14.12.2009

Оплата праці головного лікаря за сумісництвом

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ГОЛОВНОГО ЛІКАРЯ ЗА СУМІСНИЦТВОМ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Головний лікар районної лікарні за основ­ною посадою отримує надбавку 50 % за напруженість у роботі. За сумісництвом він працює на 0,5 ставки лікарем-хірургом загального хірургічного відділення районної лікарні, крім того, бажає працювати за сумісництвом на повну ставку лікаря-хірурга в поліклініці.

Як оплачувати працю головного лікаря на посаді лікаря-хірурга поліклініки?

(Херсонська обл.)

 

Оплата праці працівників установ та закладів охорони здоров’я регулюється

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до

п.п. 3.1.3 Умов № 308/519 керівникам закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення — лікарям та їх заступникам — лікарям дозволяється вести в закладах, установах, у штаті яких вони є, роботу за спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності. Така робота керівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення — лікарів та їх заступників — лікарів повинна відображатися у відповідних медичних документах (медичних картках стаціонарних та амбулаторних хворих, журналах проведення хірургічних втручань тощо).

Тепер що стосується сумісництва.

Нагадаємо, що

сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Відповідно до

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мін­праці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 , керівники державних підприємств, установ, організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Таким чином,

головний лікар має право займатися медичною діяльністю за сумісництвом.

Але слід пам’ятати, що для роботи за сумісництвом є

обмеження. Так, відповідно до п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Виходячи з цього робота за сумісництвом головного лікаря не може перевищувати роботу, передбачену на 0,5 ставки.

Оскільки сумісництво може відбуватися як і в тій установі, де знаходиться основне місце роботи, так і в іншому місті, у вашому випадку головний лікар має право

обрати один із варіантів:

— виконувати роботу лікаря-хірурга в районній лікарні в межах робочого часу за основною посадою з виплатою до 25 % посадового окладу лікаря-хірурга і працювати лікарем-хірургом за сумісництвом у цій самій районній лікарні в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час);

— виконувати роботу лікаря-хірурга в районній лікарні в межах робочого часу за основною посадою з виплатою до 25 % посадового окладу лікаря-хірурга і працювати лікарем-хірургом за сумісництвом в іншій установі охорони здоров’я (в даному випадку в поліклініці в межах 0,5 ставки у вільний від роботи за основною посадою час).

При цьому, враховуючи обмеження щодо роботи за сумісництвом, у першому і другому випадках

ніяке інше сумісництво не припустиме. Тобто головний лікар працювати за сумісництвом на 0,5 ставки лікарем-хірургом відділення районної лікарні та на повну ставку лікарем-хірургом поліклініки не має права .

Що стосується надбавки за напруженість у роботі, нагадаємо, що відповідно до

п. 1.7 Умов № 308/519 преміювання керівників закладів, установ та їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Оплату праці головного лікаря у випадку його роботи лікарем-хірургом за сумісництвом у поліклініці слід проводити дотримуючись вимог, визначених

Умовами № 308/519.

Посадовий оклад лікаря-хірурга станом на 01.11.2009 р. становить за наявності:

— вищої категорії — 1319 грн.;

— першої кваліфікаційної категорії — 1237 грн.;

— другої кваліфікаційної категорії — 1155 грн.;

— без категорії — 1074 грн.

Відповідно до п. 2 постанови № 245 оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу. Тому посадовий оклад головного лікаря за сумісництвом повинен бути розрахований виходячи з роботи на 0,5 ставки. Крім того, головний лікар за сумісництвом має право на належні йому у зв’язку з роботою лікарем-хірургом доплати та надбавки, передбачені Умовами № 308/519.