п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) на операції з нерезидентами? Чи треба складати на такі операції податкові накладні (ПН) і відображати їх у декларації з ПДВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі