№6/1

Оплата праці, березень, 2016/№ 6/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Про внесення зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів Закон України від 18.02.2016 р. № 1017-VIII
  • Щодо надання щорічної відпустки працівникам-інвалідам Лист від 29.12.2015 р. № 774/13/116-15
  • Нова редакція Положення про атестацію лікарів: розглядаємо корективи За допомогою процедури атестації лікарів визначають їх професіоналізм. Надалі це не тільки посприяє лікарям у медпрактиці, а й відобразиться на розмірі їх зарплати. Адже відомо: чим вище кваліфікаційна категорія у лікаря, тим вищий тарифний розряд йому встановлюють, а наявність відповідної кваліфікаційної категорії у керівних працівників охорони здоров’я дає право на підвищення їх посадового окладу. Отже, атестація для лікарів — важлива складова їх «трудового» життя. При цьому атестаційний порядок чітко регламентований на нормативному рівні. Не так давно він зазнав правок. Яких саме? Про це й поговоримо у статті.
  • Допомоги у разі усиновлення дитини: вивчаємо види та їх розмір У січні 2016 року ми з дружиною усиновили дитину віком 5 місяців. Директор будинку дитини повідомив, що на усиновлену дитину відкрито рахунок у банківській установі, на який перераховано частину державної допомоги при народженні дитини. Решту цієї допомоги ми зможемо отримати, звернувшись до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Проте в органі соцзахисту населення нам відмовили у виплаті решти суми допомоги при народженні дитини. Чи правомірно це? Чи маємо ми право на допомогу при усиновленні дитини у повному обсязі?
  • Відпустка без збереження зарплати: чи можна надавати частинами Працівник установи скористався 3 календарними днями відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами у січні 2016 року. Зараз він знову надав заяву з бажанням піти у таку відпустку тривалістю 5 календарних днів з 28.03.2016 р. Керівництво установи згодне задовольнити прохання працівника. Проте спеціалісти відділу кадрів наполягають, що відпустка без збереження зарплати не підлягає поділу. Чи дійсно це так?
  • Щорічна додаткова відпустка за «ненормованість»: які періоди «трудового» життя зменшать її тривалість Колективним договором нашої установи визначено: тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем становить 7 календарних днів. Чи зменшиться така тривалість щорічної додаткової відпустки, якщо протягом робочого року працівник хворів, знаходився на курсах підвищення кваліфікації, перебував у відпустці без збереження заробітної плати?
  • Редактор і звукооператор у позашкільному закладі: чи можуть їх обов’язки виконувати керівники У загальному випадку керівні працівники закладів не можуть здійснювати роботу за сумісництвом. Але це правило не стосується виконання роботи, пов’язаної, зокрема, із творчою діяльністю. Чи вважаються посади редактора і звукооператора такими, що пов’язані із творчою діяльністю? Адже у разі наявності такого зв’язку обіймати названі посади на умовах сумісництва мають право керівні працівники (у тому числі директор закладу і директор філії) позашкільного навчального закладу. Яким ще способом можна залучити керівних працівників нашого закладу до виконання обов’язків редактора і звукооператора?
  • Скорочуємо штат: коли скласти новий штатний розпис У жовтні 2015 року прийнято рішення про скорочення штату бюджетної установи. Працівники, штатні посади яких підлягають скороченню, попереджені про наступне звільнення за два місяці, тобто розірвання трудових договорів із ними заплановане на грудень 2015 року. Оскільки згідно з розпорядженням органу вищого рівня скорочення штату слід було провести саме у жовтні 2015 року, ми у жовтні 2015 року ввели в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню). Через це з працівниками, посади яких підлягають скороченню, протягом жовтня — грудня 2015 року трудові відносини не припиняли, але фактично їх посади вже не були передбачені новим штатним розписом, тобто такі працівники опинилися поза штатом. Чи необхідно було працівникам, посади яких скорочують, підвищити посадові оклади із грудня 2015 року згідно з урядовою постановою?
  • Звільнення «за власним бажанням»: кадровий супровід У вашого працівника може бути безліч причин, щоб активувати механізм із звільнення «за власним бажанням»: нове місце роботи у нього або члена його сім’ї, переїзд в інше місто. У більшості випадків він навіть може й не пояснювати причину розірвання трудових відносин із роботодавцем та обмежитися банальним «сімейні обставини». Тож указана підстава для звільнення часом лунає від працівників. Про це свідчать і ваші запитання. У статті ми відповімо на них і покажемо, як грамотно попрощатися із працівником, який хоче звільнитися за власним бажанням.
  • Як визначити здібність співробітників до навчання Ще зовсім недавно ніхто і не міг собі уявити, що найбільший попит буде на професії маркетолога, контент-менеджера, копірайтера, навіть слів таких не було. Ніхто не міг уявити, що більшість послуг надаватимуться через Інтернет. Ніхто не міг уявити, що вищої освіти буде явно недостатньо: щоб ефективно працювати все життя, людині доведеться постійно доучуватися, дізнаватися щось нове, змінюватися. Отже, сьогодні ефективний співробітник — не той, який працює результативно зараз, але який ще результативніше працюватиме й завтра, тобто співробітник, здібний до навчання! Як його такого знайти? Давайте розберемося!
  • Як реагувати на особисті проблеми співробітників Людей без проблем не буває… А навіть якщо людина й залишилася без проблеми на деякий час, вона обов’язково норовить знайти її знову! Ми ступаємо на хиткий ґрунт розмов про етику. Чи повинен керівник вникати у проблеми підлеглих? Чи краще їх ігнорувати? Але ж це зачіпає його та організацію в будь-якому разі? А якщо вже знаєш про проблему і розумієш, як це позначиться на роботі співробітника, що робити тоді? Давайте поміркуємо разом!
  • Перелік професійних, міжнародних свят та пам’ятних дат у квітні 2016 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі