Нормативний акт Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат

I. Загальні положення

Редакції
Зміни документа за роками
Друк
Автор : Міністерство фінансів України

1.1. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат (далі — Методичні рекомендації) можуть застосовуватися підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності).

Ці Методичні рекомендації не поширюються на юридичних осіб, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визнані мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

1.2. Терміни, що наводяться у цих Методичних рекомендаціях, використовуються у значенні, наведеному у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2006 № 415 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.05.2006 за № 610/12484 (далі — Положення (стандарт) 31).

1.3. Для цілей бухгалтерського обліку фінансові витрати включають:

відсотки за користування короткостроковими і довгостроковими позиками банків, банківським овердрафтом;

відсотки за облігаціями випущеними, векселями виданими;

дисконт за облігаціями, амортизацію інших знижок, пов’язаних із позиками;

відсотки за фінансову оренду активів.

1.4. Фінансові витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони нараховані, за винятком частини фінансових витрат, яка капіталізується.

1.5. Капіталізуються фінансові витрати у випадках створення кваліфікаційного активу. Капіталізовані фінансові витрати включаються до вартості кваліфікаційного активу.

1.6. Кваліфікаційний актив — це актив, який потребує суттєвого часу для його створення. Суттєвим вважається час, який становить більше, ніж 3 місяці.

1.7. До кваліфікаційних активів відносяться:

запаси, які потребують суттєвого часу для їх виготовлення, — незавершене виробництво продукції з тривалим операційним циклом;

будинки, будівлі, споруди, інші об’єкти основних засобів, нематеріальні активи — незавершені капітальні інвестиції в їх виготовлення (будівництво);

інвестиційна нерухомість, яка потребує реконструкції (тощо).

1.8. Не капіталізуються фінансові витрати на будівництво та/або виготовлення, виробництво кваліфікаційних активів, якщо вони будуть оцінені за справедливою вартістю, зокрема, біологічних активів, інвестиційної нерухомості.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі