№8

Оплата праці, квітень, 2018/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо права держслужбовця на надбавку за вислугу років Лист від 21.02.2018 р. № 1404/13-18
  • Щодо відповідальності за виплату авансу в розмірі меншому, ніж зазначено у ст. 115 КЗпП Лист від 16.03.2018 р. № 118/0/22-18
  • Щодо відповідальності за порушення вимог стосовно розміру зарплати за першу половину місяця Лист від 03.04.2018 р. № 2547/4/4.1-ДП-18
  • Щодо завчасного виходу на роботу з додаткової оплачуваної навчальної відпустки Лист від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284
  • Щодо надання соціальної додаткової відпустки на дітей Лист від 26.03.2018 р. № 480/0/101-18/284
  • Про індексацію зарплати при підвищенні тарифних ставок (окладів) Лист від 04.01.2018 р. № 1/0/66-18
  • Яка найнижча «ціна» «обнулення» індексації В умовах кризи усі намагаються зекономити. У структурі витрат і затрат підприємства, мабуть, великий відсоток займають витрати на оплату праці. Їх і намагаються мінімізувати. Один із варіантів такої економії — ненарахування індексації. Але тут потрібно бути обережним. Адже якщо у працівника є право на індексацію, а роботодавець з якихось причин її не нарахував, знайте — це порушення трудового законодавства. За таку «економію» вас оштрафують. Але законно заощадити на індексації все ж можливо. Як? «Обнулити» індексацію. Зробити це можна шляхом підвищення окладу. Але щоб це зробити грамотно і з найменшими витратами, треба дотримуватися правил індексації зарплати. Про це і поговоримо в статті.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у квітні 2018 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Ця компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і лише в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Прийшов, трохи попрацював і пішов… Розраховуємо «відпускну» компенсацію, якщо немає повністю відпрацьованого місяця Працівник був прийнятий на роботу 12.03.2018 р., звільняється 13.04.2018 р. Посадовий оклад, установлений працівникові, складає 4000 грн. Тривалість щорічної відпустки, на яку він має право, за робочий рік складає 24 календарні дні. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
  • У лікарняному листі тільки «дні МСЕК»: оплачувати або ні? Працівник надав лікарняний лист, відкритий 23 лютого 2018 року. Цього ж дня (згідно із записом у лікарняному листі) йому встановлена інвалідність III групи. Огляд у МСЕК був здійснений 28 лютого 2018 року. Загальний період, на який виписаний лікарняний: 23.02.2018 р. — 28.02.2018 р. Чи підлягає оплаті такий лікарняний лист? У березні цьому ж працівникові виписаний ще один лікарняний лист за період хвороби: 20.03.2018 р. — 27.03.2018 р. Чи є якісь особливості в оплаті цього листа, адже працівник на момент його виписки вже є особою з інвалідністю?
  • Заступник голови комісії із соцстрахування приніс лікарняний Працівник є заступником голови комісії із соціального страхування, створеної в установі. У березні такий працівник хворів і після одужання приніс роботодавцеві лікарняний лист. Усього до складу комісії із соціального страхування входить 4 особи (у тому числі голова комісії). На дату чергового засідання комісії, присвяченого ухваленню рішень про призначення допомог, один із членів комісії перебуває у відпустці. Виходить, що, окрім працівника, який хворів, у день засідання комісії присутні ще 2 особи, у тому числі голова. Підкажіть, яка кількість осіб первинно повинна входити до складу комісії? Чи має право член комісії брати участь у вирішенні питання про надання оплати за лікарняним щодо себе (за своїм лікарняним листом)? Чи є можливість перенести засідання комісії на пізніший термін у зв’язку з відсутністю потрібної для ухвалення рішення кількості учасників?
  • Запис у лікарняному: «відмова від МСЕК». Як оплачувати? Працівник хворів 5 місяців по одному захворюванню. Його направляють на МСЕК, але він відмовляється. В останньому, наданому ним, лікарняному листі зроблено запис: «13.03.18 р. від проходження МСЕК відмовився». Крім того, підкреслено, що працівник продовжує хворіти, тобто будуть ще лікарняні листи. Чи можна оплачувати цей і наступні лікарняні листи? Чи можливо в такій ситуації розірвати трудовий договір з працівником на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
  • Повернення з відрядження у вихідний день: як компенсувати? Працівник установи перебував у відрядженні з 26 березня по 1 квітня 2018 року. Це було передбачено наказом про направлення у відрядження. Субота (31 березня) і неділя (1 квітня) відповідно до графіка роботи є для працівника вихідними. У відрядженні в ці дні він перебував у дорозі. Підкажіть, як їх правильно компенсувати працівникові?
  • Підвищення окладів до настання права на індексацію Відповідно до колективного договору, укладеного на підприємстві, оклади (тарифні ставки) працівникам підвищуються щорічно в січні на 20 %, а у березні, травні, липні, вересні та листопаді — на 30 грн. У зв’язку із застосуванням такого механізму підвищення окладів (тарифних ставок) право на індексацію в працівників не настає. Чи є в цьому випадку порушення вимог трудового законодавства?
  • Штраф за заниження суми індексації працівникові Бухгалтер неправильно розрахував суму індексації працівникові, внаслідок чого вона виявилася заниженою. Які штрафні санкції загрожують роботодавцеві за це порушення, виявлене інспектором праці під час інспекційного відвідування?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі