Нормативний акт Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат

II. Порядок капіталізації фінансових витрат

Друк
Автор : Міністерство фінансів України

2.1. Капіталізація фінансових витрат потребує визначення витрат на створення кваліфікаційного активу, норми капіталізації та термінів, протягом яких здійснюється капіталізація.

2.2. Капіталізація фінансових витрат застосовується лише до суми тих фінансових витрат, яких можна було б уникнути, якби не здійснювались витрати на створення кваліфікаційного активу.

Капіталізуються фінансові витрати як безпосередньо пов’язані, так і безпосередньо не пов’язані зі створенням кваліфікаційного активу.

2.3. Капіталізація фінансових витрат здійснюється тільки протягом періоду створення кваліфікаційного активу. До собівартості кваліфікаційного активу включається сума фінансових витрат підприємства, обчислена з урахуванням витрат на створення кваліфікаційного активу та процентних ставок за позиками.

2.4. Розмір фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційного активу, визначається шляхом множення витрат на створення кваліфікаційного активу (середньозваженої суми інвестиції) на норму капіталізації.

2.5. Витрати на створення кваліфікаційного активудля цілей капіталізаціївключають лише витрати у вигляді сплачених грошових коштів, переданих інших активів або прийнятих зобов’язань на умовах нарахування (оплати за користування) відсотків.

Ці витрати зменшуються на суму будь-яких отриманих проміжних виплат та цільового фінансування, пов’язаних зі створенням кваліфікаційного активу.

2.6. Нормою капіталізації фінансових витрат є частка від ділення суми фінансових витрат на суму всіх непогашених запозичень підприємства протягом звітного періоду (тобто, дорівнює середньозваженій величині відсотка за користування усіма непогашеними запозиченнями).

2.7. Капіталізація фінансових витрат починається, якщо:

здійснені витрати, пов’язані зі створенням кваліфікаційного активу;

здійснені фінансові витрати;

виконуються роботи зі створення кваліфікаційного активу, уключаючи технічні та адміністративні заходи, що виконуються до початку створення такого активу.

2.8. Капіталізація фінансових витрат зупиняється, якщо на суттєвий час переривається активна діяльність, пов’язана зі створенням кваліфікаційного активу для використання за призначенням або продажу.

2.9. Капіталізація фінансових витрат припиняється після завершення робіт із створення кваліфікаційного активу, а саме після:

введення в експлуатацію основних засобів забудовником;

введення в експлуатацію основних засобів і нематеріальних активів, які створювались на підприємстві;

завершення підрядником виконання робіт за будівельним контрактом;

оприбуткування готової продукції з суттєвим за часом операційним циклом.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі