№34

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Військовий облік з нуля Тема військового обліку працівників сьогодні, мабуть, одна з найпопулярніших. Причин цьому декілька. Це й зміни в порядку ведення військового обліку, й поява нового механізму бронювання працівників, ну й чималенькі штрафи за ігнорування також «мотивують» познайомитися з цим обліком. Тож доволі часто звучить запитання: з чого починати вести військовий облік, якщо він раніше не вівся? Давайте розбиратися.
  • Благодійна допомога у зв’язку з війною: зміни Для надання окремих видів неоподатковуваної благодійної «воєнної» допомоги важливим є статус її одержувача. Зокрема, йдеться про осіб з територій, на яких ведуться/велися бойові дії. Давайте поговоримо про особливості визначення статусу таких осіб у світлі прийнятих нещодавно змін до ПКУ.
  • Від’ємний ПДВ-ліміт через ∑Овердрафт: коли це можливо? У нас був позитивний ліміт для реєстрації податкових накладних. Проте 7 квітня виявили, що він став від’ємним через перерахунок ∑Овердрафт. Чому? Адже податкові накладні до цього ми не реєстрували. Куди зник ліміт?
  • «Проміжна» МСФЗ-звітність: розбір «організаційних» питань Є чимало запитань від МСФЗ-підприємств стосовно порядку подання проміжної фінзвітності: кому, в якому «комплекті» та як вона подається? Крім того, є запитання від підприємств, які тільки переходять з цього року на МСФЗ: чи можуть вони в цьому році ще звітувати на НП(С)БО, які форми звітності їм використовувати? Давайте розберемо ці питання.
  • Приймаємо на роботу учнів та студентів Останні роки молодь все частіше намагається працювати паралельно з навчанням або підробити у період канікул. До того ж воєнні часи сприяють більш ранньому дорослішанню та як наслідок початку кар’єри. Тож якщо ви готові до співпраці з молодими кадрами, дізнавайтеся про особливості працевлаштування учнів та студентів з нашої статті.
  • ПДВ-рахунок поповнили не з власного рахунку: Верховний Суд підтримав податківців Наслідки ситуації, коли електронний ПДВ-рахунок поповнюється не з власного рахунку платника (а, наприклад, з поточного рахунку контрагента чи через касу банку), ми не так давно обговорювали*. Вся сіль полягає в тому, що якщо кошти потрапили на ПДВ-рахунок не з власного рахунку платника, то таке поповнення не збільшує регліміт. Маємо інформаційний привід ще раз звернутися до цього питання.
  • Нетоварні «перехідні» витрати у ФОП-загальносистемника: нюанси обліку Раніше ми вже розібралися з тим, як урахувати витрати, якщо покупка ТМЦ та отримання доходу від їх продажу/використання відбуваються у різних місяцях/роках*. Але є ще оренда, ліцензії, передплати, які ФОП оплачує авансом, або податки та комуналка, які він сплачує за минулий рік. То як урахувати ці платежі? Розбираємося!
  • Відпускний резерв у резидентів Дія Сіті Про те, як у загальному випадку розрахувати суму забезпечення на оплату відпусток, ви могли дізнатися зі статті «Резерв відпусток» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30. Але якщо ваше підприємство є резидентом Дія Сіті, то при створенні цього забезпечення потрібно враховувати деякі особливості. Давайте про це поговоримо.
  • Пальне — на зберігання та акциз. Будьте обережні! Читач звернувся до нас із такими питаннями. Його фірма — неплатник пального акцизу має ліцензію на зберігання пального для власних потреб. Власних ємностей не вистачає. Його цікавить — чи може фірма купити пальне та передати на відповідальне зберігання іншій компанії, яка має ліцензію без умови на власні потреби? Та чи будуть наслідки нарахування акцизу для фірми чи для компанії, яка зберігатиме пальне фірми? Давайте разом проаналізуємо різні варіанти.
  • Закордонна вагітність Працівниця оформила відпустку за свій рахунок на період дії воєнного стану та виїхала за кордон. Вона була на зв’язку, але замовчувала факт вагітності. Дізналися про все вже після народження дитини. Як правильно вчинити? Чи можливо відправити працівницю у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Якщо так, то який потрібен пакет документів, враховуючи, що вона народжувала в іншій країні? Чи має право роботодавець у такому випадку звільнити працівницю, наприклад, за замовчування інформації?
  • Лікарняні: коли в розрахунковому періоді лише вихідні Лист Пенсійного фонду України від 06.04.2023 № 13252-15249/У-03/8-2800/23
  • Календар бухгалтера на травень 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі