03.08.2009

Навчання школярів у МНВК

Відповідь на запитання

НАВЧАННЯ ШКОЛЯРІВ У МНВК

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

До міжшкільного навчально-виробничого комбінату возять учнів 10 — 11 класів. Але деякі школи не возять учнів до комбінату, а з ними у школах займаються майстри виробничого навчання, які входять до штату комбінату. Чи є це порушенням?

(м. Прилуки)

 

Згідно із

Законом України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV міжшкільні навчально-виробничі комбінати (далі — комбінат) належать до навчальних закладів системи загальної середньої освіти. Вони координують профорієнтаційну методичну роботу з трудового навчання та виховання в загальноосвітніх школах і є центром трудової підготовки старшокласників.

Положення про міжшкільний навчально-виробничий комбінат

затверджено наказом Міносвіти України від 30.11.93 р. № 430 (далі — Положення № 430).

Згідно з

п. 1 Положення № 430 міжшкільний навчально-виробничий комбінат — це навчально-виховний комплекс, який задовольняє потреби громадян, держави та суспільства в поглибленні базової трудової підготовки школярів 8 — 11 (10 — 11) класів, здійснює професійне консультування учнівської молоді, організовує їх добровільну працю та забезпечує реалізацію потреб особи в отриманні професії та кваліфікації відповідно до її інтересів, здібностей, наявних умов.

Організація трудової підготовки учнів у комбінаті здійснюється на підставі навчального плану, який складається керівництвом комбінату на основі базових навчальних планів, розроблених Міністерством освіти. Навчальний план комбінату затверджує його рада (

п. 11 Положення № 430).

Направлення учнів шкіл до комбінату та їх зарахування здійснюється на підставі заяви учнів і письмової згоди їх батьків з урахуванням профвідбору.

Згідно з

п. 13 Положення № 430 школи, які направляють учнів до комбінату для трудової підготовки, передають комбінату педагогічне навантаження з трудового навчання, курсів за вибором, факультативів, гуртків , в обсязі якого забезпечується якісне опанування учнями вибраного напряму діяльності.

Як передбачено

п. 15 Положення № 430, навчання учнів може здійснюватися в кабінетах, навчально-виробничих майстернях, лабораторії комбінату, а також на підставі відповідних договорів у виробничих майстернях інших навчальних закладів Міносвіти України, навчальних господарствах, цехах підприємств, на будівельному майданчику, полях, фермах тощо.

Таким чином, навчання учнів може провадитися безпосередньо у приміщенні школи за наявності належним чином оснащених навчально-виробничих майстерень на підставі відповідного договору між школою та комбінатом.