03.08.2009

Суми індексації заробітної плати беруть участь у розрахунку лікарняних

Відповідь на запитання

СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи включаються до розрахунку середньої заробітної плати для оплати листків непрацездатності суми індексації заробітної плати?

(Полтавська обл.)

 

Так, включаються

. Пояснимо чому.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах розраховується згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з

п. 7 Порядку № 1266 середня заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат (основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі)), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР ( далі — Закон про оплату праці), підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, та з яких сплачуються страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Нагадаємо: документом, прийнятим відповідно до

Закону про оплату праці, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 ( далі — Інструкція № 5).

Таким чином, до середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах включаються виплати, що відповідають таким вимогам:

1) включаються до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією № 5;

2) обкладаються податком з доходів фізичних осіб;

3) на ці виплати було нараховано внески до фондів соціального страхування.

Відповідно до

п.п. 2.2.7 Інструкції № 5 суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, включаються до фонду оплати праці (є додатковою заробітною платою). Із суми індексації заробітної плати утримується податок з доходів фізичних осіб та з них сплачуються внески до фондів соціального страхування.

Таким чином, суми індексації заробітної плати включаються до розрахунку середньої заробітної плати для оплати листків непрацездатності на загальних підставах.