14.12.2009

Надбавка за вислугу років службовцям

Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ СЛУЖБОВЦЯМ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

На посаду відповідального чергового в райдержадміністрації призначається людина, яка вже отримує пенсію (колишній військово­службовець). Чи має він право на надбавку за вислугу років як відповідальний черговий?

(Харківська обл.)

 

Згідно з

постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 посада відповідального чергового належить до посад службовців.

Зазначеній категорії працівників державних органів надбавка за вислугу років установлюється згідно з

Положенням про порядок та умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженим постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049 (далі — Положення № 1049 ).

Згідно з

п. 2 Положення № 1049 надбавка за вислугу років виплачується службовцям органів виконавчої влади та інших державних органів залежно від стажу роботи в таких розмірах: більше 3 років — 10 % посадового окладу; більше 5 років — 15 %; більше 10 років — 20 %; більше 15 років — 25 %; більше 20 років — 30 %; більше 25 років — 40 %.

Виплата надбавки здійснюється одночасно з виплатою заробітної плати за другу половину місяця в межах фонду оплати праці відповідного органу виконавчої влади та інших державних органів.

При цьому згідно з

абз. 3 п. 4 Положення № 1049 до стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, уключається час військової служби в Збройних Силах та інших військових формуваннях.

Таким чином, відповідальний черговий

має право на виплату надбавки за вислугу років .

Згідно з

п. 7 Положення № 1049 надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу працівника без урахування інших надбавок та доплат. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується (п. 6 Положення № 1049).