14.12.2009

Преміювання посадових осіб місцевого самоврядування

Відповідь на запитання

ПРЕМІЮВАННЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Постановою № 268 мінімальний розмір премії встановлено в розмірі 10 % посадового окладу. Який може бути встановлено максимальний розмір премії працівникам селищної ради?

(Луганська обл.)

 

Згідно з

п.п. 2 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) керівникам органів, зазначених у п. 1 цієї постанови, надано право здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи, а також до державних та професійних свят і ювілейних дат у межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Наведений

пункт постанови № 268 означає, що для здійснення преміювання працівників має бути створено фонд преміювання — у розмірі не менше 10 % посадових окладів.

Це не означає, що мінімальний розмір премії, який може бути встановлено працівнику, становить 10 % посадового окладу. Залежно від наявності коштів згідно з розпорядженням керівника премію може бути встановлено в розмірі меншому ніж 10 % посадового окладу (наприклад, 5 %).

Щодо максимального розміру премії зазначимо таке. Усі питання, пов’язані з преміюванням працівників, визначаються в Положенні про преміювання.

У Положенні про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, а також порядок нарахування премій за кожною категорією працівників. Рекомендується також застерегти випадки, коли працівників можуть бути позбавлено премії.

Премії працівникам можуть виплачуватися

за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07.

Розпорядчим документом для виплати премії є наказ керівника установи (у цьому випадку — голови селищної ради)*. Саме він визначає розмір премії залежно від особистого

внеску працівника в загальні результати роботи. Обмежень щодо максимального розміру премій постановою № 268 не встановлено. Єдине обмеження — премії повинні виплачуватися в межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці.

* Рішення про преміювання сільських, селищних та міських голів, голів районних і районних у містах рад, їх заступників

приймається відповідною радою.