24.08.2009

Проведення платних лабораторних досліджень

Відповідь на запитання

ПРОВЕДЕННЯ ПЛАТНИХ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На території міста знаходяться лікувальні заклади, які фінансуються за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів. Лабораторні дослідження крові на гепатити В, С та діагностика СНІД проводить лабораторія діагностики СНІД, яка є структурним підрозділом міської лікарні, що фінансується з місцевого бюджету. У кошторисі міської лікарні не передбачено кошти на проведення лабораторних досліджень для лікувальних закладів міста, які фінансуються з інших бюджетів. Чи має право міська лікарня надавати платні послуги щодо зазначених лабораторних досліджень хворим лікувальних закладів міста, які фінансуються з інших бюджетів?

(Дніпропетровська обл.)

 

Заклади та установи охорони здоров’я мають право надавати платні послуги, визначені у

Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженому постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138).

Відповідно до

п. 13 Переліку № 1138 державні та комунальні заклади охорони здоров’я у сфері лабораторних досліджень можуть надавати платні лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів. Тобто такі звернення обумовлені бажанням самих громадян.

У вашому запитанні йдеться про надання платних лабораторних досліджень хворим, які обслуговуються в інших лікувальних закладах міста, що передбачає проведення досліджень за показаннями лікарів цих закладів. Такі платні послуги не передбачені

Переліком № 1138, тому не можуть надаватися міською лікарнею на платній основі.

Крім того, нагадаємо, що в

листі Міністерства фінансів України від 18.04.2007 р. № 31-16020-01-9/8023 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 23, с. 16) та листі Державного казначейства України від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 17, с. 31) ішлося про те, що доходи бюджетних установ, які не належать до жодної з груп власних надходжень, а також доходи, щодо отримання яких немає законодавчих підстав, не можуть належати бюджетним установам та повинні перераховуватися до державного бюджету.

Тому надання таких послуг є недоцільним: усю суму коштів, отриману за послуги, доведеться перерахувати до державного бюджету.

Кожна лікарня повинна обслуговувати закріплене за нею населення. За міськими лікарнями в невеликих містах зазвичай закріпляють усе міське населення. У великих містах міські лікарні можуть поділятися за профілями, системою організації чи обсягами діяльності з відповідним закріпленням населення до кожної міської лікарні.

У зв’язку з цим за призначаннями лікарів у вашій лікарні повинні проводитися безкоштовні лабораторні дослідження на гепатити В, С та СНІД

для населення, яке закріплено за вашою лікарнею та обслуговується в ній. Якщо за вашою лікарнею закріплене все населення міста, то за наявності направлення лікаря проведення лабораторних досліджень повинно бути безкоштовним.

У кошторисі розрахунок видатків на проведення досліджень (реактиви тощо) повинен бути таким, що була можливість забезпечити потреби в дослідженнях населення, яке закріплено за лікарнею.

Відповідно до

п. 1 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР управління закладами освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення відноситься до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Крім того, відповідно до

п. 4 Типового положення про управління охорони здоров’я обласної, Севастопольської міської державної адміністрації та Головне управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, затвердженого постановою КМУ від 20.12.2000 р. № 1845, місцеві управління охорони здоров’я:

— готують пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку території та проектів місцевого бюджету:

— подають їх на розгляд відповідній держадміністрації та забезпечують їх виконання;

— вивчають стан здоров’я населення, вживають заходів по запобіганню і зниженню захворюваності та втрати працездатності, а також заходи щодо збільшення тривалості життя людей;

— визначають потребу у медичній техніці, медикаментах, будівельних матеріалах, інвентарі, паливі, засобах автотранспорту;

— здійснюють організаційне і методичне керівництво роботою закладів охорони здоров’я з питань надання лікувально-профілактичної допомоги та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення на відповідній території;

— вживають заходів по збереженню мережі закладів охорони здоров’я, розробляють прогнози її розвитку, враховують їх під час розроблення проектів програм соціально-економічного розвитку відповідних територій.

Ураховуючи зазначене, у випадку, якщо ваша лікарня є єдиною в наданні зазначених у запитанні лабораторних досліджень у місті, але при цьому забезпечити безоплатно все населення міста лікарня не в змозі (за лікарнею закріплено не все населення міста чи фінансування лікарні на зазначені заходи проведено не в повному обсязі), слід звернутися з вимогою щодо вирішення цього питання до відповідного управління охорони здоров’я та міської ради.