№2

Радник старости, червень, 2019/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Порушення правопорядку в селі: можливі дії старости Досвід спілкування зі старостами показує, що люди часто звертаються до вас із проханням навести лад на території старостинського округу: вирішити питання забруднення території, її захаращення, захисту прав малолітніх, які перебувають під наглядом батьків-пияків тощо. І хоча законодавством прямо не покладені на вас такі обов’язки, разом із тим заради підтримання правопорядку ви нерідко виступаєте «арбітром» або «посередником», метою діяльності якого є вжиття заходів для покращення спільного життя людей.
  • Складення повідомлень для мешканців: опановуємо мистецтво Повідомлення в пресі, оголошення в мережі Інтернет чи на стенді оголошень є одним із способів проінформувати громадськість про вже зроблене чи про те, що планується. Якість поданого матеріалу може серйозно вплинути на очікуваний результат: залучити якомога більше активістів, привернути увагу громадськості до важливих подій чи проблем, розпочати нову ініціативу тощо.
  • Місія старости в розвитку соціокультурного публічного простору громади Старостинський округ — це частина території об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», на якій розташовані один або декілька населених пунктів (сіл, селищ), визначена радою з метою забезпечення представництва інтересів жителів такого населеного пункту (населених пунктів) старостою. Сприяння організованому доступу мешканців старостинського округу до послуг та об’єктів освіти, культури, спорту, дозвілля громади, розвиток спільного відкритого для всіх гуманітарного простору, на наш погляд, може бути місією старости. Адже метою створення і розвитку такого єдиного простору громади є надання якісних послуг, реалізація освітнього, туристичного, спортивного, культурного потенціалу громади, виховання справжнього громадянина, патріота свого краю.
  • Гарантії діяльності старости У цій статті йтиметься про гарантії діяльності старост, без яких неможливе ефективне здійснення ними своїх повноважень. Одразу ж зауважимо, що деякі з цих гарантій мають загальний характер і нічим не відрізняються від гарантій, наданих іншим посадовим особам ОМС , але є й такі, які відображають особливість статусу старости. Тож розглянемо їх .
  • Актуальне запитання. Про компенсацію за невикористану щорічну відпустку У зв’язку з обранням на посаду старости я звільнилася з попередньої роботи в районній раді. Чи маю я право на компенсацію за невикористану щорічну відпустку, додаткову оплачувану відпустку за стаж служби і додаткову відпустку на дітей? (Полтавська обл.)
  • Закордонні відрядження: ази оформлення «Чи може староста бути направлений у відрядження за кордон, наприклад, для переймання досвіду?» — запитують нас читачі. А чому й ні? Адже староста є посадовою особою місцевого самоврядування та, за потреби, може також, як й інші посадові особи, бути відрядженим за кордон, у тому числі для обміну досвідом, наприклад, до тієї ж Польщі з питань розвитку старостинських округів. Як правило, працівники ОМС виїжджають за кордон у службову поїздку лише в разі, якщо є запрошення «приймаючої» сторони (договір чи контракт, інші документи на участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, зокрема й з обміну досвідом, проведених за тематикою, що збігається з діяльністю бюджетної установи), та у випадку, коли така сторона оплачує харчування та/або проживання. Погодьтеся, відрядження за кордон лише бюджетним коштом досить дороговартісне задоволення. Отже, про те, що треба знати старостам про закордонне відрядження, й поговоримо.
  • Суттєві зміни в майновому стані: враховуємо судову практику Шановні старости, у цій статті будемо говорити про запобігання корупції під час здійснення вами своєї діяльності. Одним із заходів фінансового контролю щодо суб’єктів декларування є саме повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Зауважимо, що проаналізувавши судову практику, з упевненістю можемо сказати, що старости часто невчасно або взагалі не повідомляють про суттєві зімни в майновому стані. Тож є необхідність звернутися до чинного законодавства в тій його частині, яка, зокрема, регламентує порядок повідомлення про зміни в майновому стані, види відповідальності, яка може настати в разі порушення вимог законодавства, та, власне, судову практику, яка вже склалася станом на сьогодні.
  • Селф-брендинг & староста: чи є переваги? Як думаєте, що об’єднує Стіва Джобса, Девіда Бекхема та Марка Цукерберга? Звісно, популярність та те, що ви стовідсотково про них чули. Чого ж вони такі відомі? Усе просто — ці люди створили власний бренд: зрозумілий, індивідуальний та привабливий образ, завдяки чому вони вдало реалізують перспективні проекти, досягають поставлених цілей та вірять в усе, що роблять. Створення Я-бренда називають «селф-брендингом», який успішно можуть використовувати й старости. Для чого? По-перше, для того, аби залучити людей до співпраці, пробудити їх свідомість. Погодьтеся, ми завжди тяжіє мо до тих, хто викликає довіру та вже досяг певного успіху в діяльності, якою займається. По-друге, селф-брендинг допомагає залучити інвесторів. Тож про те, що таке селф-брендинг, поговоримо більш детально.
  • Досвід кооперативного руху: про що має знати староста Термін «СОК» набуває все більшого поширення в сільській місцевості. Адже відповідає на найголовніше запитання про те, яким чином можна підвищити зайнятість населення у сільській місцевості та яка саме діяльність може створити нові робочі місця та розвивати мале підприємництво на селі. Й дійсно, ідея створення та діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, або СОК, повинна насамперед підтримуватися старостою. Адже саме він своєю роботою у цьому напрямі зможе якомога швидше приблизити вирішення основних проблем на території свого старостинського округу. У цій статті окреслимо досвід деяких ОТГ, які активно працюють у напрямі створення та розвитку СОК.
  • Як зменшити молодіжну міграцію до міст: Україна та світовий досвід Молодь залишає села та селища і виїжджає до міст. Ми всі обізнані з цією проблемою та намагаємося з нею боротися відомими та зрозумілими методами. І тут є порівняно приємна новина — ця проблема існує не лише в Україні. Тому давайте поглянемо, що з цього приводу думають державотворці, соціологи та психологи в розвинених країнах, на які сьогодні Україна хоче рівнятися, та проаналізуємо можливість застосування світових моделей роботи в цьому напрямі в українських реаліях.
  • Комунікація для громади: інформаційні майданчики та медіа у роботі старости Комунікації мають потужну силу в соціальних змінах. У матеріалі «Складення повідомлень для мешканців: опановуємо мистецтво» (див. с. 8 цього номера) ми розглянули деякі нюанси комунікативних активностей. З урахуванням максимального наближення старости до мешканців громади і потреби вести з ними щоденний діалог, пропонуємо у цій статті розглянути нюанси роботи старости з можливими комунікаційними майданчиками інформаційного простору громади.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі