№35

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 35 Інші номери журналу ›
  • Ліміт реєстрації податкових накладних У цьому матеріалі викладемо основні тези щодо сутності та важливості для цілей обчислення і справляння ПДВ такого показника, як ліміт для реєстрації податкових накладних (ПН). Нагадаємо формулу його обчислення, її компоненти та деякі нюанси «експлуатації» цього важливого СЕА-показника.
  • Несвоєчасна реєстрація (блокування) податкової накладної і ліміт Відомо, що при реєстрації податкової накладної (ПН) зменшується ліміт. Але що якщо податкова накладна поки не зареєстрована (буде зареєстрована із запізненням) або заблокована? Чи залишиться сума ліміту незмінною? Як ці ситуації вплинуть на ліміт? З’ясовуємо.
  • Помилкові податкові накладні і ліміт постачальника ЄРПН, на жаль, не розпізнає, яка податкова накладна (ПН) реєструється: помилкова чи ні. А тому на реєстрацію будь-яких ПН (у тому числі помилкових) витрачається ліміт. У якому випадку помилкова ПН буде безповоротно відбирати ліміт, а коли ліміт вийде відновити? Розбираємося.
  • Помилкова податкова накладна і регліміт покупця Підприємство — платник ПДВ придбало товар в іншого платника ПДВ на умовах попередньої 100 % оплати. У момент перерахування оплати продавець склав податкову накладну (ПН) і зареєстрував її в ЄРПН. Під час відвантаження вже повністю оплаченого товару продавець склав помилково ще одну ПН і зареєстрував її в ЄРПН. Чи має право покупець товару використовувати реєстраційний ліміт, створений помилковою ПН?
  • Зменшуючий розрахунок коригування і ліміт У продавця зменшуючі розрахунки коригування (РК) можуть відбирати (зменшувати) ліміт, якщо помилково їх показати в декларації не того періоду. Тому, щоб не втратити ліміт, продавцеві необхідно правильно визначити період зменшення податкових зобов’язань і відображення таких РК у декларації.
  • Якщо регліміту не вистачає: дробимо операцію на декілька ПН У підприємства — платника ПДВ не вистачає коштів, щоб зареєструвати податкову накладну (ПН). Чи може воно розбити ПН на дві окремі і зареєструвати своєчасно хоча б одну з них? Ліміту для реєстрації однієї ПН вистачає.
  • Некоректна оплата і регліміт з ПДВ СЕА й електронний рахунок існують уже достатньо давно. І менше з тим часто трапляються випадки, коли платники помилково перераховують кошти не так, як задумано ПКУ. То випадково сплатять безпосередньо до бюджету, минувши електронний рахунок, то покупець заплатить за товар не на поточний рахунок, а на електронний. Усі ці помилки можуть вплинути на регліміт.
  • Як фіскали незаконно зменшують регліміт У цьому матеріалі ми наведемо і проаналізуємо приклади, у яких фіскали навмисно викривляють ПКУ та нормативи, щоб у платників ПДВ не вистачало регліміту. А коли його не вистачає, то платникам доводиться чекати вхідних ПН. Або — кидати гроші на СЕА-рахунок, щоб підтягнути свій регліміт (через показник ΣПопРах). Врешті-решт бюджет отримує незаконні «бариші». Але економіка страждає, бо гроші, замість того щоб працювати/обертатись, якийсь час «провисають» на СЕА-рахунках платників ПДВ… Тож про такі сумні речі і поговоримо.
  • Відновлення незаконно списаного ліміту: судова практика Доволі часто трапляються випадки, коли податківці незаконними способами позбавляють платників ПДВ їх кровного реєстраційного ліміту. Про те, які найпоширеніші випадки незаконного позбавлення реєстраційного ліміту і як боротися зі свавіллям податківців, поговоримо далі.
  • Регліміт та послуги нерезидента Розглянемо питання: чи можна зареєструвати ПН на отримані від нерезидента послуги без наявності необхідної суми регліміту? Адже сума ПДВ з цієї ПН регліміт одночасно і зменшує (через ΣНаклВид), і збільшує (через ΣНаклОтр).
  • Відмовили у бюджетному відшкодуванні, але від’ємне значення залишилось: повернення регліміту Розглянемо ситуацію щодо повернення суми регліміту у тих випадках, коли податківці перевіркою зменшили суму, заявлену платником до бюджетного відшкодування, але при цьому загальна сума від’ємного значення з ПДВ не змінилася.
  • Регліміт з ПДВ і спецЄП Що відбувається з реглімітом при переході на спецЄП і при поверненні з нього? Як вплине перебування на спецЄП на показник ΣОвердрафт? Ці питання цікавлять наших читачів. Давайте розбиратися.
  • Ліміт-віконце ряд. 19.1 у декларації з ПДВ Коли в декларації з ПДВ (чи УР) треба заповнювати ліміт-віконце в ряд. 19.1? Яку суму ліміту там зазначати?
  • Що буде у травні 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі