№1

Радник старости, березень, 2019/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Повноваження старости на складання документів У процесі своєї діяльності староста складає різні офіційні документи: одні — за зверненнями жителів старостинських округів, інші — для відображення результатів власної роботи. Який порядок надання та форма складення таких документів та чи має право інша посадова особа складати/видавати документи замість старости — поговоримо про це у статті.
  • Юридичні нюанси проведення спільних заходів для суміжних територіальних громад: ярмарки, змагання, свята Проведення спільних заходів для членів територіальних громад суміжних районів є прикладом гарної взаємоорганізації та можливості залучення якомога більшої кількості населення до важливих подій. Різного роду ярмарки, змагання, конкурси, суботники можуть допомогти зібрати кошти на певні соціальні потреби, зняти напругу, виконати ту чи іншу програму (наприклад, правової освіти чи залучення молоді тощо).
  • Як старості налагодити конструктивну співпрацю з громадськістю? Староста є відповідальною особою перед громадою. Це складна робота, яка потребує не лише уваги, а й прийняття зважених рішень, участі у вирішенні місцевих проблем громади, пошуків додаткового фінансування та перетворення громади на живий та активний механізм, який здатний плідно та щоденно співпрацювати з місцевою владою . Як староста може налагодити зв’язок із громадськістю? Чи можна встановити між старостою та громадою конструктивний діалог? Звичайно, можна, але спершу треба наполегливо попрацювати в цьому напрямі. Пам’ятаєте, у студентів є прислів’я про те, що спочатку студент працює на залікову книжку, а вже потім залікова книжка на нього. У нашій ситуації можна простежити аналогію. Про те, як староста може впоратись із цим завданням, ми й поговоримо у цій статті.
  • Як старості організувати громадські збори? Однією з форм безпосередньої демократії є загальні збори. Вона з огляду на неврегульованість питання проведення місцевого референдуму займає перше місце за критерієм «здатності вплинути» на представницький орган у вирішенні питання в інтересах громади. Староста може виступити організатором зборів або підтримати ініціативу громади та допомогти правильно скликати збори, провести їх та донести думку громади до своєї ради.
  • Актуальне запитання. Про компенсацію старості за чергування у вихідні та святкові дні Чи передбачено для старости компенсацію за чергування у вихідні та святкові дні, а також за чергування поза межами робочого часу?
  • Актуальне запитання. Про зарахування періоду роботи консультантом до стажу служби в ОМС До моменту обрання на посаду старости особа протягом 2011 — 2014 років працювала у державній нотаріальній конторі на посаді консультанта. Чи можна цей період роботи консультантом зарахувати до стажу служби в органах місцевого самоврядування?
  • Брендування території: а до чого тут староста? Кажуть, староста — це не просто посадовець, а той, хто вболіває за свою територію та представляє її унікальність. Сучасний світ змушує нас звертати увагу не лише на товарні бренди, але й на територіальну конкуренцію. Люди асоціюють цікаві місця із певною назвою та «родзинками», які на ній розташовані. Це допомагає зробити територію привабливою та виводить її на рівень високої територіальної конкуренції, яка, у першу чергу, представляє собою ринок інвестицій та робочих місць, ринок туризму, а також місце для постійного проживання людей, і у першу чергу молоді. Остання виявляє бажання залишитись та працювати на ній все життя. Саме з цих причин на бренд та імідж території старості варто звернути не лише свою увагу, а й увагу мешканців та місцевої влади.
  • Староста та ОСН: хазяйнуємо там, де живемо! (частина 4) У попередніх номерах газети «Радник старости». У цій статті завершуємо огляд цих повноважень.
  • Робота старости з молоддю: попередження булінгу Активізація останнім часом таких негативних явищ серед учнівської молоді, як булінг, мобінг, насильство, кібертретирування, секстинг тощо, не може не викликати стурбованості. Одним із завдань старости є в тому числі таке, як проведення профілактичної роботи серед дітей та молоді, їх батьків, учителів, з метою створення безпечної взаємодії у навчально-виховному процесі, а також захисту дітей від насильства та зловживань з боку однолітків і дорослих. У цій статті ми зосередимо увагу на явищі булінгу (цькування), що набуло особливого поширення серед підлітків та виражається у психологічному тиску, жорстокому поводженні, фізичному насильстві, агресії, інших діях, вчинених з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам. Воно вкрай негативно позначається на психічному здоров’ї дитини, яка піддається булінгу. Цькуванню з боку підлітків у закладах освіти можуть піддаватися не лише однолітки, а й дорослі — викладачі, технічні працівники та інший персонал. Завдання старости — роз’яснити шкільній громаді, які діяння вважаються булінгом, яка відповідальність за це передбачається законодавством та як можна допомогти особі, яка стала жертвою булінгу.
  • Староста & зелений туризм: чи є сенс організовувати? Розвиток туризму — один із пріоритетних напрямів розвитку громади, куди дійсно перспективно вкладати кошти. Українська природа щедро нагородила нас горами, озерами, річками та іншою красою, на яку люди ніколи не перестануть дивитись. Тобто привабливість наших природних багатств не згасає, а з ними відпочинок на природі стає актуальним. Однак наразі дуже багато по-справжньому гарних місць занедбано, й ніхто не поспішає створити з готового ресурсу додаткове джерело постійних надходжень до місцевого бюджету. Дехто вважає, що розвиток туризму в сучасних українських реаліях — справа, приречена на провал. Але це хибна думка. Деякі ОТГ на власному досвіді переконались у тому, що за туризмом майбутнє і не тільки в питанні надходження додаткових коштів для громади. Зелений туризм — це можливість створити не лише комфортні місця для відпочинку у своїй громаді, але й нові робочі місця завдяки розвитку підприємницької діяльності. Такий туризм дозволяє швидко залучити інвесторів. Про те, як саме старости можуть допомогти в організації зеленого туризму у старостинських округах, ми й поговоримо. Сподіваємось, що успішний туристичний досвід інших старост надихне і вас приділити цьому питанню трохи уваги.
  • Актуальне запитання. Про світовий досвід з організації зеленого туризму Які ідеї з організації зеленого туризму існують у світі?
  • Кримінальне провадження та вирок: неподання декларації старостою Шановні старости, цією статтею ми хотіли би зауважити вам на важливості та своєчасності подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Ми розглянемо та проаналізуємо вирок суду щодо притягнення до кримінальної відповідальності старости через неподання декларації. Це рішення суду буде прикладом того, як не потрібно вчиняти. Тому давайте розбиратись.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі