27.04.2009

Застосування п. 35 Порядку нарахування та виплати стипендій

Відповідь на запитання

ЗАСТОСУВАННЯ п. 35 ПОРЯДКУ НАРАХУВАННЯ ТА ВИПЛАТИ СТИПЕНДІЙ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Пунктом 35 Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, що регулює виплату додаткової соціальної стипендії особам, яким згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено: «У разі коли зазначені суми додаткової соціальної стипендії менше ніж сума додаткової соціальної стипендії, що виплачувалася у грудні 2007 року, продовжується виплата додаткової соціальної стипендії в сумі, яка виплачувалася у грудні 2007 року». До якого часу така стипендія продовжує виплачуватися — до кінця навчання, до кінця року чи іншого періоду?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 35 Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), особам, яким згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.11.91 р. № 796-XII гарантуються пільги при призначенні стипендії, виплачується додаткова соціальна стипендія за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

До набуття чинності

постановою КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 (далі — постанова № 165)* зазначена додаткова соціальна стипендія виплачувалася в розмірі 100 % від призначеної академічної або соціальної стипендії.

* Набрала чинності з дня її офіційного опублікування — 28.03.2008 р. // «Офіційний вісник України», 2008, № 21.

Постановою № 165

було внесено зміни до п. 35 Порядку № 882 у частині встановлення розміру додаткової соціальної стипендії, які слід було застосовувати з 1 січня 2008 року.

Так,

постановою № 165 було встановлено фіксовані розміри додаткової соціальної стипендії, а саме:

— учням —

130 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», —

150 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», —

170 грн.

Як і раніше, ця стипендія виплачується за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Крім того,

постановою № 165 було передбачено умову: якщо зазначені суми додаткової соціальної стипендії менше ніж сума додаткової соціальної стипендії, яка виплачувалася у грудні 2007 року, продовжується виплата додаткової соціальної стипендії в сумі, що виплачувалася у грудні 2007 року.

Виплата додаткової соціальної стипендії в такому порядку мала здійснюватися

до наступного семестрового контролю.

Після семестрового контролю виплата стипендії мала здійснюватися згідно з новими правилами, установленими постановою № 165, а саме — додаткова стипендія у фіксованих розмірах повинна виплачуватися незалежно від того, менше вона суми додаткової соціальної стипендії, яка виплачувалася у грудні 2007 року, чи ні.