№20

Оплата праці, жовтень, 2016/№ 20 Інші номери журналу ›
  • Щодо збереження місця роботи та середньої зарплати працівнику, що проходить військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу Лист від 10.10.2016 р. № 560/13/116-16
  • Оплачуємо працю оператора котельні Зі словами «опалювальний сезон» перш за все в нас асоціюються такі поняття, як «тепло в будинку», «гаряча вода». Відповідальним за тепло в установах, організаціях, на підприємствах, що не підключені до централізованої тепломережі, є оператори котельні. Про специфіку та режим роботи працівників, зайнятих обслуговуванням котельні, можна дізнатися у спецвипуску «ОП», 2016, № 20/1, с. 3 і 9. У цій статті поговоримо про працеоплатні нюанси.
  • Працівники держорганів без підвищення окладів у травні-2016: яким буде «базовий» місяць Зі зміною нормативно-правових актів з оплати праці держслужбовців, а також працівників, які обслуговують держоргани, змінився й «базовий» місяць при індексації зарплати таких працівників. Більшості з них посадові оклади було підвищено. Проте в деяких держорганах залишилися й категорії працівників без збільшених окладів. Ось стосовно таких працівників і виникло закономірне запитання щодо індексації їх зарплати: чи залишився для них «базовий» місяць тим самим (грудень 2015 року) або ж потрібно орієнтуватися на травень 2016 року, оскільки з цього місяця було встановлено посадові оклади для держслужбовців і працівників «обслуговуючої» ланки? За роз’ясненням щодо цього актуального запитання ми звернулися до фахівця Мінсоцполітики.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у жовтні 2016 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Держслужба: працівника перевели на іншу посаду — як рахувати відпускні У зв’язку з набуттям чинності з 1 травня 2016 року Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII посада головного спеціаліста сектору контролю виводиться із структури районної державної адміністрації і вводиться відповідно посада провідного документо знавця (категорія посад працівників, які виконують функції з обслуговування). Штатний розпис затверджено 29 червня, але введено в дію з 1 травня 2016 року. Протягом травня і до 10 червня посадовий оклад головного спеціаліста сектору контролю відповідав 1723 грн. (зберігаються старі умови оплати праці, що діяли для такого працівника до 1 травня 2016 року). 10 червня такого працівника призначають на вакантну посаду провідного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців, а саме переводять на цю посаду згідно зі ст. 41 Закону № 889. Відповідно, з 10 червня змінюється структура зарплати такого працівника, підвищується його посадовий оклад (2240 грн.). У жовтні такий працівник йде у відпустку. Які місяці включаються до розрахункового періоду для визначення суми відпускних? Як визначити середньоденну зарплату для розрахунку відпускних?
  • Із посадової особи ОМС на посаду держслужби: як обчислити стаж для надбавки та додаткової відпустки за держстаж У посадової особи органу місцевого самоврядування стаж служби в цьому органі становить 9 років. Ця особа отримала статус держслужбовця 01.04.2016 р., оскільки саме цього дня нею було складено Присягу державного службовця. Як у такому разі обчислити стаж держслужби для надання додаткової відпустки за стаж і для обчислення надбавки за вислугу років з 01.04.2016 р. і з 01.05.2016 р. (дати набуття чинності новим законодавством у сфері держслужби)?
  • Відпустка за «комп’ютерну» роботу або відпустка за «ненормованість»: обирає працівник У колективному договорі установи зафіксовано, що за посадою «оператор комп’ютерного набору» надаються щорічна додаткова відпустка за роботу із комп’ютером тривалістю 4 календарні дні і щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день тривалістю 7 календарних днів. Чи може працівник, який обіймає цю посаду, скористатися двома вказаними відпустками?
  • Визначаємо тривалість щорічних додаткових відпусток за основним місцем роботи і за сумісництвом У колективному договорі бюджетної установи за посадою «бухгалтер» передбачено надання щорічної додаткової відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня тривалістю 7 календарних днів, а за посадою «оператор комп’ютерного набору» — щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером тривалістю 4 календарні дні. У нашій установі є працівник, який обіймає: 1,0 ставки бухгалтера (основ на посада) і 0,5 ставки оператора комп’ютерного набору (посада за внутрішнім сумісництвом). Чи має право цей працівник скористатися щорічною додатковою відпусткою за «ненормованість» за основною посадою і щорічною додатковою відпусткою за роботу з комп’ютером як внутрішній сумісник? Якої тривалості йому надавати щорічну основ ну відпустку за основним місцем роботи і за сумісництвом?
  • Уклали ЦПХ-договір з фізособою-непідприємцем: що потрібно знати бухгалтеру Підприємства інколи залучають до виконання робіт / надання послуг фізичних осіб — непідприємців за договорами цивільно-правового характеру. Причому юридична особа — сторона такого договору в окремих випадках одночасно може бути й роботодавцем такої фізособи. Як нарахувати винагороду за таким договором? Як оподатковується сума винагороди? Як потрібно відобразити в ЄСВ-звіті та Звіті за формою № 1ДФ суму винагороди? Про це ви дізнаєтеся з нашої статті.
  • Визначаємо тарифний розряд керівника гуртка До позашкільного навчального закладу приймається працівник на посаду керівника гуртка. Чи можна йому встановити 10-й тарифний розряд?
  • Визначаємо розмір стипендії аспіранта До аспірантури вишу приймається особа, яка не мала основного місця роботи, адже була зареєстрована як фізична особа — підприємець (ФОП). У зв’язку з цим виникає запитання: який розмір стипендії необхідно встановити зазначеному аспіранту?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі