24.08.2009

Придбання навчальної літератури дітям-сиротам

Відповідь на запитання

ПРИДБАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДІТЯМ-СИРОТАМ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

За яким КЕКВ та в якому розмірі здійснюються видатки на придбання навчальної літератури дітям-сиротам?

 

Порядок виплати допомоги для придбання навчальної літератури врегульовано

п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Згідно із зазначеним

підпунктом особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (згідно з визначенням термінів у ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, — це особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли чи загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування), учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій.

Виплата зазначеної допомоги провадиться протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

Відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330), такі виплати проводяться за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню».

Ураховуючи те, що відповідно до

ст. 56 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI розмір мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій становить:

— учням професійно-технічних навчальних закладів — 200 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації — 400 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 530 грн.,

зазначені виплати повинні проводитися в таких розмірах:

— учням професійно-технічних навчальних закладів — 600 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації — 1200 грн.;

— студентам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 1590 грн.