24.08.2009

Винагорода працівнику, нагородженому почесною грамотою КМУ

Відповідь на запитання

ВИНАГОРОДА ПРАЦІВНИКУ, НАГОРОДЖЕНОМУ ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ КМУ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівника нагороджено Почесною грамотою КМУ. Згідно з наказом керівника установи йому встановлено надбавку в розмірі 15 % посадового окладу відповідно до п. 14 Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2021.

Ця надбавка є постійною чи тимчасовою? Чи слід її вносити до тарифікаційного списку?

(Запорізька обл.)

 

Відразу зауважимо:

установлення надбавки в розмірі 15 % посадового окладу в цьому випадку не відповідає вимогам законодавства. Розповімо все по черзі.

Дійсно, первісною редакцією

п. 14 Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2021 (далі — Положення), було передбачено установлення надбавки в розмірі 15 % посадового окладу працівникам, нагородженим почесною грамотою КМУ. Однак уже у 2004 році згідно з постановою КМУ «Про нову редакцію пункту 14 Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України» від 16.02.2004 р. № 170 до п. 14 Положення було внесено зміни, згідно з якими як винагорода передбачалося не встановлення надбавки, а виплата одноразової винагороди в розмірі 50 % посадового окладу.

У 2008 році

Положення втратило чинність згідно з постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 728. Цією ж постановою затверджено нове Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України.

Пунктом 13

нового Положення передбачено таке: нагородженим Почесною грамотою працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, умови оплати праці яких визначено актами Кабінету Міністрів України, виплачується одноразова винагорода в розмірі 50 % посадового окладу в межах фонду оплати праці працівників відповідного органу.

Іншим нагородженим Почесною грамотою особам

одноразова винагорода в розмірі 50 % посадового окладу виплачується за рахунок коштів установи, організації, де вони працюють, згідно з рішенням керівника.

Таким чином, у цьому випадку працівнику, нагородженому Почесною грамотою, за наказом керівника необхідно було виплатити одноразову винагороду в розмірі 50 % посадового окладу. Така надбавка в тарифікаційному списку не відображається.