№36

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 36 Інші номери журналу ›
  • Автоматичний обмін інформацією щодо рахунків: як це буде Уже не вперше порушуємо цю тему. Але раніше про неї ми говорили переважно як про далеке майбутнє. Зараз це факт, який майже відбувся.
  • Генераторна пільга після 01.05.2023: трагедії не відбулося При впровадженні генераторної пільги було безліч нестикувань, непорозумінь, питань. З першого разу не вийшло. Довелося додавати нові позиції знову і знову. Як виявилося, з поетапним скасуванням пільги проблем не менше. І річ зовсім не в припиненні дії постанови КМУ від 29.11.2022 № 1340. Багато хто просто побоюється закінчення дії п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Давайте розбиратися, що відбулося з 1 травня 2023 року.
  • Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф! 28 квітня набув чинності Закон № 2970*, який вводить до ПКУ положення про міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (див. статтю «Автоматичний обмін інформацією про рахунки: як це буде» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36). Але не обміном єдиним цей документ цікавий. Крім усього іншого, вносяться важливі зміни щодо запитів від податківців. Насамперед штрафи за ненадання інформації на них. Але не будемо поспішати. Зараз розповімо вам про усе по порядку.
  • Військовий облік: поточна робота та строки Робота особи, відповідальної за ведення військового обліку на підприємстві, вимагає взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП). Причому в окремих випадках така взаємодія повинна відбуватися у чітко визначені строки. Сьогоднішня стаття буде вам помічником у цьому питанні.
  • Практиканти на підприємстві На вашому підприємстві з’явилися практиканти? Отже, доведеться вирішити кілька важливих питань. Як оформити практикантів? Хто здійснює фінансування практики? Як оподатковують доходи практикантів? Шукаємо відповіді разом.
  • Декларація з податку на прибуток за I квартал — за старою формою
  • Придбання/постачання товарів за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги: як працює ПДВ-пільга Є чимало запитань стосовно застосування ПДВ-пільги з п. 197.11 ПКУ, якщо закупівля/постачання товару здійснюється за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги. Для кого і за яких умов працює ця пільга? Якими документами підтверджується право на застосування пільги? Хто має подавати інформаційне підтвердження податківцям для реалізації права на пільгу? Розберемося з цими питаннями.
  • Як юрособі додати новий КВЕД? У нинішніх умовах підприємства нерідко стикаються з необхідністю переглянути «вектор» розвитку свого бізнесу. Як «офіційно» додати нові коди за КВЕД? Розберемося з цим питанням. При цьому зазначимо, що стаття стосується юридичних осіб (для ФОП процедура дещо інша).
  • «Недо-реєстрований» статус спрощення: як ФОП «витягнути» ситуацію Мова про «новеньких» ФОП, які одразу при ФОП-реєстрації «подаються» на спрощенку. Через «Дію» чи через держреєстратора. Їх реєструють ФОП, але інколи на спрощенку вони не потрапляють, про що на свою біду дізнаються дещо згодом, коли вже розгорнуто активну діяльність. То як врятувати, а краще запобігти такій ситуації?
  • Компенсація відпустки: у розрахунковому періоді є дні, але немає зарплати Працівниця виїхала за кордон з початку війни і зараз звільняється. В розрахунковому періоді (12 місяців) відпустка за свій рахунок та неявки. Як розрахувати середню зарплату для обчислення компенсації відпустки при звільненні працівниці у квітні 2023 року?
  • Виручка через ПРРО: чи може підприємство працювати без касової книги, ліміту каси? Підприємство здійснює розрахунки з покупцями із застосуванням програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО). Інші готівкові розрахунки (зарплата і т. п.) у підприємства відсутні. Виручка в день її отримання одразу інкасується і зараховується на рахунок у банку. Чи може підприємство працювати без касової книги та ліміту каси?
  • Дія Сіті та лікарняні Лист Пенсійного фонду України від 21.04.2023 № 15806-17907/У-03/8-2800/23
  • Повернення покупцю коштів кількома платежами: скільки потрібно РК? Підприємство у березні 2023 отримало передоплату від покупця. Поставити замовлений товар змоги не має. Тому у квітні в один день двома платіжками (з рахунків, відкритих в різних банках) повернули отриманий аванс. Скільки розрахунків коригування (один чи два) слід скласти в цьому випадку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі