14.12.2009

Порядок виплати матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

Відповідь на запитання

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 268 державним службовцям передбачено виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Усім працівникам на державній службі належить ця виплата чи існує пріоритетність її надання? Які необхідні підстави для оформлення цієї допомоги?

(Одеська обл.)

 

Умови матеріального та соціально-побутового забезпечення держслужбовців визначено перш за все

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу).

Так, згідно зі

ст. 33 Закону про держслужбу державним службовцям можуть установлюватися надбавки за високі досягнення в праці та виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки й доплати, а також надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Виплату матеріальної допомоги визначено

постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Так, згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови № 268 керівникам відповідних держорганів надано право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. При цьому розмір кожного з цих видів матеріальної допомоги не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, що надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо).

Рішення про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у кожному конкретному випадку приймає керівник відповідного органу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, а також за наявності достатніх коштів на здійснення такої виплати. Так, якщо коштів, передбачених у кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то виплачувати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань немає можливості.

З урахуванням цієї умови протягом року за рішенням керівника матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань може бути виплачено всім, хто працює на державній службі, якщо для здійснення таких виплат достатньо коштів.

Конкретний порядок надання матеріальної допомоги має бути застережено в колективному договорі чи в окремому Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги.