08.12.2022

Соціальний паспорт ЗЗСО: хто повинен вести?

Хто з працівників психологічної служби закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) має вести соціальний паспорт цього закладу: практичний психолог чи соціальний педагог?

Психологічна служба

У системі освіти діє психологічна служба, положення про яку затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки. Психологічне забезпечення освітнього процесу в ЗЗСО здійснюють практичні психологи (ч. 1 ст. 76 Закону про освіту*).

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Водночас соціально-педагогічний патронаж у ЗЗСО здійснюється соціальними педагогами (ч. 2 ст. 76 Закону про освіти). Соціально-педагогічний патронаж має на меті:

— сприяти взаємодії закладів освіти, сім’ї і суспільства у вихованні здобувачів освіти, їх адаптації до умов соціального середовища;

— забезпечувати профілактику та запобігання булінгу, надання консультативної допомоги батькам, психологічного супроводу здобувачів освіти, які постраждали від булінгу.

Працівники психологічної служби закладу освіти відповідної території підпорядковуються керівнику (директору) закладу освіти і установи з усіх питань діяльності.

Завдання, зміст та порядок діяльності практичних психологів та соціальних педагогів передбачені Положенням № 509*. Так, у п. 12 цього Положення встановлено, що посади працівників психологічної служби вводяться до штатних розписів закладів освіти:

1) відповідно до нормативів чисельності працівників психологічної служби, затверджених у встановленому порядку;

2) у межах коштів, передбачених єдиним кошторисом витрат.

* Положення про психологічну службу у системі освіти України, затверджене наказом МОН від 22.05.2018 № 509.

Штатна чисельність працівників психологічної служби ЗЗСО визначається відповідно до Типових штатних нормативів № 1205*. Керівник ЗЗСО зобов’язаний привести штатний розпис закладу у відповідність до цього нормативного документа.

* Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 № 1205.

У штати ЗЗСО, незалежно від кількості учнів, обов’язково вводяться посади практичного психолога та соціального педагога, при цьому за однаковими нормативами. Навіть у школах сіл та селищ з контингентом учнів до 99 передбачено по 0,25 штатної посади практичного психолога та соціального педагога. А у школах міст з контингентом до 499 учнів вводиться по 0,5 посади практичного психолога та соціального педагога.

Кваліфікаційні характеристики для посад «соціальний педагог» та «практичний психолог» затверджені наказом № 864*.

* Наказ МОН «Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами системи Міністерства освіти і науки України» від 28.12.2006 № 864.

Соціальний паспорт

Соціальний паспорт — це статистичний документ закладу освіти, в якому міститься інформація щодо соцкатегорій дітей з метою їх подальшого соціально-правового захисту.

Форму соціального паспорта класу затверджено додатком 10 до наказу № 864. У свою чергу, форму соціального паспорта ЗЗСО містить додаток 14 до листа МОН від 24.07.2019 № 1/9-477. Він являє собою таблицю, де при заповненні має вказуватися кількісний показник за категоріями здобувачів освіти відповідно до ст. 1 Закону про охорону дитинства* (які опинилися у складних життєвих умовах).

* Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III.

Керівник ЗЗСО зобов’язаний забезпечити ведення соціальних паспортів класів соціальними педагогами (п. 3.2 наказу № 864). Разом з тим в примітці додатка 10 наказу № 864 зазначено, що соціальний паспорт закладу освіти заповнює соціальний педагог на підставі соціальних паспортів класів.

Тож соціальний паспорт ЗЗСО має вести соціальний педагог цього закладу.